geophysicist Napisano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Napisano 2 Lutego 2014 Mowie tylko, ze jest zapotrzebowanie na ludzi z takim jak doswiadczeniem i wiedza. Nie twierdze ze jestem w jakikolwiek sposob wyjatkowy. Dopiero probuje sie rozeznac z tym jakie rodzaje wiz i kto sie moze o nie ubiegac. Stad te moje pytania nt wiz i ich rodzajow. Poczatkowo myslalem ze gdy znajde sobie prace i namowie pracodawce do rozpoczecia procedury "sciagania mnie do US" to formalnosci zalatwie w ciagu 2-3 miesiecy. Teraz widze ze trwa to co najmniej 1 rok albo i dluzej.
KaeR Napisano 2 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2014 Zwykle przy ofertach pracy jest dopisek ze musze posiadac prawo do pracy w US. Nawet z moim doswiadczeniem trudno bedzie znelezc pracodawce ktory bedzie blokowal miejsce pracy czekajac na mnie tak dlugo. A ja sam jesli bede musial czekac 1.5-2 lata na otrzymanie pozwolenia na prace w US to predzej sie do UK przeprowadze. To pytanie o prawo pracy znalazłem w każdym formularzu który wypełniłem przez ostatnie 3 miesiące. W niektórych było napisane, że to pytanie jest wymagane przez prawo federalne. Wiesz, 90% znajomych, którzy kończyli studia w USA pracuje w firmach co w ofertach pracy miało, że nie sponsorują na H1-B. Fakt, że ludziom z amerykańskimi adresami łatwiej ukryć to, że będą potrzebować w przyszłości sponsorowania. Po prostu firmom się nie chce, ale jak się podobasz to mogą spróbować wystąpić o wizę. To nie jest tak, że się czeka rok. Jeśli wstrzeli się Twój pracodawca w termin to zajmie to ok 10 m-cy: przygotowanie aplikacji, aplikacja kwiecień, październik praca. Jak się z terminami nie ułoży to wyjdzie dłużej, np. obudzicie się w maju, to masz spokój do października w roku następnym. Fakt, nikt raczej nie będzie na ciebie czekał. Mam wrażenie, że Twoja żona jako specjalista od GIS może mieć większe szanse.
geophysicist Napisano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Napisano 3 Lutego 2014 To pytanie o prawo pracy znalazłem w każdym formularzu który wypełniłem przez ostatnie 3 miesiące. W niektórych było napisane, że to pytanie jest wymagane przez prawo federalne. Wiesz, 90% znajomych, którzy kończyli studia w USA pracuje w firmach co w ofertach pracy miało, że nie sponsorują na H1-B. Fakt, że ludziom z amerykańskimi adresami łatwiej ukryć to, że będą potrzebować w przyszłości sponsorowania. Po prostu firmom się nie chce, ale jak się podobasz to mogą spróbować wystąpić o wizę. To nie jest tak, że się czeka rok. Jeśli wstrzeli się Twój pracodawca w termin to zajmie to ok 10 m-cy: przygotowanie aplikacji, aplikacja kwiecień, październik praca. Jak się z terminami nie ułoży to wyjdzie dłużej, np. obudzicie się w maju, to masz spokój do października w roku następnym. Fakt, nikt raczej nie będzie na ciebie czekał. Mam wrażenie, że Twoja żona jako specjalista od GIS może mieć większe szanse. Czyli musialbym znalezc szybko sobie pracodawce ktory zgodzi sie na sponsorowanie. Przygotuje dokumenty do wizy H1-B, zlozy je w kwietniu. W pazdzierniku moge jechac do pracy. Czy tak to przebiega? Ile trwa mnie wiecej rozpatrywanie wniosku skoro przyspieszone rozpatrzenie "premium processing" to okolo 2tygodnie? A pytam poniewaz jesli dostaje odpowiedz z ambasady, ze wize dostane ale wydana bedzie dopiero w pazdzierniku (tak sie to robi?) to kiedy moja zona i dziecko moga sie ubiegac o wizy aby wyjechac razem ze mna? Moja zona dostaje wize na podstawie ktorej nie moze pracowac. Co wtedy mozna zrobic aby mogla? Zaintrygowalo mnie to zdanie: "Mam wrażenie, że Twoja żona jako specjalista od GIS może mieć większe szanse" mozesz rozwinac watek?
KaeR Napisano 3 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2014 Powiem Ci na szybko, jeszcze musisz tą wizę "wylosować" bo jest więcej chętnych niż wiz. Do ambasady to idziesz po wizę. Decyzja idzie z USA. Przecież są ludzie co robią H1-B po studiach i nie wyjeżdżają po wlepkę. Wiem od znajomych, że ich firmy już przygotowują papiery na kwiecień, więc już w tym roku chyba masz po ptakach. Odnośnie GIS. Po prostu widzę aktywność w tym temacie i jest to dość ciepły temat obecnie. Nie wiem jak Twoja specjalizacja. Za dużo o tym nie słyszę. Mój znajomy po geodezji na PW przeniósł się do USA z Hiszpanii, ale w ramach tej samej firmy.
kzielu Napisano 3 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2014 Zona będąc na H-4 poza znalezieniem sobie pracodawcy na H-1 nie może nic zrobić.
KaeR Napisano 3 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2014 A jak masz wątpliwości kto zatrudnia w Twojej branży na pracowniczych to przejrzyj dane z poprzednich lat i będzie wiadomo czy rzeczywiście lykaja takich specjalistów.
geophysicist Napisano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Napisano 3 Lutego 2014 A jak masz wątpliwości kto zatrudnia w Twojej branży na pracowniczych to przejrzyj dane z poprzednich lat i będzie wiadomo czy rzeczywiście lykaja takich specjalistów. Sorry za trywialne moze pytanie ale gdzie taka informacja sie znajduje? Na stronach ktorego urzedu? OK. Znalazlem cos na immihelp.com
KaeR Napisano 3 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2014 Ja tam trafiam przez Google. Jak nikt ci nie poda przez noc to spróbuję w pracy znaleźć.
sly6 Napisano 3 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2014 Na rozmowie w Ambasadzie sie dowiadujesz czy masz wize czy tez nie.To Konsul wydaje wize i pamietaj o tym.
geophysicist Napisano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Napisano 3 Lutego 2014 W marcu bede sie staral o wize turystyczna, chce sie na mala wycieczke wybrac w wakacje po zachodnich stanach. Pewnie gdybym zapytal sie o mozliwosc emigracji albo otrzymania work permitu to nawet turystycznej by nie wydali bo pomysla ze juz tam zostane, zgadza sie? A zostac tam na nielegalu i pracowac za np 20k rocznie to chyba musialo by mi rozum odjac.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.