jannapa Napisano 12 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2014 Nie ,ale taka jest prawda . Gdybyś miał możliwość porównać różnicę w podróżowaniu po świecie z paszportem Polskim i Amerykańskim to byś wiedział.Prawda jest taka ,że Ci z paszportami np.Ukraińskimi ,Rosyjskimi,Białoruskimi ,Polskimi inaczej są traktowani na przejściach granicznych niż Ci z Amerykańskimi ,Brytyjskimi czy np. Szwajcarskimi. a piszesz o jakichs konkretnych krajach? powaznie ci sie zdarzylo? bo mnie nigdy i zawsze sie dziwie, kiedy slysze historie gorszego traktowania polskich paszportow od zawsze podrozuje z paszportem polskim i nigdy nie mialam z tego powodu zadnych negatywnych doswiadczen wjezdzajac do usa tez nie - czy z mezem, czy bez niego i mam porownanie, bo bardzo czesto podrozuje z mezem, ktory ma amerykanski paszport - nigdzie nie potraktowano nas inaczej - a wrecz powiem, ze kilkakrotnie zdarzylo nam sie, ze w europie jego paszport byl przegladany ze szczegolnym zacieciem przez sluzby graniczne (i raczej wjezdzajac na teren unii, nic gdzies poza nia) choc musze przyznac, ze latem 2013 wlatujac do stanow (tym razem bez meza) zauwazylam, ze USC moga skanowac paszporty w terminalach na lotnisku podczas odprawy granicznej, a obce paszporty musza przejsc przez kontrole z urzednikiem - to chyba byla nowosc wowczas, ale w zaden sposob nie uwlaczajaca godnosci posiadacza polskiego paszportu - w koncu w europie z polskim paszportem tez przechodzi sie przez kontrole bramka dla unijnych paszportow
sly6 Napisano 12 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2014 spytajcie sie Kanadyjczykow co sadza o swoim paszporcie,powiedza ze jest lepszy od amerykanskiego,ze sa lepiej traktowani po za Kanada
Katarzyna123 Napisano 5 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2014 Witam, pomyślałam ze podłączę się do tego postu. Może komuś się przyda ta informacja. Szukałam na forum i nie mogłam znaleźć podobnego tematu. Otóż niedawno, po długich 3 letnich staraniach dostałam zielona kartę. Chciałam wyjechać z córką z PL do USA, córka jest urodzoną obywatelką USA. Corka miała tylko amerykański paszport. Byłyśmy w Polsce 3 lata. Moje niedoinformowanie sprawiło ze nie poleciałyśmy nigdzie. Pan ze straży granicznej na lotnisku kazał się córce wylegitymować polskim paszportem. Ja (głupia) byłam przekonana ze córka będzie mogła wrócić do USA na paszporcie amerykańskim. Niestety nie. Otrzymałam wiadomość ze córka jest tez obywatelka Polski i takim tez paszportem musi się posługiwać z tego względu ze była w Polsce dłużej niż 3 miesiące. Jestem teraz w trackie wyrabiania jej paszportu polskiego. Coz, polecimy za parę tygodni. Pozdrawiam
Joyanna Napisano 7 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 7 Lipca 2014 Slyszalam wlasnie o takich sytuacjach.dziecka,ktore jest obywatelem USA nie mozesz poza granice wywiesc na dluzej niz 3 miesiace,chyba,ze ma wlasnie paszport innego kraju,takiego jak twoja corka powinna miec Polskiego. Powodzenia next time
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.