Skocz do zawartości

Jak Zdrowo Jeść W Usa :)


Paulina_89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Smalec zawsze babunia moja robila, ale ja bym nie zniosla zapachu stopionego tluszczu, fuj. Potem bym i tak tego nie jadla. Najlepiej mi smakuje jak mi ktos gotuje :D

A czarną polewkę znacie? To moj smak z dziecinstwa :D Babcia zawsze robila z mlodymi ziemniakami i suszonymi sliwkami - niebo w gebie ;)

czarnina? zupa na kaczej krwi? jesli tak, bardzo mi smakowala, ale ostatni raz jadlam ja jako dzieciak. odkad wlaczyla mi sie swiadomosc z czego sie ja robi, nie sprobowalam:/

  • Odpowiedzi 239
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Smalec zawsze babunia moja robila, ale ja bym nie zniosla zapachu stopionego tluszczu, fuj. Potem bym i tak tego nie jadla. Najlepiej mi smakuje jak mi ktos gotuje :D

A czarną polewkę znacie? To moj smak z dziecinstwa :D Babcia zawsze robila z mlodymi ziemniakami i suszonymi sliwkami - niebo w gebie ;)

No wlasnie,nie przepadam za zapachem podczas topienia.Pozatym gdzie tu slonine kupic,u mnie takich cudow nie ma.Chyba zamowie ten smalec online.

Polewki nie znam.U mnie popularnym daniem byla kaszanka smazona z cebula,galareta i pazibroda;)

Napisano

A teraz wlasnie zrobilam taki dip.Podam Wam przepis na oko:

2 puszki garbanzo beans

Sok z 3 limonek

2 zabki czosnku

Szczypta soli

Garsc posiekanej pietruszki

4-5 papryki jalapeno

Troszke oliwy z oliwek

Fasole odcedzic,wrzucic do blendera,dodac reszte skladnikow,w tym cale papryczki z nasionami,blendowac az do uzyskania masy o konsystencji jogurtu.Schlodzic w lodowce.Super jest ten dip do chipsow albo na kanapki,do salatek:)

Napisano

czarnina? zupa na kaczej krwi? jesli tak, bardzo mi smakowala, ale ostatni raz jadlam ja jako dzieciak. odkad wlaczyla mi sie swiadomosc z czego sie ja robi, nie sprobowalam:/

tak, czarninka :D No ja wlasnie tez daaawno nie jadlam, ale pamietam ze nigdzie, absolutnie nigdzie nie smakowalo mi to tak jak u babci. O ile pamietam plywaly w tym tez kacze serduszka? Babcia mi zawsze mowila, ze jak zjem to serduszko, to bede miec silne serce lol :P A ja wierzylam, no bo przeciez babcia by mnie nie oklamala ;) hehe. Teraz tez nie wiem czy bym zajadala z takim smakiem jak kiedys, ale jak przywoluje z pamieci smak tej zupy to mam ochote jeszcze pojesc ;)

Napisano

To coś podobnego jak turecki hummus, tylko trzeba dodać pasty sezamowej i nie dodaje się pietruszki. Uwielbiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...