jannapa Napisano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2014 Smalec zawsze babunia moja robila, ale ja bym nie zniosla zapachu stopionego tluszczu, fuj. Potem bym i tak tego nie jadla. Najlepiej mi smakuje jak mi ktos gotuje A czarną polewkę znacie? To moj smak z dziecinstwa Babcia zawsze robila z mlodymi ziemniakami i suszonymi sliwkami - niebo w gebie czarnina? zupa na kaczej krwi? jesli tak, bardzo mi smakowala, ale ostatni raz jadlam ja jako dzieciak. odkad wlaczyla mi sie swiadomosc z czego sie ja robi, nie sprobowalam:/
River Napisano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2014 Smalec zawsze babunia moja robila, ale ja bym nie zniosla zapachu stopionego tluszczu, fuj. Potem bym i tak tego nie jadla. Najlepiej mi smakuje jak mi ktos gotuje A czarną polewkę znacie? To moj smak z dziecinstwa Babcia zawsze robila z mlodymi ziemniakami i suszonymi sliwkami - niebo w gebie No wlasnie,nie przepadam za zapachem podczas topienia.Pozatym gdzie tu slonine kupic,u mnie takich cudow nie ma.Chyba zamowie ten smalec online.Polewki nie znam.U mnie popularnym daniem byla kaszanka smazona z cebula,galareta i pazibroda;)
River Napisano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2014 A teraz wlasnie zrobilam taki dip.Podam Wam przepis na oko: 2 puszki garbanzo beans Sok z 3 limonek 2 zabki czosnku Szczypta soli Garsc posiekanej pietruszki 4-5 papryki jalapeno Troszke oliwy z oliwek Fasole odcedzic,wrzucic do blendera,dodac reszte skladnikow,w tym cale papryczki z nasionami,blendowac az do uzyskania masy o konsystencji jogurtu.Schlodzic w lodowce.Super jest ten dip do chipsow albo na kanapki,do salatek:)
Nigella Napisano 21 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2014 Garbanzo beans to po polsku ciecierzyca - jakby ktos pytal
Paulina_89 Napisano 21 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2014 czarnina? zupa na kaczej krwi? jesli tak, bardzo mi smakowala, ale ostatni raz jadlam ja jako dzieciak. odkad wlaczyla mi sie swiadomosc z czego sie ja robi, nie sprobowalam:/ tak, czarninka No ja wlasnie tez daaawno nie jadlam, ale pamietam ze nigdzie, absolutnie nigdzie nie smakowalo mi to tak jak u babci. O ile pamietam plywaly w tym tez kacze serduszka? Babcia mi zawsze mowila, ze jak zjem to serduszko, to bede miec silne serce lol A ja wierzylam, no bo przeciez babcia by mnie nie oklamala hehe. Teraz tez nie wiem czy bym zajadala z takim smakiem jak kiedys, ale jak przywoluje z pamieci smak tej zupy to mam ochote jeszcze pojesc
Gość miqhs Napisano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2014 To coś podobnego jak turecki hummus, tylko trzeba dodać pasty sezamowej i nie dodaje się pietruszki. Uwielbiam.
justka Napisano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2014 Mój mąż robi świetny hummus egipski Pozdrawiam Ewcia!
Paulina_89 Napisano 22 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2014 Mój mąż robi świetny hummus egipski Pozdrawiam Ewcia! moj maz sie hummusami zajada, a mi to przez gradlo nie chce przejsc ...
Anubis Napisano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2014 moj maz sie hummusami zajada, a mi to przez gradlo nie chce przejsc ... A baba ganoush próbowałaś?
Paulina_89 Napisano 23 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2014 A baba ganoush próbowałaś? Nic mi ta nazwa nie mowi wiec raczej nie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.