Kacper_K Napisano 16 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 16 Lipca 2014 Witam, Jako że za kilka dni lecę służbowo na ahamy i jest to mój pierwszy lot międzykontynentalny mam pytanie odnośnie bagażu oraz kontroli imigracyjnej. Tzn 1) Mam przesiadkę w Nowym Jorku na Bahamy ( czas oczekiwania około 8 h ). Jak to wygląda w przypadku bagażu. Czy muszę go zabrać po lądowaniu w USA czy zostanie on od razu po odpowiednim czasie przekazany do rejsu bezpośrednio na Bahamy bez mojego udziału. Trochę czytałem i chciałbym to potwierdzić, że jest obowiązek odebrania bagażu do kontroli oraz oddania go po chwili, aby został załadowany na samolot do Nassau ( Bahamy ). Jak wygląda taka procedura? 2) Chciałbym uniknąć problemów na granicy, czy mówić że lecimy na Bahamy w celach biznesowych ( de facto celnik wpuszcza nas na terytorium USA i czy polecimy na Bahamy to już nasza sprawa ). Będę miał ze sobą przyrządy pomiarowe oraz dokumentacje projektową obiektu hotelowego na Bahama. Może to w jakiś sposób uwiarygodni to że na JFK jesteśmy tylko w celach przesiadkowych, Dziękuje za odpowiedź, Pozdrawiam
c4r0 Napisano 16 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 16 Lipca 2014 Bahamy to nie USA, więc zdaje się, że bagaż leci do celu a Ty żadnych kontroli na JFK nie przechodzisz. Nie wjeżdżasz przecież do USA (lotnisko się nie liczy), nie potrzebujesz wizy do USA żeby się przesiąść. No chyba, że czegoś nie wiem, ale o ile się orientowałem wycieczka z USA na Bahamy liczy się w kontekście wizowym jako opuszczenie USA więc raczej nie należą one do USA de facto celnik wpuszcza nas na terytorium USA i czy polecimy na Bahamy to już nasza sprawaDe facto nie wchodzicie na teren USA a jeśli nawet byście wchodzili, to na pewno nie celnik by was tam wpuszczał albo nie.
kzielu Napisano 16 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 16 Lipca 2014 c4r0 - co Ty za bzdury wypisujesz ??? Kazda jedna przesiadka to wpuszczenie to teren US, przeciez pierwsze miejsce do ktorego sie trafia to CBP immigrations - caly samolot sie wysypuje bez wzgledu na to kto co dalej robi. Oczywiscie ze potrzebuje wizy zeby sie przesiasc - bez wizy w ogole nie wyleci z Polski.... Witam, Jako że za kilka dni lecę służbowo na ahamy i jest to mój pierwszy lot międzykontynentalny mam pytanie odnośnie bagażu oraz kontroli imigracyjnej. Tzn 1) Mam przesiadkę w Nowym Jorku na Bahamy ( czas oczekiwania około 8 h ). Jak to wygląda w przypadku bagażu. Czy muszę go zabrać po lądowaniu w USA czy zostanie on od razu po odpowiednim czasie przekazany do rejsu bezpośrednio na Bahamy bez mojego udziału. Trochę czytałem i chciałbym to potwierdzić, że jest obowiązek odebrania bagażu do kontroli oraz oddania go po chwili, aby został załadowany na samolot do Nassau ( Bahamy ). Jak wygląda taka procedura? 2) Chciałbym uniknąć problemów na granicy, czy mówić że lecimy na Bahamy w celach biznesowych ( de facto celnik wpuszcza nas na terytorium USA i czy polecimy na Bahamy to już nasza sprawa ). Będę miał ze sobą przyrządy pomiarowe oraz dokumentacje projektową obiektu hotelowego na Bahama. Może to w jakiś sposób uwiarygodni to że na JFK jesteśmy tylko w celach przesiadkowych, Dziękuje za odpowiedź, Pozdrawiam 1. Odbierasz bagaz z tasmy, przechodzi celnika oddajac niebieska kartke, wrzucasz bagaz na tasme "Re-check" (czy jakkolwiek ona sie ona na JFK nazywa - w kazdy razie nie na ta oznaczona "Baggage claim". Udajesz sie do wlasciwej bramki na nastepny samolot, lub w jej okolice. 2. A pytanie konkretnie brzmi ?
Kacper_K Napisano 18 Lipca 2014 Autor Zgłoś Napisano 18 Lipca 2014 Dziękuje za odpowiedź, Między przesiadką na Bahamy mam 9 godzin przerwy ( 21:00 - 6:00 ). Myślicie że to wystarczający czas na wyskoczenie do Time Square chociaż na chwilę?Tak sobie myślę czy 9 godzin różnicy między lotami to nie dużo czasu aby od razu nadać bagaż na taśmę "re-check" ,czy trzeba będzie ją oddać do przechowalni. Czy jest możliwe aby zaraz po przylocie nadać ją ponownie, aby nie chodzić z dużym bagażem?
c4r0 Napisano 19 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2014 Sorry, najwyraźniej czegoś nie ogarniam ale myślałem, że przesiadka nie liczy się jako wjazd do danego kraju :/
mathew75 Napisano 19 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2014 Sorry, najwyraźniej czegoś nie ogarniam ale myślałem, że przesiadka nie liczy się jako wjazd do danego kraju :/ Masz racje i jesteś w błędzie jednocześnie:-) Wszystko zależy od kraju gdzie masz przesiadke. W USA musisz mieć stosowną wize i przechodzić imigration. W Rosji, ZEA i wielu, wielu innych krajach - nie. Pozostajesz w strefie tranzytowej i nie wchodzisz do danego kraju.
sly6 Napisano 20 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 20 Lipca 2014 wiele innych Panstw bez Kanady Kanada ma takie zasady jak USA,Polakow juz wizy nie dotycza ale kiedys bylo inaczej pamietam jak ludzie lecieli na work i travel -mieli przesiadke w Kanadzie i musieli miec stosowane wizy
Big Napisano 22 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2014 Kacper_K - odpraw bagaz do portu docelowego - o ile to w ogole mozliwe i bedziesz mial po klopocie. Co do "wysiadania" w NY - to jaki typ wizy masz?
ohhteriiii Napisano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2015 Myślicie że to wystarczający czas na wyskoczenie do Time Square chociaż na chwilę?Tak sobie myślę czy 9 godzin różnicy między lotami to nie dużo czasu aby od razu nadać bagaż na taśmę "re-check" ,czy trzeba będzie ją oddać do przechowalni. Czy jest możliwe aby zaraz po przylocie nadać ją ponownie, aby nie chodzić z dużym bagażem???
Big Napisano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2015 Troche niejasne sa Twoje pytania. Dlaczego mialbys odbierac bagaz?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.