SzejN Napisano 18 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 18 Lipca 2014 Moi rodzice otrzymali w tym roku zielona karte, pytanie moje brzmi: ile bede ja musial czekac by otrzymac zielona karte?Dodam, ze mam 20 lat, kawaler.Pozdrawiam!
Joanna30 Napisano 18 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 18 Lipca 2014 Twoi rodzice mogą sponsorować Ciebie praktycznie od razu, jeśli siedzą w USA. Pod warunkiem, że mają odpowiednie zarobki, a Ty jesteś tanu wolnego. Czas oczekiwania w kategorii F2A (dzieci rezydentów) to jakieś dwa lata na dzień dzisiejszy. Czas oczekiwania w kategorii F2B (niezamężne dzieci rezydentów powyżej 21 roku życia) to jakieś 7 lat. http://travel.state.gov/content/visas/english/law-and-policy/bulletin/2014/visa-bulletin-for-august-2014.html Nie jestem pewna, czy pod względem imigracyjnym Twój wiek jest zamrażany, czy nie. Niech w tej kategorii wypowiedzą się więksi specjaliści.
SzejN Napisano 18 Lipca 2014 Autor Zgłoś Napisano 18 Lipca 2014 Teoretycznie oni na dniach maja te papiery odebrac, raczej nie zanosi sie na to by wyjechali do ameryki wciagu najblizszych 3 miesiecy.Wlasnie ciekawilo mnie to ile bym musial czekac by otrzymac takie same papiery. W sumie moze ktos poradzi:1) Jeszcze trzy lata temu mielsimy do odebrania zielona karte (w tym ja), lecz zawiodla nas osoba w stanach, ktora wyrzucila ten list i nie zrobila oplaty w terminie. Jesli juz wtedy ja dostalem zielona karte (moi rodzice rowniez), to czy mam jakas mozliwosc by znowu ubiegac sie o przywrocenie tej 'nieodberanej zielonej karty'? Bo moze bylby to proces krotszy i moze nawet pewniejszy?2) Poza tym pytanie z innej beczki, zalozmy, ze rodzice do konca roku odbiora te papiery (do 180 dni od odebrania musza wyjechac do ameryki) i pytanie jest - czy jesli ja chcialbym wyjechac wczesniej do ameryki - jeszcze w tym roku (z reguly dostajemy pozwolenie na trzy miesieczny pobyt), to czy jesli przedluze sobie pobyt w ameryce (oczywiscie nielegalnie), to czy czasem nie skresle siebie z mozliwosci uzyskania zielonej karty?3) Na poczatku bede planowal jechac na wizie turystycznej, pozniej ubiegac sie o studencka, by jak najdluzej przedluzyc sobie LEGALNY pobyt w USA, jak sadzicie czy jest taka mozliwosc i czy duze szanse sa powodzenia takiego 'kombinowania' - oczywiscie wiem jakie sa kryteria by otrzymac wize studencka, chcialbym tam sie uczyc, wyjechac na studia, lecz z tego co mi mowiono to raczej nie chetnie pozwalaja na wyjazdy do ameryki w celach naukowych (wiem, trzeba miec zaswiadczenia od szkol), nie wiem jak poradzic sobie, by okres czekania na zielone papiery moc spedzic w ameryce legalnie, macie jakies porady?Pozdrawiam, PS. Joanna dziekuje bardzo za pomoc!
kzielu Napisano 18 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 18 Lipca 2014 1. Nie 2. Skreslisz 3. Możesz kombinowac ze studenckimi ale przy okresie czekania praktycznie to jest bardzo trudne i kosztowne.
Aiglon Napisano 18 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 18 Lipca 2014 Jak cos zle pisze, niech mnie ktos poprawi 1) Karta z loterii? Nie, nie mozesz. Nawet totolotek nie czeka 3 lata z wygrana, a co dopiero USA 2) Skreslisz., Chyba, ze weezmiesz slub z amerykanka (albo amerykaninem),, ale nie bedzi emialo to nic wpsolnego z twoimi rodzicami. Poza tym, co ci sie tak spieszy? Ani nie bedziesz mogl pracowac, ani mieszkania wynajac.. Masz 20 lat, wiec rtozumiem, ze zawodu powalajacego nie masz (raczej)... DO czego ci sie spieszy? Do zarabiania 6 dolarow na godzine (albo i mniej) jako nielegalny? 3) Porces jest trudny i kosztuje niemalo. Jak masz 100 tysiecy dolarow, to perwnie, zalatwiaj. Pamietaj jedfnak ze trzeba zdac pewne egzaminy, przygotowac sie na takie studia, a nie mature pokazac Amerykanie bardzo chetnie widza u siebie zagranicznych studentow - szczegolnie jak sa zdolni i maja kupe kasy Edit - przepraszam, nie zauazylam odpowiedzi
SzejN Napisano 19 Lipca 2014 Autor Zgłoś Napisano 19 Lipca 2014 Zielona karta moja jak i rodzicow nie byla z loterii, a czekalismy na jej przyznanie ok. 10 lat... Co do studiow w usa, przeciez studia nie kosztuja 100 tysiecy, tam gdzie chcialbym pojsc semestr kosztuje 7-8 tysiecy... Chyba, ze ja czegos nie iwem, z checia przyjme informacje na ten temat.
KaeR Napisano 19 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2014 Do wystawienia I-20 szkola pewnie bedzie wymagac kasy za rok plus na "zycie". Zycie oznacza mieszkanie, transport, ubezpieczenie, jedzenie, ksiazki. W przecietnej szkole to $25-30K. Nie wiadomo jak przy ubieganiu sie o F-1 potraktuja Twoja procedure ubiegania sie o GC. To moze skonczyc sie odmowa.
Aiglon Napisano 19 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2014 Sejn, popatrz prosze czy to nie sa ceny dla REZYDENTOW International students placa wiecej i owszem, studia to moga cie kosztowac ze 100 tysiecy na dziendobry A jedzenie, a wszystko inne? A co do zielonej karty, to z jakiego tytulu twoi rodzice ja otrzymali? Masz dziadkow w USA?
SzejN Napisano 20 Lipca 2014 Autor Zgłoś Napisano 20 Lipca 2014 Brat mojej mamy jest obywatelem. Ona dostala i tata jako jej maz, a ja wtedy bylem ponizej 18 lat, wiec otrzymalem jako ich dziecko.
jkb Napisano 21 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 21 Lipca 2014 1. Wspominasz, ze trzy lata temu dostaliscie wszyscy wizy z tytulu sponsorowania rodzinnego (przez brata mamy). W jaki sposob dostali twoi rodzice wizy teraz? 2. Czemu teraz Twoi rodzice dostaja wizy bez Ciebie? 3. Jezeli Twoi rodzice zaczna sponsorowanie Ciebie "od razu", a ty masz 20 lat, to i tak bedziesz "aged out" i kategoria Ci sie zmieni na F2B. Obecnie to okolo 7 lat czekania, jak juz wspomniala wczesniej Joanna30.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.