Skocz do zawartości

Szkoła Dla 8 Latka - Zasady

ask

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszytkich,

Mam pytanie odnośnie zasad jakie obowiazują przy przyjeciach dzieci do szkół państwowych w Chicago. Jak wynika z dokumentu jaki wczoraj znalazlem w Google status imigracyjny nie ma przy tym znaczania. Z dokumntu wynika ze nawet w przypadku gdy jest sie tam nieleglanie szkola ma obowiązek przyjąć dzieci zapewnić im taki sam dostęp do nauki jak dla innych i o ststus ich czy opiekunow nikt nie ma prawa sie pytać. Ważne aby przedstawić potwierdzenie zamieszkania w dystrykcie danej szkoły.

Czytalem kilka publikacji o prawach nielegalnych i ostanio mozna w Chicago zrobic prawo jazdy, zapiasc sie do medicare, placic podetki do IRS, wynajć mieszkanie itp. Wygalda na to ze ststus nielegalnego zaczyna pomału byc tylko w kwestii pracy i mysle, ze i to sie zaraz zmieni.

p.s. nie chcę tu rozwijać temtu o tym czy bycie nielegalnie jest złe czy dobre to akurat bylo poruszane tu 10000000000 razy.

Jest tu duzo roznych watkow o szkole prawo jazdy itp tyle ze w swietle nowych przepisów wątki z 2012 roku stają sie nieaktualne.

Napisano

ask zapraszam Cie za pare miesiecy,moze za rok i zobaczysz co sie zmieni w prawie pracy ;)

chyba ze naprawde przejdzie reforma imigracyjna bo i tak moze byc ale jaka to bedzie to kto moze wiedziec :) od dobrych lat trwaja prace,rozmowy

no i stan Illinos to nie wszystkie stany ;)

Napisano

Dziekuje za aktywność na wątku ale Wasze odpowiedzi nic nie wniosly do mojego pytania. Zalezy mi na wiadmosci o szkole.

Tak jak pisalem dywagacaja na temat nielegalnej pracy to inny temat. Chociaz jak czytam i przegladam pubulikacje urzedowe to US dobrze sobie zdaje sprawe ze bez taniej sily roboczej czyt. nielegalni nie bylo by tak wesolo.

Najbardziej zależy mi na informacji o szkole. Ale wpadlem na pomysly, ze najprosciej bedzie jak sie dowiem u zrodla czyli napiszę poprostu maila do jakies szkoly w Chicago z prosba o przeslanie zasad mailowo. Chyba nie beda mieli z tym problemu.

sly6 - oczywiscie masz racje ze Illinois to nie cale stany ale tam akurat pojwial sie ten problem czyli szkola dla dzieci.

Napisano

Napisales sam ze znalazles zrodlo ze przyjmuja dzieci do szkol.

nikt tego nie negowal bo narazie szkoly panstwowe przyjmuja takie dzieci,to samo masz w Kanadzie.

ze jesli chodzi o szkolnictwo to nie pytaja sie dzieci-rodzicow o status a jesli juz to i tak przyjma.

Problem jest w czyms innym.,juz jedna osob poszla do takiej szkoly w USA bedac na wizie turystycznej,przyjeli ja o bylo ok

przy kolejnej wizie nie bylo juz tak wesolo w Ambasadzie i byla odmowa,bo zlamalo sie prawo,tak samo przy wlocie do USA juz jedna osobe zawrocili jak wyszlo ze dziecko chodzilo do szkoly a nie moglo

jak widzisz prawo stanowe nijak ma sie do federalnego ..wiec jest ten luz ale nie zupelnie..

moim zdaniem nie wysylaj zadnych wiadomosci do szkoly z takim pytaniem :)

no ale zrobisz jak uwazasz.,jest wiele stron,forow gdzie potwierdzisz swoje pytanie i wapliwosci lub tez jak bedziesz na miejscu

taka strone widziales?

http://www.illinoislegalaid.org/index.cfm?fuseaction=home.dsp_content&contentID=8262

Napisano

sly6 bardzo Ci dziękuję za informację, nie było mnie przez chiwlę przy kompie i nie miałem jak odpisac.

Twoje źródło było drugim, które potwierdziło mi informacje o szkole. Sam wiesz, że w interencie można znaleźć wszystko, jak odpwiednio długo będziesz szukał. Tyle, że często są to informacje tak różne od siebie, że nie wiadomo, która jest prawdziwa.

W tym przypadku obie inforacje mówiły to samo.

Przekazałem wszystko znajmomy tam na miejscu i czekam na informację czy dzieciaki poszły do szkoły.

Jeżeli wszystko będzie OK - to sam pomyśle o nielegalu w USA :D patrząc po prawach jakie mi przyslugują zaczynam wątpić czy bycie nielegalnym jest faktycznie takie ciężkie. B)

Pozdrawiam,

Ask

Napisano

ask pamietaj ze to sa przepisy ktore moga sie zmienic ,wystarczy ze wejdzie reforma ktory zaostrzy prawo i nie bedzie tak latwo.

Wtedy prawo stanowe nie bedzie takie laskawe.

Napisano

Jeżeli wszystko będzie OK - to sam pomyśle o nielegalu w USA :D patrząc po prawach jakie mi przyslugują zaczynam wątpić czy bycie nielegalnym jest faktycznie takie ciężkie. B)

Pozdrawiam,

Ask

Sek w tym ze slabo rozumiesz jakie prawa przysluguja nielegalnym - prawo do szkoly nie ma tutaj wielkiego znaczenia - wynika to z zupelnie oddzielnego prawa o rownym dostepie do szkoly dla wszystkich, wiec nie maja prawa odmowic jej nikomu. Podobnie jets z high-school a pozniej sie zaczynaja schody...

Natomiast po skonczeniu tej szkoly, tenze 8-latek bedzie dalej nielegalny i dalej nie bedzie mial prawa do legalnej pracy. DACA i wszelakie projekty amnestii uwzgledniaja ludzi ktorzy przybyli do US przed jakas tam data (kilka lat wstecz) - celem jest (wg. Obamy) rozwiazanie problemu i nie zachecanie do dalszej nielegalnej imigracji (oczywiscie jest odwrotnie bo nikt drobnymi szczegolami sie nie interesuje).

Prawo do placenia podatkow do IRS to znakomite odkrycie - oczywiscie ze beda chcieli wziac podatki od kazdego kto tylko bedzie chcial zaplacic - to nie jest zadne prawo tylko obowiazek i ze spelnienia tego obowiazku niewiele wynika poza tym ze sie nie lamie akurat tego konkretnego prawa. Podobnie z wynajeciem mieszkania - nikt przeciez tego nie reguluje...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...