Joanna30 Napisano 27 Września 2014 Zgłoś Napisano 27 Września 2014 Poczytaj o zielonych kartach przez małżeństwo i o tym, że warunkowość 2-letniej karty trzeba znieść. Całe forum stoi przed Tobą otworem - nic, tylko zacząć czytać. No naprawdę, nie wychodźmy tu ze skóry, żeby wytłumaczyć gościowi, co i jak może wykombinować, żeby zostać w Stanach i bawić się prawem. OP, mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, jak dostać wizę studencką? Piszesz, że dla Ciebie $30k to za duży wydatek, a wiesz, że na studiowanie w USA to może nie wystarczyć?
KaeR Napisano 27 Września 2014 Zgłoś Napisano 27 Września 2014 Dzięki. A ile ten cały proces mniej więcej trwa (do momentu otrzymania zielonej karty)? Zadajesz najpopularniejsze pytanie na tym forum, które pada przynajmniej raz w tygodniu.
TOXIq Napisano 27 Września 2014 Autor Zgłoś Napisano 27 Września 2014 Jeszcze jedno: jak już będę mieć tę kartę, to można skrócić czas, po którym mogę się ubiegać o amerykańskie obywatelstwo? Może wstąpienie do wojska by pomogło?
andyopole Napisano 27 Września 2014 Zgłoś Napisano 27 Września 2014 nie można. 3 lata jako maz obywatelki, 5 lat pozostali, zleci raz dwa...
TOXIq Napisano 27 Września 2014 Autor Zgłoś Napisano 27 Września 2014 A, to dobrze. Myslałem, że każdy 5 lat. 2 lata mniej to już jakaś różnica. Dzięki.
Anubis Napisano 27 Września 2014 Zgłoś Napisano 27 Września 2014 Nie jesli dysponujesz pokazna iloscia gotowki. Powiedzmy jakies $30K powinno zalatwic sprawe. Amerykaninowi zawarcie zielonokartowego małżeństwa opiewa karą 5 lat więzienia i $50 tys. grzywny. 30 tysięcy nawet na adwokatów nie starczy.
glimi Napisano 27 Września 2014 Zgłoś Napisano 27 Września 2014 A czy czasem z małżeństwem nie jest tak że aby dostać GC to musi trwać min 2 lata?
KaeR Napisano 27 Września 2014 Zgłoś Napisano 27 Września 2014 Amerykaninowi zawarcie zielonokartowego małżeństwa opiewa karą 5 lat więzienia i $50 tys. grzywny. 30 tysięcy nawet na adwokatów nie starczy. 30 to dla małżonki. :-) adwokaci i kary ekstra.
dareknow0 Napisano 27 Września 2014 Zgłoś Napisano 27 Września 2014 A, to dobrze. Myslałem, że każdy 5 lat. 2 lata mniej to już jakaś różnica. Dzięki. Ja wylosowałem .Wysyłałem zgłoszenia wielokrotnie i za którymś razem się udało.Ale wtedy nie byłem tak zdesperowany do wyjazdu.Wylosowanie było niespodzianką .W zasadzie nie liczyłem ,że wylosuję . Jeśli chodzi o małżeństwo to będzie bardzo trudno.Panny z obywatelstwem Amerykańskim tak szybko nie zakochują się w facetach bez dokumentów. Wszyscy tutaj wiedzą jak jest i większość jest ostrożna aby się nie okazało ,że wybranek jest bardziej zakochany w paszporcie koloru niebieskiego niż w samej wybrance. Myślę ,że jesteś zbyt dużym optymistą .Obyś się nie przejechał .
TOXIq Napisano 27 Września 2014 Autor Zgłoś Napisano 27 Września 2014 Z reguły jestem bardziej cyniczny, ale tutaj nie mam wyboru. Dodatkowo będę jeszcze brał udział w tych losowaniach. Cóż, KaeR mówił, że się zdziwię, i to bardzo - na to liczę ^^.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.