sonek Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 Witam, koledzy/koleżanki...mam znajomych w USA, byłem 2 razy i chciałbym otworzyć tam działalność gospodarczą. Niestety mam tylko wizę tyrystyczną. Czy jako obywatel RP mogę otworzyć tam firmę? Dostałbym tym samym pozwolenie na przebywanie w USA? Pozdrawiam, Wojtek
sly6 Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 I Ci znajomi nie moga Ci pomoc? zapoznaj sie dobrze z tym co pisala Karina tam pare masz odpowiedzi zalezy od danego stanu,miasta,to zalezy np od podatkow jak napiszesz jaki stan bierzesz pod uwage wtedy cos wiecej sie napisze
kzielu Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 Witam, koledzy/koleżanki...mam znajomych w USA, byłem 2 razy i chciałbym otworzyć tam działalność gospodarczą. Niestety mam tylko wizę tyrystyczną. Czy jako obywatel RP mogę otworzyć tam firmę? Dostałbym tym samym pozwolenie na przebywanie w USA? Pozdrawiam, Wojtek Otworzyc mozesz, pozwolenie na przebywanie - oczywiscie ze nie, chyba ze zainwestujesz odpowiednio duzo i wystapisz o wize dla inwestorow.
sonek Posted December 2, 2014 Author Report Posted December 2, 2014 sly6, interesowałaby mnie California. kzielu, orientujesz się może jakiego rzędu są to kwoty?
sly6 Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 tutaj masz ile musisz miec kasy http://www.uscis.gov/working-united-states/permanent-workers/employment-based-immigration-fifth-preference-eb-5/eb-5-immigrant-investor
sonek Posted December 2, 2014 Author Report Posted December 2, 2014 Dzięki! Dzięki! A jeszcze na okrętkę troche. Gdyby moja koleżanka, Amerykanka otworzyła tą firmę i mnie w niej zatrudniła? Wtedy chyba mógłbym dostać wizę zezwalającą na legalny pobyt i pracę, prawda?
kzielu Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 Dzięki! A jeszcze na okrętkę troche. Gdyby moja koleżanka, Amerykanka otworzyła tą firmę i mnie w niej zatrudniła? Wtedy chyba mógłbym dostać wizę zezwalającą na legalny pobyt i pracę, prawda? Jezeli firma by wykazala ze nie moze znalezc nikogo na miejscu, byloby to tzw. specialty occupation i wystapila by o wize dla Ciebie ponoszac koszty z tym zwiazane - to tak, moze bys dostal... W praktyce - szanse marne.
sly6 Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 cos o zatrudnianiu osob ,wizach http://www.uscis.gov/working-united-states/working-us
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.