lafarro Napisano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 Moja narzeczona jest Amerykanką, ślub planujemy w Polsce, tu też planujemy zostać na stałe. Przy okazji załatwiania papierków związanych ze ślubem pomyślałem że warto byłoby złożyć papiery o wizę do USA, tak żeby móc odwiedzić bezproblemowo jej rodziców i siostrę którzy mieszkają w Stanach. Którą wizę najlepiej w moim przypadku wybrać? Chodzi tlyko i wyłącznie o to żebym miał możliwość odwiedzenia, typowo turystyczny pobyt u rodziny w Stanach, oboje mamy tutaj pracę, mieszkanie nie planujemy zostać w USA na stałe. Którą wiza będzie lepsza turystyczna czy narzeczeńska? Chciałbym zostawić sobie furtkę uzyskania z czasem green card (co będzie trudne bo moja narzeczona już 4 lata w Polsce, w Stanach poza rodziną nie ma nic więc o domicile będzie mi ciężko), bardziej traktujemy to jako alternatywę niż plan na przyszłość, planujemy pozostać w Europie.
kzielu Napisano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 Masz wybor pomiedzy turystyczna i turystyczna...
lafarro Napisano 11 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 Ok, sory za własną głupotę słowo "narzeczeńska" wprowadziło mnie w błąd, zamiast doczytać porządnie zaśmiecam forum na przyszłość nie będę zadawał głupich pytań
kzielu Napisano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 No prob, narzeczenska zasadniczo jest jednorazowa i sluzy do wziecia slubu i pozniejszego Adjustment of Status. W ekstremalnych przypadkach ludzie w sytuacji podobnej jak Twoja ktorym odmowiono turystycznej uzywaja narzeczenskiej do wyjazdu turystycznego (ale tylko raz) tyle ze to jest dosc ekstremalne i znacznie bardziej kosztowne rozwiazanie.
lafarro Napisano 11 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 Jeśli będziemy jechać do Stanów to i tak dopiero po ślubie a wymyśliłem żeby umówić się na rozmowę z konsulem i za jednym razem pobrać z konsulatu papiery potrzebne do ślubu (do konsulatu mamy ponad 300km szkoda robić "puste przebiegi"). Myślę że w mojej sytuacji turystyczna nie powinna być problemem, pracę mam stałą, mieszkanie mam tutaj, karany nie byłem a wizy użyję (o ile w ogóle) pewnie za jakieś dwa lata, tak za jednym jeżdżeniem chciałbym to załatwić, bo nie daj bóg jakaś ektremalna sytuacja wypłynie że musimy być w Stanach a ja nie będę miał wizy (możliwość wjazdu do stanów w moim przypadku jest jak najbardziej uzasadniona)
sly6 Napisano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 to chociaz na rozmowie nie mow ze chcesz leciec za 2 lata
kig Napisano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2014 to chociaz na rozmowie nie mow ze chcesz leciec za 2 lata ... albo, ze bedziesz mial za chwile zone Amerykanke
lafarro Napisano 17 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2014 Zawsze powtarzacie żeby być uczciwym i nie kłamać na rozmowie z konsulem a teraz mam ukrywać fakt planowanego ślubu? Moje nazwisko i tak znajdzie się w ambasadzie bo musimy się udać do sądu o pozwolenie na ślub tutaj więc ambasada będzie wiedziała o naszym ślubie, myślę że ukrywanie tego może tylko źle wpłynąć na decyzję konsula. Co o tym sądzicie? Może lepiej się wstrzymać i po ślubie ruszyć z procedurą wizy małżeńskiej? (która też będzie skomplikowana z racji braku domicile). W takim wypadku jeśli po slubie turystycznie chcemy odwiedzić jej rodziców w Stanach o jaką wizę mam się ubiegać?
Amy Napisano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2014 Zawsze powtarzacie żeby być uczciwym i nie kłamać na rozmowie z konsulem a teraz mam ukrywać fakt planowanego ślubu? Moje nazwisko i tak znajdzie się w ambasadzie bo musimy się udać do sądu o pozwolenie na ślub tutaj więc ambasada będzie wiedziała o naszym ślubie, myślę że ukrywanie tego może tylko źle wpłynąć na decyzję konsula. Co o tym sądzicie? Może lepiej się wstrzymać i po ślubie ruszyć z procedurą wizy małżeńskiej? (która też będzie skomplikowana z racji braku domicile). W takim wypadku jeśli po slubie turystycznie chcemy odwiedzić jej rodziców w Stanach o jaką wizę mam się ubiegać? Musisz sie ubiegac o wize turystyczna jezeli chcesz odwiedzic jej rodzicow. Jezeli chcesz mieszkac w USA to zielona karta nie ma wizy malzenskiej
sly6 Napisano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2014 Amy jest taka wiza jak cr1 ktora czasami nazywa sie wiza malzenska ta wiza jest na wjazd na pobyt staly pozostaje wize turystyczna i nic wiecej Co do mowienia prawdy to Ty musisz mowic prawde aby nie zamknac sobie drogi na pobyt staly jesli juz to moze byc to zle odebrane ze idziesz teraz po wize a chcesz leciec za 2 lata to moze wtedy idz po wize a jest cos takiego jak przyspieszony tryb przyznawania wiz,na pogrzeb,w odwiedziny do szpitala ....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.