kzielu Napisano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2015 A to nie jest tak, że każdy kto pochodzi z kraju który należy do NATO może wstąpić do armii kraju który też jest w NATO?? Oszalales ?
andyopole Napisano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2015 A to nie jest tak, że każdy kto pochodzi z kraju który należy do NATO może wstąpić do armii kraju który też jest w NATO?? Dobre, jak na to wpadles?
uslow Napisano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2015 Szansa na służbę we wszystkich rodzajach amerykańskich sił zbrojnych bez obywatelstwa lub green card jest. Jeśli masz min. 18 lat, średnie wykształcenie i co najmniej 2 lata przebywasz na każdej wizie pracowniczej (np. H2B), studenckiej (np. F-1), intership'ie (J-1) lub azylu (lub innych wizach, których nie pamiętam) może zostać przyjęty do służby w ramach programu MAVNI (uzupełnienie personelu z wykształceniem medycznym typu lekarze i pielęgniarki lub personelu z grupy lingwistów, w tym osoby native speaker'zy j. polskiego). Po 9 tygodniach masz proces naturalizacji (egzamin na obywatelstwo w ekspresowym tempie, maks. do roku czasu). Znam sprawę z pierwszej ręki w przypadku Gwardii Narodowej, US Army (active i reserve) i US Navy (active i reserve) - początkowo rekruterzy tych 3 formacji proponowali mi ten program, ale nie musiałbym nic kombinować bo mam green card. Z US AirForce nie miałem kontaktu, ale tam jest to samo. Kończysz na wizie f-1 dwa ostatnie lata szkoły średniej US lub 2 lata kursu j. angielskiego na wizie f-1 i idziesz do rekrutera by wziąć udział w programie MAVNI. To nie fikcja to fakty, sprawa z pierwszej ręki. Mając 2 obywatelstwa (amerykańskie obywatelstwo jest po Basic Combat Training) nie musisz martwić się o jakiekolwiek konsekwencje karne w Polsce wynikające z faktu zaciągnięcia się do wojska w US.
serafina Napisano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2015 A to nie jest tak, że każdy kto pochodzi z kraju który należy do NATO może wstąpić do armii kraju który też jest w NATO?? Efekty reformy szkolnej...
Paulina_89 Napisano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2015 Efekty reformy szkolnej... co reforma to krok w tył w jakosci edukacji... Ale coz poczac, ja dopiero w Stanach nauczylam sie porzadnie pisac eseje
serafina Napisano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2015 Paulina ja Tobie zycze powodzenia jako nauczyciel Ale zobaczysz ze latwo nie ma, chodzi mi o publiczne szkoly. Wydaje mi sie ze w USA wychowanie jest bardziej liberalne i tez nauczycielowi mniej "mozna" w szkole
Paulina_89 Napisano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2015 Paulina ja Tobie zycze powodzenia jako nauczyciel Ale zobaczysz ze latwo nie ma, chodzi mi o publiczne szkoly. Wydaje mi sie ze w USA wychowanie jest bardziej liberalne i tez nauczycielowi mniej "mozna" w szkole dziekuje, choc nie wiem czy bede nauczycielem, bo mam kilkadziesiat pomyslow na siebie a jesli juz to zamierzam uczyc osoby dorosle P.S. W Polsce mialam praktyki w gimnazjum z najgorsza mozliwa grupa i wierz mi, ze to byl dopiero hardcore Ale ile szmat wlepilam to moje
andyopole Napisano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2015 Paulina ja Tobie zycze powodzenia jako nauczyciel Ale zobaczysz ze latwo nie ma, chodzi mi o publiczne szkoly. Wydaje mi sie ze w USA wychowanie jest bardziej liberalne i tez nauczycielowi mniej "mozna" w szkole Moja ciocia ze Spokane WA jest "stara" nauczycielka. Wlasnie wczoraj na ten temat rozmawialismy. Opowiadala ze bachory sa okropne I nawet "za kudly" nie mozna zlapac I wytarmosic...
Paulina_89 Napisano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2015 Moja ciocia ze Spokane WA jest "stara" nauczycielka. Wlasnie wczoraj na ten temat rozmawialismy. Opowiadala ze bachory sa okropne I nawet "za kudly" nie mozna zlapac I wytarmosic... W polskich szkolach jest to samo. Ja jako praktykant przeszlam przez piekło.
andyopole Napisano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2015 W polskich szkolach jest to samo. Ja jako praktykant przeszlam przez piekło. Moj szanowny Tatus byl cale zycie nauczycielem ale w czasach kiedy bicie w dlon kijem bylo znakomitym srodkiem wychowawczym zalecanym ochoczo przez rodzicow. Sam nieraz od niego oberwalem...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.