Skocz do zawartości

Mini Expo - Co Fajnego Z Polski Mozna Pokazac?

jannapa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

z podaniem jedzenia moze byc slabo - expo trwa 3 godziny i przez wystawe przewinie sie dobre 400 dzieciakow

a z racji braku czasu to mam podejscie "tak zrobic, zeby sie nie narobic"

historyczne podejscie chyba ma sens... ten filmik z expo w chinach (czy gdzie tam) jest fajny, ale nie wiem, czy dam rade z ekranem w tym celu. przypomnial mi sie tez taki zupelnie nowy film promujacy polske - takie odrealnione obrazki i do tego dzieciak mowi w nim po angielsku o tym, jakie cuda w polsce widzial - jest jakis trop w sumie;)

patriotyzm lokalny kaze mi wrzucic super fajny film o toruniu - takie ze trzy minuty niesamowitych widoczkow - "gotyk na dotyk" i takie tam, ale to moze juz byc za duze pojscie w szegoly

z postaciami to naprawde fajny pomysl - papiez pewnie bylby znana postacia, tutaj bardzo duzo ludzi wierzacych, ale ja o papiezu mam niewiele do powiedzenia, wiec moge polec...

kosciuszko - moze byc strzalem w dziesiatke! na polnoc ode mnie jest county nazwane jego imeieniem i sposob w jaki wymawiaja jego nazwe wola o pomste do nieba! i miasto warsaw tez jest;)

chopin mi tez przyszedl do glowy

i kopernik (ale on po polsku nie mowil;))

ah, pewnie bede was jeszcze pytac o pomysly. poki co, wielkie dzieki:)

Napisano

county nazwane jego imeieniem i sposob w jaki wymawiaja jego nazwe wola o pomste do nieba!

No to Amerykanie tez by mogli to samo powiedziec o tym jak my mowimy Jerzy Waszyngton a nie George Washington ;) W Australii na Górę Kościuszki też mowią /ˌkɒsɪˈʌskəʊ/ lub /ˌkɒsɪˈʌskoʊ/ ... taka norma i tak jest poprawnie ;) .

Napisano

Temat szeroki jak Wisla w swojej delcie, a spadl na mnie nagle, z zaskoczenia i czasu mam dokladnie poltora tygodnia, wiec kazdy pomysl na wage zlota.

Pracuje w sporej szkole, gdzie duzy nacisk kladzie sie na diversity i cherishing your roots. Middle school (klasy 5-8) urzadza takie miedzynarodowe expo, zeby prezentowac rozne kultury. Nie zglosilam sie, bo wszystko w godzinach pracy, wiec musialabym szukac zastepstwa, ale dzisiaj middle school principal uznal, ze to bylaby jakas w ogole nieuzasadniona strata, gdyby prawdziwa Polka z prawdziwej Polski nie pokazala czegos.

Glupio bylo odmowic, szczegolnie, ze moja osobista przelozona stanela murem za calym pomyslem.

Prezentacja ma byc dla dzieciakow z lower/middle school, ale wpadna tez rodzice. I co ja mam im pokazac? Przeciez Polski nie da sie wcisnac na tablice jak na science fair.

Mozecie mi podpowiedziec jakis konkretny pomysl? Bede wdzieczna.

Napisano

np taka Pani Maria Currie-Sklodowska i wynalazek ,Nobel :)

jest troche tego na necie aby znalesc filmiki

a co do sprawy lokalnej to dobrze :) nalezy cos pokazac z miejsca skad pochodzimy :)

Napisano

Co z tego, że Kopernik nie mówił po polski, ważne, że urodził się Toruniu xD

z osobistościami polskimi bym uważała, bo często są troszkę na siłę nazywani polakami, jeśli wczytać się w ich biografie to faktycznie Kopernik miał więcej wspólnego z narodem niemieckim, Chopin był pół-francuzem i pół życia spędził we Francji, a Jan Matejko urodził się w Krakowie ale matka była niemką, a ojciec czechem :) postawiłabym raczej na 2-3 bardzo wyraziste polskie postacie.

Warto też pooglądać na youtube serię filmików zatytułowanych Polandia - obcokrajowcy opowiadają jak postrzegają Polskę i co ich najbardziej zaskoczyło, zafascynowało, itp. - może Ci to podsunie jakiś pomysł :)

Napisano

Wiem z doswiadczenia, ze dzieciaki bardzo zywo reaguja na polskie "tongue twisters", wydrukuj "W Szczebrzeszynie chrzaszcz brzmi w trzcinie" i kilka innych, jak sie zorientuja co to jest i sprobuja przeczytac to bedzie duzo smiechu :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...