Skocz do zawartości

Mity,kity,hity -Wizy,pobyt ..................

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 36
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Duzo ludzi w Polsce mysli,ze jak wizy zniosa to od razu moga z calym dobytkiem na zawsze do Ameryki przyleciec i sobie tu zyc.

Prawie pod kazdym artykulem, ktory znalazlam w necie na temat zniesienia wiz jest komentarz, ze "Polska sie wyludni" ;)

Napisano

różne takie cudne kwiatki się słyszy, ale często to w wyniku niezrozumienia (waham się, czy nie napisać ignorancji, ale raczej nie, bo przecież nie weryfikujemy każdej informacji w życiu)

koleżanka kuzynki ciotki mojego szwagra z pierwszego małżeństwa mówiła, że jej siostra pojechała pięć lat temu jako au pair, została i już ma obywatelstwo

co ty tyle na ten green card czekasz, pan stasiu spod jedynki mówi, że teściowa jego sąsiadki pojechała koleżankę odwiedzić i bez problemu w miesiąc już miała wszystkie dokumenty

oraz chyba moje ulubione: gość mi zaoferował robotę, ale mam se papiery sam załatwić

Napisano

koleżanka kuzynki ciotki mojego szwagra z pierwszego małżeństwa mówiła, że jej siostra pojechała pięć lat temu jako au pair, została i już ma obywatelstwo

Moja kolezanka poleciala 15 lat temu jako au pair i faktycznie ma obywaltestwo :) Poznala tu przyszlego meza, zyja szczesliwie i maja dwojke dzieci - wiec jak zwykle w kazdym micie jest troche prawdy :)

<script type="text/javascript"></script>

Napisano

Moja kolezanka poleciala 15 lat temu jako au pair i faktycznie ma obywaltestwo :) Poznala tu przyszlego meza, zyja szczesliwie i maja dwojke dzieci - wiec jak zwykle w kazdym micie jest troche prawdy :)

<script type="text/javascript"></script>

te piec lat - niestety - nijak sie kupy nie trzyma:/

Napisano

Dlaczego? Wyjechała jako au pair, poznała obywatela, hajtnęła się i po 3 latach mogła starać się o obywatelstwo.

Więc jak najbardziej po 5 latach od wyjechania mogła już być obywatelką USA ;)

Napisano

no moze macie racje, choc to znaczyloby, ze albo wyszla za maz bardzo szybko, niemal natychmiast po przyjezdzie, albo z procedurami jej poszlo bardzo szybko - przyznam, ze nawet z mezem w tle wydaje mi sie to dosc nieprawdopodobne

dorzucam, ze w tym konkretnym przypadku pani za maz nie wyszla (w kazdym razie meza nie ma w tle), a bajke o obywatelstwie z powodu zasiedzenia chetnie sprzedaje na fejsbukach i innych --- a te potem powielaja inni i jest jak jest, czyli narod wierzy, ze droga emigracja to piece of cake, a ludzie, ktorzy mozolnie usiluja tlumaczyc, ze nie jest latwo, to zawistne polaczki, ktorym sie udalo i nie chca tego raju dzielic z innymi

• 4 tygodnie później...
Napisano

zaslyszane ostatnio od znajomego: gosc z pl przylecial i twardo zamierza ubiegac sie o status uchodzcy, bo mieszka w jaroslawiu i boi sie wojny. zaden zart! znajomy tlumaczy dokumenty dla tego goscia i zadne tlumaczenia, ze oszczedzi sobie kasy i wstydu, jesli nie bedzie takich prosb wnosil nie dzialaja!

od prawnika imigracyjnego dzisiaj uslyszalam za to historie rodziny z jackowa --- facet naturalizowany po kims, w koncu sciagnal zone (ten prawnik pomagal im kompletowac papiery), zona postawila swoje stopy na amerykanskiej ziemi jako lpr sponsorowany rodzinnie i natychmiast udala sie do social security office "po zasilek dla bezrobotnych"

oraz jeszcze kawalek historii, z ktora ostatnio mam do czynienia --- pewna pani zyje w glebokim przekonaniu, ze posiadanie gory pieniedzy i bieganie od jednego prawnika do drugiego slono za to placac, sprawi, ze przepisy imigracyjne nagle cudownie sie zmienia:/

• 3 tygodnie później...
Napisano

cos dla tych co jada na IEC -Kanada i czytaja ze po dostaniu PIO mozna zapomniec o pracy z dziecmi bo nie ma sie badan medycznych i jak jest aplikacja zamknieta to na tzw amen ;) tak wiele jest takich odpowiedzi...i tak sie tworzy mity ;) jak z tymi malzenstwami,tymczasowymi kartami

mi zajelo odszukanie tych informacji w 2 min w google ;) i to na stronie rzadowej

http://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?q=844&t=25

Napisano

Ja sie ostatnio dowiedzialam,ze moja kolazanka ponoc dostala GC tylko dlatego,ze jest samotna matka. Twierdzi,ze miala bardzo dobrego adwokata. Dziwne troche,zwlaszcza,ze jest po rozwodzie,a dziecko wychowuje jej byly maz :o

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...