Skocz do zawartości

Odprawa Celna W Shannon Lub W Dublinie

nowy 321

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Odnosnie pytan, odbylem lot z Dublina do JFK - poczatek tego roku - wiec moge tutaj pomoc:

- przechodzi sie pelna odprawe celna, dokumenty i bagaz, wypelnia sie oswiadczenie celne http://www.cbp.gov/travel/us-citizens/sample-declaration-form

jeszcze na lotnisku i zostawia sie je przy odprawie w Dublinie, po przylocie do NY wyszlismy w czesci lotniska obslugujacej loty krajowe, zabralismy klamoty i na TAXI

nie bylo nawet mozliwosci porozmawiania z celnikiem czy zadeklarowania czegokolwiek (czytaj - przyznania sie do przemytu :D ).

- cala procedura wyglada tak (mniej wiecej):

check-in desk: dostajemy bileciki, sprawdzaja nam papiery, oddajemy duzy bagaz,

security scan: standardowo trzepanko, przy wejsciu na terminal,

transfer: udajemy sie do skrzydla amerykanskiego,

US pre clearance (kontraktorzy): zdajemy "customs" form, jedzenie (jezeli mamy mieso) itd. wg. przepisow, kolejny skan bagazu na tasmach,

US security scan (US staff): jeszcze jedno trzepanko, i "yet another luggage scan",

Odprawa paszportowa: CPB officers, (jezeli mamy do przejscia extra czynnosci np. sprawdzenie dokumentow albo bagazu podrecznego, albo aktywacja dokumentow

jest tam dodatkowe pomieszczenie z oddzielna obsluga - kolejka itd. do ktorego jestesmy kierowani z bramki),

po odprawie udajemy sie do odseparowanego terminalu i czekamy na lot.

- co do drugiego pytania - tak mozna aktywowac zielona karte, poniewaz jest tam normalna odprawa jak na miejscu w USA ; CPB ma wlasne skrzydlo na lotnisku ze

swoja obsluga, i urzednikami amerykanskimi, wydaje mi sie jednak ze w zwiazku z tym ze dokumenty sa przesylane dalej do USA, cala procedura po-aktywacyjna

moze zajac troche dluzej niz standardowy czas (tydzien-dwa wiecej?) (np. produkcja karty po aktywacji).

Dwie uwagi:

- zalecam zarezerwowanie wiecej czasu i jeszcze wiecej czasu jezeli ktos musi przejsc dodatkowe procedury (np. aktywacja GC),

- z tego co wyczytalem czesc amerykanska nie pracuje 24h wiec loty pozno popoludniowe moga isc normalnym trybem (do sprawdzenia) ...

Napisano

Mam jeszcze dodatkowe pytanie. Rozumiem,ze nie ma znaczenia jakimi liniami lotniczami jest lot ,zeby miec mozliwosc odprawy (calosciowej) w Dublinie?!!Wydaje mi sie,ze kluczowym tutaj jest lotnisko a nie linie.....

• 1 miesiąc później...
Napisano

Ja mam pytanie (zadałam kilka w innym wątku, jakimś starym ale tu mnie przekierowano i na resztę uzyskałam odpowiedz). Jak ktos leci z Warszawy przez Dublin do USA (Boston) to czy bagaż odbieram w Dublinie i nadaje jeszcze raz czy wszystko idzie normalnie automatem? W sensie nadaje w Warszawie-odbieram w Bostonie i mnie to nie interere? Jak wyglada cały proces po przesiadce? Ja to rozumiem tak (poprawcie mnie jak źle):

1. Wysiadam z samolotu na terminalu 2 i schodzę na dół na część z odprawą imigracyjną (po drodze pewnie mijam jakies bramki-secirity check)

2. Wypełniam oświadczenie celne, wyrzucam nielegalne przedmioty, jedzenie itp

3. Przechodzę jeszcze jakis security check

4. Ustawiam sie w kolejce do urzędnika imigracyjnego

5. Jestem w strefie "amerykańskiej" i mogę iść na swoj gate

Coś takiego?

Napisano

tak jest :)

a co do bagazu glownego to trzeba cos poszukac szczegolowego :)czy aby nie musisz wziasc i znow go nadac :) bedac w strefie odlotow do USA

Napisano

Moja mama już 2 razy leciała z Warszawy do Bostonu przez Dublin. Bagaż normalnie nadajesz w Warszawie i odbierasz dopiero w Bostonie. W Dublinie przejście od gate'u do gate'u zajęło mamie max 40 min. Kontrola imigracyjna wygląda tak samo jak w Stanach. Dodam, że mama słowa po angielsku nie potrafi ani w innym języku i jakoś sobie poradziła :) I nawet mówi, że woli latać przez Dublin i mieć kontrolę już z głowy niż potem zmęczona po przylocie stać jeszcze w kolejce do imigracji. Pomijając, że Aer Lingus to tanie linie i szału nie ma z jedzeniem ani wyposażeniem samolotów (;

Napisano

Wielkie dzieki za info :) spoko, mnie nie przeszkadza biedne wyposażenie samolotów i żarcie. Jakos wytrzymam moze te kilkanaście godzin, moze w Dublinie uda sie cos oszamac na szybko. No to fajnie z tym bagażem :) hehe dzisiaj juz bilety poszły w gore o jakies 500zl z tego co patrzyłam ale to pewnie kwestia weekendu. Zobaczymy w przyszłym tygodniu. Strasznie podoba mi sie ta opcja z odprawa, człowiek jest jeszcze świeży i przytomny, wieczorem po wyjściu z samolotu w stanach jestem juz tak padnięta zawsze ze te stanie w kolejce to ostatnie na co mam ochotę. Dzieki raz jeszcze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...