pawelko Napisano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2015 Witam, od dawna marzyłem o wyprawie do NY na kilka dni, i czas najwyższy zrealizować to marzenie. Pomijając kwestię wizy turystycznej i biletów na samolot, to chciałbym dowiedzieć się od Was - mieszkańców USA / NY lub osób które były lub będą, ile pieniędzy powinienem zabrać na takową wyprawę. Zakładając, że nie mam wygórowanych wymagań co do noclegu (czyste łóżko + toaleta), oraz nie zamierzam szaleć z płatnymi atrakcjami (poza Muzeum Historii Naturalnej, ewentualnie wykupię New York Pass). Wieksze zakupy raczej też odpadają - jedynie jakieś gadżety czy pamiątki dla bliskich. W zasadzie, to chciałbym zrealizować tą wyprawę "po kosztach". Czy 1000-1500$ będzie wystarczającą kwotą, czy też będę musiał sięgnąć głębiej do kieszeni? Chciałbym spędzić w USA jakieś 6-7 dni...
Morav Napisano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2015 Nigdy nie byłem w Stanach, ale po przeczytaniu kilku tematów stwierdziłem, że NYC to nie jest dobre miejsce do zwiedzania/życia. Chyba, że wybrałbyś sie tam na 2-3 dni maks. Wnioskuję to z faktu, iż podobno jest tam wiele ,,nieciekawych i niebezpiecznych" miejsc, a także sporo śmieci. Poza tym NYC, jako drugie największe centrum handlu światowego, jest też pewnie jednym z droższych miejsc i wątpię, żeby dąło się je zwiedzić ,,po kosztach" Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić
Joanna30 Napisano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2015 NYC to nie jest dobre miejsce do zwiedzania? Ja byłam kilka lat temu 4-5 dni i na pewno jeszcze kiedyś tam pojadę OP - myślę, że ta kwota spokojnie Ci wystarczy. Jeśli oczywiście masz na myśli, że tyle ze sobą zabierzesz. Chociaż w tej cenie powinien też zmieścić się hotel i też wystarczy na zwiedzanie i pobyt. Przynajmniej mnie by wystarczyło
KaeR Napisano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2015 Nigdy nie byłem w Stanach, ale po przeczytaniu kilku tematów stwierdziłem, że NYC to nie jest dobre miejsce do zwiedzania/życia. Chyba, że wybrałbyś sie tam na 2-3 dni maks. Wnioskuję to z faktu, iż podobno jest tam wiele ,,nieciekawych i niebezpiecznych" miejsc, a także sporo śmieci. Poza tym NYC, jako drugie największe centrum handlu światowego, jest też pewnie jednym z droższych miejsc i wątpię, żeby dąło się je zwiedzić ,,po kosztach" Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić 2-3 dni to zdecydowanie za krotko. Oprowadzalem kilka osob w weekend i ledwo liznelismy NY. Jak bylem 5 dni (zwiedzanie od rana do nocy), to dopiero moglem powiedziec, ze widzialem NY.
Morav Napisano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2015 Aaa 1500 dolarów Źle przeczytałem NYC to nie jest dobre miejsce do zwiedzania? Ja byłam kilka lat temu 4-5 dni i na pewno jeszcze kiedyś tam pojadę OP - myślę, że ta kwota spokojnie Ci wystarczy. Jeśli oczywiście masz na myśli, że tyle ze sobą zabierzesz. Chociaż w tej cenie powinien też zmieścić się hotel i też wystarczy na zwiedzanie i pobyt. Przynajmniej mnie by wystarczyło A orientujesz się po ile są budżetowe hotele w NYC?Kaer, a co byś polecił do zwiedzania w NYC? Ja wprawdzie najprędzej w przyszłym roku bym się wybierał, ale zawsze dobrze wiedzieć
pawelko Napisano 20 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2015 Nie musi być hotel - bardziej będę celował w coś z airbnb. Wystarczy by było się gdzie wyspać i umyć.
KaeR Napisano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2015 Kaer, a co byś polecił do zwiedzania w NYC? Ja wprawdzie najprędzej w przyszłym roku bym się wybierał, ale zawsze dobrze wiedzieć Sa tu na forum dobre watki na ten temat. Ja w 2-3 robie jazde obowiazkowa czyli ESB, rejs wokol Manhattanu bez wysiadania na Liberty and Ellis Islands, WTC, Central Park itd. A orientujesz się po ile są budżetowe hotele w NYC? Internet wylaczyli? Ja zawsze budzetowo jestem w NY i place okolo $130-160 za noc.
Joanna30 Napisano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2015 Plus to naprawdę zależy od tego, co chce się zobaczyć Ja odwiedziłam studio telewizyjne NBC, poza tym Madison Square Garden i Radio City Music Hall (gdzie byłam też na koncercie). Do tego wjazd na Empire State Building i Top Of The Rocks (które wydawało mi się lepsze, niż ESB). Plus muzeum Madame Tussauds Museum, rejs na Statuę i drugi rejs dookoła Manhattanu. No i oczywiście to, co za darmo, czyli Central Park i WTC
pawelko Napisano 20 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2015 Na pewno chcę zobaczyć Muzeum Historii Naturalnej, Central Park i WTC. Ale (trochę pojadę tandetą - nie śmiejcie się) główny powód wycieczki do NY, to chęć zobaczenia na żywo wieczornej i nocnej panoramy miasta (+ fotki oczywiście) oraz spacer wśród tych wszystkich neonów, świateł, telebimów, itp... Zawsze o tym marzyłem.
Morav Napisano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2015 Na pewno chcę zobaczyć Muzeum Historii Naturalnej, Central Park i WTC. Ale (trochę pojadę tandetą - nie śmiejcie się) główny powód wycieczki do NY, to chęć zobaczenia na żywo wieczornej i nocnej panoramy miasta (+ fotki oczywiście) oraz spacer wśród tych wszystkich neonów, świateł, telebimów, itp... Zawsze o tym marzyłem. WTC to już torchę za późno. Chyba, że tam teraz coś nowego postawili oprócz tych kwadratowych wodospado-wglębień. A z marzeń nie można się śmiać
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.