zielonywkarty Napisano 11 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2015 ostatnio mialem watpliwa przyjemnosc rozmowo dyskusji o wprowadzeniu prywatnej sluzby zdrowia w PL. i po prostu byl dla mnie szok wiekszosc ma pojecie jak to dziala i ile to ma wad ze to brak slow. ogolnie opnia jest taka ze bedzie tak jak w nfz skladka podobna a wachlarz uslug identyczny z dostepnoscia na drugi dzien. naprawde szkoda slow.
katlia Napisano 11 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2015 Marwin, twoj wybor nie ubezpieczajac rodziny. Tylko licz sie, ze mozesz stracic WSZYSTKO jezeli jeden z was zachoruje powaznie lub ma powazny wypadek. My w zeszlym roku kupilismy dom od rodziny ktora zbankrutowala, musieli dom sprzedac, jako rezultat ogromnych dlugow medycznych. Z tego co rozumiem, ich dlugi byly powyzej miliona dolarow.
kzielu Napisano 11 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2015 ostatnio mialem watpliwa przyjemnosc rozmowo dyskusji o wprowadzeniu prywatnej sluzby zdrowia w PL. i po prostu byl dla mnie szok wiekszosc ma pojecie jak to dziala i ile to ma wad ze to brak slow. ogolnie opnia jest taka ze bedzie tak jak w nfz skladka podobna a wachlarz uslug identyczny z dostepnoscia na drugi dzien. naprawde szkoda slow. Nie wyciagaj wniosków na temat wad na podstawie US - prywatną służbę zdrowia da da się spokojnie zrobić lepiej, tutaj zabrnela oba w miejsce z którego nie ma praktycznie odwrotu. Natomiast nie ma się co oszukiwać że jest to system idealny bo taki nie istnieje.
jannapa Napisano 11 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2015 rozdmuchane ceny za uslugi medyczne wynikaja z kosztow ksztalcenia medycznego. jesli lekarz, zeby otryzmac uprawnienia, musi wylozyc rozwnowartosc dwoch przyzwoitych domow (zazwyczaj na kredyt, zreszta), nic dziwnego, ze za podanie ci fachowa reka tabletki paracetamolu, zedrze z ciebie $30. obamacare nie jest systemem zlym, ale zupelnie nie przystaje do mentalnosci amerykanskiej. malo kto wdzi tutaj potrzebe solidarnosci spolecznej - co, ja mam placic, zeby ktos inny mogl zachorowac na raka i nie zbankrutowac? i to nie jest jakas szczegolna zla wola, ale wiele lat budowania panstwa na zupelnie innych zasadach niz te, ktore znamy z bardziej "socjalistycznych" europejskich wzorcow.
zielonywkarty Napisano 12 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2015 Nie wyciagaj wniosków na temat wad na podstawie US - prywatną służbę zdrowia da da się spokojnie zrobić lepiej, tutaj zabrnela oba w miejsce z którego nie ma praktycznie odwrotu. Natomiast nie ma się co oszukiwać że jest to system idealny bo taki nie istnieje. no o to mi glowie chodzi. lekarze medycy to nie jest glupia warstwa spoleczna i zawsze ich lobby, walka o wiecej pieniedzy bedzie nierowna bo maja jokera w rece "wiedze". do tego dochodzi konkurencja, na poczatku podnosi to jakosc uslug itd a pozniej jak juz firmy okrzepna walka zaczyna sie na poziomie jak tu zarobic i sie nie narobic. jak w kazdym biznesie ja rozumiem ze nie ma systemu idealnego ale szkielet schemat prywatnej sluzby zdrowia nie rozni sie niczym od polskiego nfz. jest budzet sa potrzeby narodu itd. mam takie pytanie jak wyglada sprawa finansowania szpitali psychiatrycznych i sprawa rozliczen za uslugi pogotowia ratunkowego w usa . bo mnie to zawsze ciekawilo ?
SMA Napisano 12 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2015 Ubezpieczenie dostepne dla kazdego lol w tamtym roku za silver plan placilam 252 $ miesiecznie w tym 317$ .... oczywsicie w planie nic sie nie zmienilo wszystko zostalo tak jak bylo. Dlaczego podrożało? Czy składka jest zależna od poziomu zarobków? Jeżeli zarabiam ja i żona to czy ma to wpływ na wysokość składki? Co to jest silver plan i co obejmuje? Czy są inne plany ubezpieczeniowe w ofercie? Czy w przypadku nieszczęśliwego wypadku i kosztownego leczenia są w programie Obamacare limity kwotowe, co do wysokości rachunków za leczenie?
Amy Napisano 12 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2015 Dlaczego podrożało? Czy składka jest zależna od poziomu zarobków? Jeżeli zarabiam ja i żona to czy ma to wpływ na wysokość składki? Co to jest silver plan i co obejmuje? Czy są inne plany ubezpieczeniowe w ofercie? Czy w przypadku nieszczęśliwego wypadku i kosztownego leczenia są w programie Obamacare limity kwotowe, co do wysokości rachunków za leczenie? Tez bym chciala wiedziec dlaczego podrozalo http://familiesusa.org/sites/default/files/product_documents/ChoosePlanDifferences.pdf
Dejmos Napisano 12 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2015 rozdmuchane ceny za uslugi medyczne wynikaja z kosztow ksztalcenia medycznego. jesli lekarz, zeby otryzmac uprawnienia, musi wylozyc rozwnowartosc dwoch przyzwoitych domow (zazwyczaj na kredyt, zreszta), nic dziwnego, ze za podanie ci fachowa reka tabletki paracetamolu, zedrze z ciebie $30. obamacare nie jest systemem zlym, ale zupelnie nie przystaje do mentalnosci amerykanskiej. malo kto wdzi tutaj potrzebe solidarnosci spolecznej - co, ja mam placic, zeby ktos inny mogl zachorowac na raka i nie zbankrutowac? i to nie jest jakas szczegolna zla wola, ale wiele lat budowania panstwa na zupelnie innych zasadach niz te, ktore znamy z bardziej "socjalistycznych" europejskich wzorcow. Twoim zdaniem to wizyty za $30 sa tu najwiekszym problemem? A nie np to, ze po pobycie w szpitalu skasuja Cie na $50 za papierowe kubeczki, w ktorych dostajesz tabletki?
katlia Napisano 12 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2015 Podrozalo bo okazalo sie jest tyle ludzi ktorzy potrzebuja powaznej opieki - a przedtem jej nie mieli bo nie mieli ubezpieczenia - ze firmy ubezpieczeniowe nagle wydaja mase pieniedzy zeby pokryc ich lekarstwa, wizyty u lekarzy, szpital itp.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.