Skocz do zawartości

Studia W Zatoce Sf - Pytania Ogólne

pjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

spytaj sie tej kolezanki o prawie wszystko,od tego na co mozesz liczyc

czasami lepiej miec doczynienia z kims obcym i nie zawsze wiezi z krajem sa tym ze ktos Ci cos pomoze,spotka sie :)

opcja awaryjna ma byc realna a nie slowa same :)

• Odpowiedzi 22
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Dzięki @sly6. Wypytam dokładniej.

O tyle, że mój chłopak ma załatwioną pracę w San Jose, ale ja z koleżanką nic nie mamy. Chcemy w trójkę wynająć mieszkanie lub skorzystać z pomocy Collegu przy wynajęciu czegoś. W Tampie sprawdzałam ceny mieszkać to są o niebo tańsze... Nawet gdybym chciała wynająć w Redwood City to najtańsze są gdzieś na obrzeżach miasta,więc od razu musiałabym kupić auto i dojeżdżać.

Napisano

Tak, jezeli chodzi o mieszkanie, to absolutnie Tampa bedzie tansza. Ale tez samochod moze byc absolutnie potrzebny -- a w SFBA, komunikacja miejska jest OK. Zobacz tez ile czesne bedzie kosztowalo w community college -- te w Kaliforni czesto (ale nie zawsze) sa najtansze.

Napisano

a. Wynajem na odleglosc nawet jak jest mozliwy, to nie polecam. Jak juz bedziesz na miejscu to tez nigdy nie wynajmuj “na gebe”. Koniecznie trzeba zobaczyc osobiscie, najlepiej takze po zmierzchu. Umowy zazwyczaj na rok, a jak z miesiaca na miesiac to raczej jest drozej, w kazdej chwili moga podniesc, za kota jeszcze drozej, o ile w ogole sie na niego zgodza (w wiekszosci mieszkan nie mozna miec zwierzat). Wez pod uwage ze jak nie masz stalego dochodu w wysokosci min. 3x czynsz, historii wynajmu i historii kredytowej w USA to bedzie duzo ciezej cos znalezc, wiec ja bym sobie tego kota na poczatek darowala. Do szukania czegokolwiek, od mieszkania, przez samochod, po chlopaka - jak inni podali, craigslist.

b. Do kupna samochodu prawko nie jest potrzebne, upewnij sie tylko ze razem z samochodem dadza Ci potwierdzenie wlasnosci (pink slip) i zeby samochod przeszedl test na emisje spalin (smog test), bez tego auta nie zarejestrujesz. Na poczatku prawko miedzynarodowe w zupelnosci wystarczy, ale i tak jak najszybciej polecam zrobic miejscowe. Idziesz do DMV https://www.dmv.ca.gov/portal/dmv, placisz jakies $30, umawiasz sie na egzamin pisemny, potem na jazdy i tyle tego bylo. Na jazdy musisz miec sprawny samochod z ubezpieczeniem i kogos z Toba kto ma 21+ lat i wazne prawko.

c. Nie chce Cie straszyc, ale za 20 godzin na kampusie na pewno nie zarobisz na miedzynarodowe czesne + mieszkanie w Bay Area. Dolicz do tego obowiazkowe ubezpieczenie zdrowotne, ksiazki, samochod, telefon, jedzenie, ubranie, to zawsze wychodzi to wiecej niz Ci sie wydaje. Czynsz w Bay Area jest kosmiczny i rosnie co roku, tak samo jak i zreszta czesne za szkole, wiec nawet jak koszta na dzien dzisiejszy wydaja sie zjadliwe, wez pod uwage ze za rok raczej nie bedzie taniej. Nawet jak znajdziesz cos pod stolem to raz, ze w razie czego trzeba sie liczyc z konsekwencjami. Dwa, im wiecej pracujesz tym mniej masz czasu na nauke, wiec to wcale nie wyglada tak rozowo. Znam ludzi co pare lat temu studiowali te 12+ godzin kredytowych + pracowali 60-80 godzin na tydzien za naprawde przyzwoita stawke i ledwo ledwo, ale jakos na wszystko uciulali. W dzisiejszych czasach mozna sie zalapac na wcale niegorsze i duzo tansze studia w Europie, z legalna praca etc., wiec zastanow sie czy te Stany naprawde sa tego warte.

Napisano

"W dzisiejszych czasach mozna sie zalapac na wcale niegorsze i duzo tansze studia w Europie, z legalna praca etc., wiec zastanow sie czy te Stany naprawde sa tego warte."

AMEN.

Dodam, te tansze studia w Europie beda lepsze niz te drogie w USA na community college. IMO.

Napisano

Na czesne muszę mieć z $6k. Nie wiem jaki bym miała plan zakładając, że muszę mieć 12 unitów na semestr (kompletnie nie wiem jak to się "liczy"). U siebie na uczelni (skończyłam licencjat) normalnie uczyłam się i pracowałam na pół etatu i nie miałam z tym większych problemów. Podczas zaliczeń poprsotu prosiłam o mniej godzin i nadrabiałam w innym tygodniu.

Jesli masz licencjat to po co idziesz na CC po stopien nizszy niz posiadany?

Napisano

Jesli masz licencjat to po co idziesz na CC po stopien nizszy niz posiadany?

<script type="text/javascript"></script> Chciałam iść na Bachelor normalnie (podobno bardzo ciężko jest się dostać na mgr tam) ale uniemożliwiły mi to oceny z liceum + diametralnie pogorszyła się mi sytuacja finansowa na przestrzeni 1,5 roku. Tak więc wszystkie moje SAT i kursy przygotowujące pod niego poszły "na marne" (dużo z nich wyniosłam, ale nie przydadzą mi się na studiach).

Wiem, że dla was wydaje się to dziwne i niezrozumiałe, że chcę iść na niższy stopień (i dlaczego do us?!) ale po prostu od 2 lat byłam nastawiona psychicznie do tego i nie chcę z tego zrezygnować. Wiem, że jest dużo przeszkód min finansowych ale jeśli jest jakakolwiek szansa to chcę (spróbować) z niej skorzystać.

Dzięki wam i waszym poradom zaczęłam rozpatrywać też inne opcje pod względem lokalizacji, mieszkania itd.

@mesio007 dziękuję Ci za Twoją obszerną wypowiedź. Daje dużo do myślenia :)

Napisano

<script type="text/javascript"></script> Chciałam iść na Bachelor normalnie (podobno bardzo ciężko jest się dostać na mgr tam) ale uniemożliwiły mi to oceny z liceum + diametralnie pogorszyła się mi sytuacja finansowa na przestrzeni 1,5 roku. Tak więc wszystkie moje SAT i kursy przygotowujące pod niego poszły "na marne" (dużo z nich wyniosłam, ale nie przydadzą mi się na studiach).

Wiem, że dla was wydaje się to dziwne i niezrozumiałe, że chcę iść na niższy stopień (i dlaczego do us?!) ale po prostu od 2 lat byłam nastawiona psychicznie do tego i nie chcę z tego zrezygnować. Wiem, że jest dużo przeszkód min finansowych ale jeśli jest jakakolwiek szansa to chcę (spróbować) z niej skorzystać.

Dzięki wam i waszym poradom zaczęłam rozpatrywać też inne opcje pod względem lokalizacji, mieszkania itd.

@mesio007 dziękuję Ci za Twoją obszerną wypowiedź. Daje dużo do myślenia :)

Spytalem, bo to by sie wydalo dziwne w ambasadzie... zakladam, ze nie masz wizy skoro miejsce podlega jeszcze wyborowi.

Napisano

Czy nadal planujesz isc na Bachelor's? Bo wiesz, jezeli community college jest dla Ciebie za drogi, to 4-letnia uczelnia jeszcze bardziej bedzie poza Twoim zasiegiem finansowym. Ale jezeli naprawde marzysz o studiach w US to przynajmniej celuj na tansze czesci Stanow. Moze nie beda mialy szyku Zatoki San Francisco, ale przynajmniej beda bardziej dostepne finansowo.

Napisano

Czy nadal planujesz isc na Bachelor's? Bo wiesz, jezeli community college jest dla Ciebie za drogi, to 4-letnia uczelnia jeszcze bardziej bedzie poza Twoim zasiegiem finansowym. Ale jezeli naprawde marzysz o studiach w US to przynajmniej celuj na tansze czesci Stanow. Moze nie beda mialy szyku Zatoki San Francisco, ale przynajmniej beda bardziej dostepne finansowo.

A ja dodam, ze jesli juz isc do szkoly w USA to na magistra. SAT nie jest potrzebny tylko TOEFL i GRE, trwaja ok. 2 lata, mozna wyhaczyc jakis assistantship i moze tuition waiver...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...