Skocz do zawartości

Wylot Do Usa Po Dwóch Miesiącach Od Powrotu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sly6, nieładnie postępujesz. Najpierw wypisujesz głupoty a po zwróceniu uwagi swój post edytujesz a mój usuwasz. Po raz kolejny nadużywasz pozycji moderatora. Zamiast poprawić skandaliczny blad ortograficzny w tytule watku zajmujesz się tym co do Ciebie nie nalezy...

Oj sly6 nie usuwaj postow bo zabiora Ci premie :D

Pilas - nie pisz. Nie pilas - wypij ...

Nie namawiaj do picia :D

• 4 tygodnie później...

Napisano

Witam
Jestem juz w Waszyngtonie wpuscili mnie na dwa miesiace, ale nie bez problemow .Poczatkowo wydawalo sie , ze wszystko jest ok .Trafilam na urzednika mowiacego po rosyjsku wiec moglam sie przynajmniej dogadac ( pytalam na lotnisku w Warszawie czy leci jeszcze ktos z polskim paszportem ...poza mna jeszcze jedna osoba, ale w klasie biznes wiec nie bylo szans,zeby mi pomogla w tlumaczeniu) Pytal mnie do kogo jade i na kiedy mam billet powrotny ...oddal mi paszport i poszlam odebrac bagaz .Pomyslalam nawet.. ale gladko poszlo .Oddajac deklaracje celna zobaczylam , ze jest na niej napisana duza litera B i juz wiedzialam,ze to jeszcze nie koniec.Kazano mi przejsc do stanowiska B i tam sie zaczelo od poczatku tylko ,ze juz niewiele rozumialam co do mnie mowia.Mialam przy sobie kartke z nr tel do corki i dalam ja im ....zadzwonili do niej i z tego co mi powiedziala to powiedzieli jej ,ze mama nie dosyc ze nie zna angielskiego to jeszcze naduzywa wizy .Po rozmowie z corka powiedzieli mi, ze dostaje wize na dwa miesiace i zapytali czy jest ok ( to akurat zrozumialam) Odpowiedzialam OK i tak juz od trzech tygodni jestem w Waszyngtonie .Gdzies kiedys czytalam ,ze na wizie turystycznej nie mozna byc dluzej niz 6 miesiecy w danym roku kalendarzowym...i u mnie by sie to zgadzalo. Wprawdzie poprzednim razem przylecialam w listopadzie 2014 do kwietnia 2015 tj 6 miesiecy ale w 2015 od stycznia do kwietnia to tylko 4 miesiace wiec dali mi wize na dwa miesiace i wychodzi 6 miesiecy w 2015 .

Napisano

Ada, szkoda tego komentować, ale mam radę. Skoro oni tak, to ty możesz inaczej. Jak ci sie wiza bedzie kończyć, to wpierw udajecie sie do biura żeby ja przedłużyć. Jesli jestes w Waszyngtonie to będziecie musieli sie udać do Baltimore o ile dobrze pamietam. Tam, na spokojnie można wyjaśnić cel pobytu, powód przedłużenia wizy itp itd. To jest normalne ze chcesz pomoc córce.

A teraz trochę mniej ciekawych faktów. Nie wiem kim jest twoja córka, nie wiem jaki ma status w USA. Niestety, to ma duże znaczenie. Im lepszy, tym większe szanse na lepsze ocenienie faktów przez urzędników. Wtedy dla nich sie tylko liczy fakt czy córka ma odpowiednio dużo środków żeby cie utrzymać i to czy masz ubezpieczenie.

Napisano

Ja sie az tak mocno tym nie przejmuje :)....Jutro wybieram sie do centrum Waszyngtonu na parade z okazji 4 lipca :wub: Jednak gdyby mnie tym razem zawrocili to byloby szkoda pieniedzy ,ktore corka wydala na bilet ...a ja bym sobie tylko polatala samolotem w ta I z powrotem. Poza tym juz niedlugo powinnam miec zielona karte to juz bede sobie latac bezstresowo (taka mam nadzieje) Zielona karte moglam miec juz juz dawno( od 7 lat) ale jakos tak ani mnie ani corce sie nie spieszylo.Ona zwlekala z obywatelstwem a ja nie nalegalam bo mialam wize I nigdy nie mialam problemow z wjazdem a nawet dwa lata temu mialam przedluzane na kolejne 6 miesiecy.Teraz corka jakos w polowie lipca ma egzamin na obywatelstoi i od razu bedzie mnie sponsorowac .

Dlatego tez dobrze by bylo zebym byla teraz w Stanach to by to bylo szybciej niz przez ambasade w Warszawie ( tak mi sie wydaje) .Zostawiam to corce co z tym fantem zrobi bo to jej bardziej zalezy na tym zebym ja miala zielona karte :P

Pieczatke w paszporcie tj wize mam taka jak zawsze

Napisano

Aaa, eee, to twoja sytuacja jest w sumie bardzo dobra. Nie przejmować sie i czekać na kartę :)

A co do parady. Około północy na Mall-u bedą takie fajerwerki ze hej. Polecam. Najlepsze miejsce jest koło Monumentu od strony białego domu.

Napisano

taka masz nadzieje i dobrze ze ja masz...

a zasada GC to wiecej czasu masz byc w USA niz po za USA,jak bedziesz latac jakbys miala wize turystyczna to wtedy podobnie urzednik powie co teraz Twojej Corce

naduzywa Pani GC i lata jak by Pani miala wize turystyczna.

czasy powoli sie zmieniaja i bardziej sie takim osobom teraz przygladaja

kazdy dobry adwokat i urzednik to powie .

Napisano

Wiem ,ze jak juz bede ja miala to juz tu wsiakne :( .Corka po 7 latach siedzenia z dziecmi w domu wraca do pracy i trzeba bedzie dzieci od wrzesnia do szkoly wozic …a to ma byc moje zadanie.Dobrze bedzie jak sie raz do roku na te dwa trzy miesiace do Polski wyrwe .
Co do fajerwerkow to dzieki za informacje bo dwa lata temu widzialam je tylko z daleka nad budynkami bo sie zasiedzialam pod Capitolem na koncercie po ktorym zaczeli strzelac z armat wiec myslalam ,ze I fajerwerki tam beda.Jutro zaraz po koncercie przejde pod Monument to moze wiecej zobacze :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...