HubertSiwy Napisano 11 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2015 Witam, od dwóch lat posiadam zielona kartę ale obecnie przebywam w Polsce z tzw. białym paszportem. Chciałbym zabrac na stałe narzeczoną do stanów ale nie mam pojęcia jakie są opcje żeby ona otrzymała pozwolenie na pracę. Jesli ktoś ma wiedze na ten temat to prosze o pomoc.
Gość Napisano 11 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2015 Na ten moment, mozliwosci chyba nie ma zadnej. ( niech mnie ktos poprawi, jesli sie myle ) Gdybys byl obywatelem, moglbys starac sie o wize K1 dla narzeczonej.
HubertSiwy Napisano 11 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2015 dziękuję za szybką odpowiedź. rozumiem że ślub tylko z obywatelem pozwoli na otrzymanie zielonej karty? zanim ja będę mógł starać się o obywatelstwo minie wiele lat :/ A czy sa jakieś inne możliwości dla pracowników naukowych? narzeczona jest mgr biotechnologii z kilkuletnim doświadczeniem i będzie się doktoryzować, pytanie moje czy może robić doktorat w stanach i jakie ewentualnie procedury sie z tym wiążą.
Joanna30 Napisano 11 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2015 Są też wizy dla małżonków stałych rezydentów. http://polish.poland.usembassy.gov/poland-pl/family_based_categories.html No, ale to musielibyście być małżeństwem i Ty musiałbyś spełniać wymogi, żeby móc ją ściągnąć do USA. Narzeczona może robić doktorat w Stanach. W jaki sposób? To najlepiej dowiedzieć się bezpośrednio na uczelni - koszty, zasady przyjęcia, itp...
kzielu Napisano 11 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2015 Witam, od dwóch lat posiadam zielona kartę ale obecnie przebywam w Polsce z tzw. białym paszportem. Chciałbym zabrac na stałe narzeczoną do stanów ale nie mam pojęcia jakie są opcje żeby ona otrzymała pozwolenie na pracę. Jesli ktoś ma wiedze na ten temat to prosze o pomoc. Zadne ogolnie rzecz biorac ktore bylyby zwiazane z Toba. Moze niezaleznie od Ciebie postarac sie o wize pracownicza znajdujac wczesniej pracodawce. Jezeli wezmiecie slub, to mozesz wyslac na nia petycje i po jakis dwoch latach otrzyma ona wize imigracyna.
HubertSiwy Napisano 11 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2015 Dziękuje za odpowiedź. Z tego co zrozumiałem jedyna opcja jest wzięcie ślubu teraz i staranie sie o wizę rodzinną poprzez złożenie petycji I-130 ?? jak to ma sie do posiadania białego paszportu przeze mnie ? Czy jednocześnie może starać się o staż na wizie studenckiej lub doktorat?? jej koleżanka pojechała na starz roczny do stanów i musiała przy tym w Stanach podpisać jakąś deklaracje że po skończeniu stażu natychmiast wyjedzie ze stanów i nie wróci przez 2 lub3 lata. :/
kzielu Napisano 11 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2015 Dziękuje za odpowiedź. Z tego co zrozumiałem jedyna opcja jest wzięcie ślubu teraz i staranie sie o wizę rodzinną poprzez złożenie petycji I-130 ?? jak to ma sie do posiadania białego paszportu przeze mnie ? Czy jednocześnie może starać się o staż na wizie studenckiej lub doktorat?? jej koleżanka pojechała na starz roczny do stanów i musiała przy tym w Stanach podpisać jakąś deklaracje że po skończeniu stażu natychmiast wyjedzie ze stanów i nie wróci przez 2 lub3 lata. :/ Jest to jedyna opcja zwiazana bezposrednio z Toba. Oczywiscie ze moze sie starac o staz lub doktora, przez uczelnie - jezeli zostanie przyjeta dostanie wize J-1 (zdaje sie ?). Te 2 czy 3 lata to HRR (Home Residency Requirement) i zdaje sie w przypadku PL ostatnio nie obowiazywal. Twoj bialy paszport ma takie znacznie ze zeby z sukcesem sponsorowac narzeczona, musisz miec domicile w US, placic podatki itd...
sly6 Napisano 11 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2015 jak posiedzisz dluzej w Polsce,to owszem wrocisz bez problemu do USA,za to nic nie wyjdzie ze sponsorowania Twojej przyszlej zony,jak kzielu napisal potrzebny jest domicyl i na to uwazaj siedzac w Polsce,po za USA. co do tych 2 lata to pamietaj-pamietajcie aby sie zawsze pytac kiedy to bylo,to sie wszystko zmienia i wiele uslyszycie,przeczytacie co nie jest juz aktualne a nawet jak by byly te 2 lata dla niej to wystepuje sie zniesienie tego zakazu i prawie kazdy dostaje takie zniesienie zakazu prawo teraz jest takie Uwaga: Od 28 czerwca 2009 obywatele polscy nie są objęci wymogiem zamieszkiwania w kraju pochodzenia ze względu na zapotrzebowanie na specjalistyczną wiedzę lub umiejętności. Dotyczy to również osób, których wiza J-1 została wydana przed 28 czerwca 2009 na podstawie formularza DS-2019 z zaznaczonym punktem „is subject to 212(e)”. http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wizy-nieimigracyjne/kategorie-wizowe/uczestnicy-wymiany-kulturalno-naukowej.html co do samego doktoratu to zalezy od uczelni,jaki rejon USA-Stan i wtedy cos moze wiecej napisze w tej sprawie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.