Daro32 Napisano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2015 Witam. Mam kilka pytań na temat zielonej karty: - jeżeli skończyłem szkołę zawodową 3 letnią w tym 2 lata praktyk w zawodzie mechanik pojazdów samochodywych i szkołę średnią z maturą to czy kwalifikuję się do ew. otrzymania zielonej karty -jeżeli w tym roku wezmę udział w losowaniu do loterii wizowej DV-2017 to czy w przyszłym roku mogę wziąść udział w loterii DV-2018 mimo tego że losowania do DV-2017 jeszcze nie było? -znajomy powiedział mi, że jeżeli wypełnię formulaż i wezmę udział w najbliższym losowaniu to nawet jeśli nie zostanę wylosowany to nie muszę ponownie wypełniać formulaża bo automatycznie biorę udział w kolejnych losowaniach. Czy to prawda? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Joanna30 Napisano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2015 1) Pod względem zawodu chyba nie (to trzeba by sprawdzić, czy Twój zawód się kwalifikuje), ale masz średnie wykształcenie, a to już jest minimum wymagań do wzięcia udziału w losowaniu. I możesz brać udział na podstawie wykształcenia. 2) Możesz brać udział co roku. Nic nie dzieje się automatycznie i co roku trzeba wypełnić aplikację, jeśli chce się brać udział w losowaniu.
Daro32 Napisano 12 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2015 - Czyli jeżeli mój zawód by się niekwalifikował to o zielonej karcie mogę pomażyć? - Czy ukończone kwalifikacyjne kursy zaodowe też mają znaczenie? (Organizacja i prowadzenie procesu obsługi pojazdów samochodowych), (Diagnozowanie oraz naprawa elektrycznych układów pojazdów samochodowych)
andyopole Napisano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2015 Maturę to może i masz ale za błędy ortograficzne to Cię powinni deportowac z Polski za karę.
Joanna30 Napisano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2015 Ale już Ci odpowiedziałam, że do loterii kwalifikujesz się na podstawie wykształcenia (trzeba mieć minimum średnie).
andyopole Napisano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2015 Ale już Ci odpowiedziałam, że do loterii kwalifikujesz się na podstawie wykształcenia (trzeba mieć minimum średnie). Trzeba umieć czytać ze zrozumieniem. Teraz dają maturę bez tego.
Monia12 Napisano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2015 Z ciekawości zapytam- czy po ukończeniu szkoły zawodowej, ukończone wieczorowe czy tym podobne liceum też się liczy? Pamiętam, że była kiedyś taka dyskusja na forum, ale jednoznacznej odpowiedzi chyba nie było...
zielonywkarty Napisano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2015 nie wiem czy byla o tym dyskusja ale jest napisane o 12 latach nauki. o maturze nic nie pisza a penie policealna szkola tez sie liczy do ktorej nie trzeba miec matury. Sprobuj do Kanady z takim wykształceniem.
Joanna30 Napisano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2015 Hmm... No to może ja źle zrozumiałam. Napisał, że ma skończoną szkołę średnią z maturą. A i nawet, jakby nie miał matury, to ma skończoną szkołę średnią. A to jest minimalny wymóg do loterii.
Daro32 Napisano 12 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2015 Jeszcze raz nawiążę do mojego pierwszego pytania: Podobno jest potrzebne dwuletnie doświadczenie w jakimś zawodzie, czy moja dwuletnia praktyka (nie praca) kwalifikuje mnie do otrzymania zielonej karty? Bo jeżeli nie no to chyba nie ma sensu nawet próbować. PS.: Dzięki "andyopole" za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.