Skocz do zawartości

Chicago Moje Poczatki

bonhartus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No wiec dostalem o siostry telefonik, ze na jej adres doszly nasz karty z SS :P wiec zaczynam powoili zycie w usa:) teraz tylko na prawko sie zapisac( ma ktos moze testy?) i do banku jakies konto zalozyc;) ma ktos moze konto w polish&slavic union costam?:) warto? czy moze jakis inny bank?

• Odpowiedzi 30
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Doleciałem do Chicago , wiec mogę napisać już kilka słów. Na początek, w Chicago mam rodzinę wiec start mam ułatwiony, za praca chwilowo nie latam, trzeba troszeczkę odpocząć. 17 z warszawy wyleciałem z rodzina. lot długi i nudny na lotnisku w Chicago pani pokierowała nas do bramek dla nie-rezydentów, tam dopiero po pokazaniu kopert i odprawieniu się po locie zostaliśmy zaprowadzeni do pokoju imigracyjnego(wielka sala tego nie nazwę). Czekało tam juz trochę osób, ale po jakichś 30 minutach zostaliśmy zawołani. pieczątki na rok wbite, i potem tylko po walizki. nic nie przeszukiwali, choć wiozłem kilka rzeczy za które mogliby sie przyczepić :) ale tak to juz jest z zamówieniami od rodziny :P Cala procedura trwała od wyjścia z samolotu jakieś 1,5h. Potem pojechaliśmy do domku na odpoczynek.wczoraj pozwiedzałem sobie biuro Social Security :P złożyłem wnioski od razu na przyznanie numeru i odwiedziłem kilka polskich sklepików. dzisiaj czeka mnie trochę zwiedzania .

Ciag dalszy opisze później . pozdrawiam ":)

na jakiej zasadzie tam jesteś wylosowałeś zieloną kartę?

Napisano

No wiec dostalem o siostry telefonik, ze na jej adres doszly nasz karty z SS :P wiec zaczynam powoili zycie w usa:) teraz tylko na prawko sie zapisac( ma ktos moze testy?) i do banku jakies konto zalozyc;) ma ktos moze konto w polish&slavic union costam? :) warto? czy moze jakis inny bank?

idź do dmv i poproś o książkę, jest zazwyczaj za darmo, zawiera klika przykładowych pytań :)

Napisano

No wiec dostalem o siostry telefonik, ze na jej adres doszly nasz karty z SS :P wiec zaczynam powoili zycie w usa:) teraz tylko na prawko sie zapisac( ma ktos moze testy?) i do banku jakies konto zalozyc;) ma ktos moze konto w polish&slavic union costam? :) warto? czy moze jakis inny bank?

Testów nie mam, ale może to ci się przyda ;).

https://www.cyberdriveillinois.com/publications/pdf_publications/dsd_a152.pdf

Napisano

idź do dmv i poproś o książkę, jest zazwyczaj za darmo, zawiera klika przykładowych pytań :)

Gdzieś tam leżą te broszury na parapecie albo porzucane po stolach. Wystarczy przeczytać 2x i można zdawać.

Napisano

dzięki wszystkim za te linki, poczytam i przy wolnym terminie się umowie na terie, potem najlepiej na sobote bo w inne dni pracuje, na jazde.

a z innej beczki:) moja mala dzisiaj poszla 1 dzień do szkoły:)4 klasa, lekko zestresowana, ale zobaczymy jak to będzie. 2 chlopcow w jej klasie po polsku mowi, wiec może nie będzie tak zle. a i wychowawczyni tez mila bardzo . nie to co kolo mnie szkola w Chicago... tragedia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...