Mateusz20 Napisano 28 Października 2015 Zgłoś Napisano 28 Października 2015 Witajcie, Co czyniliście po przyznaniu wizy, chodzi mi tu o zamykanie spraw w Polsce itd. Zrobiłem sobie listę rzeczy do zrobienia, ale to nowa sytuacja i wiadomo, zawsze można o czymś zapomnieć, dlatego tworzę ten temat, bo przyda się pewnie wielu użytkownikom forum. Najlepiej gdyby wypowiadały się osoby, które mieszkają już w USA, bo mogą nas uprzedzić co zrobili lub czego zapomnieli.
havanagila Napisano 28 Października 2015 Zgłoś Napisano 28 Października 2015 pokaz ta liste to powiemy o czym zapomniales
Gość Napisano 28 Października 2015 Zgłoś Napisano 28 Października 2015 Co zrobiłam przed wyjazdem? Zamknęłam firmę, pożegnałam się z rodzina, spakowałam sie i wyjechałam
kzielu Napisano 28 Października 2015 Zgłoś Napisano 28 Października 2015 Wyslac info do Skarbowego zeby sie odp****li z podatkami raz na zawsze.... A poza tym to normalka, sprawdzic czy zelazko wylaczone, woda zakrecona itp ;-)
andyopole Napisano 28 Października 2015 Zgłoś Napisano 28 Października 2015 Wyslac info do Skarbowego zeby sie odp****li z podatkami raz na zawsze.... A poza tym to normalka, sprawdzic czy zelazko wylaczone, woda zakrecona itp ;-) ŚWIATŁO ZGASIĆ! !!!!!!
Mateusz20 Napisano 28 Października 2015 Autor Zgłoś Napisano 28 Października 2015 Hahaha, ale tak na poważnie już. Trzeba opłacić 165$ za kartę, na miejscu zgłosić się po SSN i wypełnić ten papier o wojsku.A w Polsce? Sprzedać to co zbędne, pozałatwiać dentystów itp. bo tam drogo, zamknąć konto w banku. Ps. na miejscu numer telefonu będzie aktywny? Kilka rzeczy wymaga potwierdzenia sms nowej lokalizacji, urządzenia.
glimi Napisano 28 Października 2015 Zgłoś Napisano 28 Października 2015 jak masz roaming wlaczony to bedzie.
gazobeton Napisano 28 Października 2015 Zgłoś Napisano 28 Października 2015 Przed wylotem: - sprzedaliśmy co było do sprzedania (a w sumie nawet więcej przez olx - zrobiliśmy mały objazd po znajomych, bo w sumie nie wiedzieliśmy kiedy znowu będzie okazja się spotkać - wypowiedziałem umowy typu kablówka, komórki itp. - konta w banku nie zamykałem, bo tam miałem oszczędności na start - do przelewów PL-US korzystam z transferwise.com - zarezerwowałem hotel, żeby mieć gdzieś spać po przyjeździe - kupiłem też tymczasowe ubezpieczenie zdrowotne dla całej rodziny - http://www.visitorscoverage.com/green-card-health-insurance/plans/ - jeżeli potrzebujesz samochodu po przylocie, to sprawdź czy przewoźnik którym lecisz nie oferuje czegoś w pakiecie z biletem - myśmy wzięli Suburbana za niecałe $300/tydzień z ubezpieczeniem i podatkami Po przylocie - pierwsze co to SSN i telefony, bo nasze komórki z Polski oczywiście działają, ale zupełnie się to nie opłaca. Numer z Polski, który z abonamentu przeszedł na kartę, używam tylko jak muszę jeszcze zrobić jakiś przelew w Polsce - potem mieszkanie, szkoła, konto w banku, praca, samochód, jakieś podstawowe meble - nam wszystko zajęło trzy tygodnie żeby się ogarnąć. Nawet kartę kredytową bez zabezpieczenia udało mi się dostać w Bank of America
glimi Napisano 28 Października 2015 Zgłoś Napisano 28 Października 2015 ja juzywam polskiego numeru do kontaktu z polska. smsy wysylam z netu a odbieranie ich jest bezplatne
Immigrant Napisano 28 Października 2015 Zgłoś Napisano 28 Października 2015 Przed wylotem: - sprzedaliśmy co było do sprzedania (a w sumie nawet więcej przez olx - - kupiłem też tymczasowe ubezpieczenie zdrowotne dla całej rodziny - http://www.visitorscoverage.com/green-card-health-insurance/plans/ Czesc. ile kosztowalo ubezpiecznie na doroslego/dziecko¿?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.