Mateusz20 Posted October 28, 2015 Report Posted October 28, 2015 Witajcie, Co czyniliście po przyznaniu wizy, chodzi mi tu o zamykanie spraw w Polsce itd. Zrobiłem sobie listę rzeczy do zrobienia, ale to nowa sytuacja i wiadomo, zawsze można o czymś zapomnieć, dlatego tworzę ten temat, bo przyda się pewnie wielu użytkownikom forum. Najlepiej gdyby wypowiadały się osoby, które mieszkają już w USA, bo mogą nas uprzedzić co zrobili lub czego zapomnieli.
havanagila Posted October 28, 2015 Report Posted October 28, 2015 pokaz ta liste to powiemy o czym zapomniales
Guest Posted October 28, 2015 Report Posted October 28, 2015 Co zrobiłam przed wyjazdem? Zamknęłam firmę, pożegnałam się z rodzina, spakowałam sie i wyjechałam
kzielu Posted October 28, 2015 Report Posted October 28, 2015 Wyslac info do Skarbowego zeby sie odp****li z podatkami raz na zawsze.... A poza tym to normalka, sprawdzic czy zelazko wylaczone, woda zakrecona itp ;-)
andyopole Posted October 28, 2015 Report Posted October 28, 2015 Wyslac info do Skarbowego zeby sie odp****li z podatkami raz na zawsze.... A poza tym to normalka, sprawdzic czy zelazko wylaczone, woda zakrecona itp ;-) ŚWIATŁO ZGASIĆ! !!!!!!
Mateusz20 Posted October 28, 2015 Author Report Posted October 28, 2015 Hahaha, ale tak na poważnie już. Trzeba opłacić 165$ za kartę, na miejscu zgłosić się po SSN i wypełnić ten papier o wojsku.A w Polsce? Sprzedać to co zbędne, pozałatwiać dentystów itp. bo tam drogo, zamknąć konto w banku. Ps. na miejscu numer telefonu będzie aktywny? Kilka rzeczy wymaga potwierdzenia sms nowej lokalizacji, urządzenia.
gazobeton Posted October 28, 2015 Report Posted October 28, 2015 Przed wylotem: - sprzedaliśmy co było do sprzedania (a w sumie nawet więcej przez olx - zrobiliśmy mały objazd po znajomych, bo w sumie nie wiedzieliśmy kiedy znowu będzie okazja się spotkać - wypowiedziałem umowy typu kablówka, komórki itp. - konta w banku nie zamykałem, bo tam miałem oszczędności na start - do przelewów PL-US korzystam z transferwise.com - zarezerwowałem hotel, żeby mieć gdzieś spać po przyjeździe - kupiłem też tymczasowe ubezpieczenie zdrowotne dla całej rodziny - http://www.visitorscoverage.com/green-card-health-insurance/plans/ - jeżeli potrzebujesz samochodu po przylocie, to sprawdź czy przewoźnik którym lecisz nie oferuje czegoś w pakiecie z biletem - myśmy wzięli Suburbana za niecałe $300/tydzień z ubezpieczeniem i podatkami Po przylocie - pierwsze co to SSN i telefony, bo nasze komórki z Polski oczywiście działają, ale zupełnie się to nie opłaca. Numer z Polski, który z abonamentu przeszedł na kartę, używam tylko jak muszę jeszcze zrobić jakiś przelew w Polsce - potem mieszkanie, szkoła, konto w banku, praca, samochód, jakieś podstawowe meble - nam wszystko zajęło trzy tygodnie żeby się ogarnąć. Nawet kartę kredytową bez zabezpieczenia udało mi się dostać w Bank of America
glimi Posted October 28, 2015 Report Posted October 28, 2015 ja juzywam polskiego numeru do kontaktu z polska. smsy wysylam z netu a odbieranie ich jest bezplatne
Immigrant Posted October 28, 2015 Report Posted October 28, 2015 Przed wylotem: - sprzedaliśmy co było do sprzedania (a w sumie nawet więcej przez olx - - kupiłem też tymczasowe ubezpieczenie zdrowotne dla całej rodziny - http://www.visitorscoverage.com/green-card-health-insurance/plans/ Czesc. ile kosztowalo ubezpiecznie na doroslego/dziecko¿?
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.