Skocz do zawartości

Wakacyjna Praca Dla Programisty-Studenta

Wojciech

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na poczatku chciałbym się przywitać. To mój pierwszy post tutaj. :)

Niedawno wpadł mi do głowy pewien pomysł, jednak chciałbym abyście dobrze nakierowali, lub ew. rozwiali wszelkie wątpliwości jeśli to niemożliwe. Jestem na 3. roku studiów w Polsce, pracuję jednocześnie jako programista praktycznie na 2/3 etatu. Doświadczenie powoli zbieram, więc na rynku pracy już stanowię jakąś wartość (może niewielką ale jednak). Wymyśliłem sobie, że fajnie byłoby wyjechać do Stanów na wakacje, tak do pracy na 3. miesiące, a potem ew. pracować dla tej samej firmy z Polski, zdalnie, póki nie skończę studiów. Rynek IT jest tak globalny, że praktycznie wszystkie projekty tworzymy dla klientów z zagranicy... myślę, że nie byłoby to aż takie duże wyzwanie. Chciałbym spędzić te kilka miesięcy w Stanach, zobaczyć jak się żyje, nie licząc na nie wiadomo jakie kokosy, ot po prostu chęć poznania innego świata. :) Wiem, że wizę pracowniczą sponsoruje pracodawca, lecz czy opłacałoby się mu załatwianie wizy na 3. miesiące? Czy w ogóle tak krótki okres kwalifikowałby się do wizy pracowniczej? Myślicie, że takie coś jest możliwe? Od czego najlepiej zacząć? Może warto porozsyłać CV do firm i zobaczyć jaki będzie odzew, czy trzeba za to zabrać się z innej strony?

Serdecznie pozdrawiam.

Wojtek.

Napisano

Nikt nie bedzie sponsorowal pracownika na 3 miesiace. (Sponsorowanie jest czasochlonne i bardzo drogie.) Szybciej zalapalbys sie na internshipa. Wrzuc do google IT internships for international students i zobaczysz jak to wyglada. Na twoim miejscu, szukalabym pracy w UK lub Irlandii - raz, jest latwiej. Dwa, majac zagraniczny staz na CV, bedziesz bardziej ciekawy dla amerykanskich pracodawcow po zankonczeniu studiow.

Napisano

Nikt nie bedzie sponsorowal pracownika na 3 miesiace. (Sponsorowanie jest czasochlonne i bardzo drogie.) Szybciej zalapalbys sie na internshipa. Wrzuc do google IT internships for international students i zobaczysz jak to wyglada. Na twoim miejscu, szukalabym pracy w UK lub Irlandii - raz, jest latwiej. Dwa, majac zagraniczny staz na CV, bedziesz bardziej ciekawy dla amerykanskich pracodawcow po zankonczeniu studiow.

Dziękuję. W takim razie będę starał się szukać czegoś na Wyspach. Czy zatem w takim przypadku, po skończeniu studiów i mając już jakieś zagraniczne doświadczenie miałbym większe szansę na zasponsorowanie wizy przez pracodawcę?

Napisano

wtedy mialbys jakakolwiek szanse, bo w tym momencie h1b dla ciebie nie działa

chyba ze jestes wybitny w niesamowicie niszowej dziedzinie jak np. jakis konkretny cms lub jezyk ale i tak nie licz na to, bo w tym momencie pelno jest fullstack developerow ktorzy zajmuja sie wszystkim

Napisano

Wieksze, tak, zwlaszcza jezeli masz dyplom magistra. Ale to moze nic nie znaczyc. Nie zapominaj, ze jest OGROMNA konkurenjca na te wizy pracownicze. W tym roku, 233,000 ludzi wyslalo papiery na 85,000 wiz.

Napisano

Wieksze, tak, zwlaszcza jezeli masz dyplom magistra. Ale to moze nic nie znaczyc. Nie zapominaj, ze jest OGROMNA konkurenjca na te wizy pracownicze. W tym roku, 233,000 ludzi wyslalo papiery na 85,000 wiz.

Cześć z tych 85 jest dla absolwentów uczelni amerykańskich. Jakieś 20 tysięcy chyba.

Napisano

Dziękuję za rzeczową odpowiedź. A co w przypadku takiej nietypowej sytuacji- kończę studia inżynierskie w Polsce, po czym chciałbym wyjechać do pracy i odbyć studia magisterskie w Stanach. Proces rekrutacji na studia raczej rozumiem i wyszukałbym niezdbędne informacje, ale czy w przypadku gdy miałbym szansę na pracę już jako programista obowiązywałyby mnie inne procedury?

Napisano

Dziękuję za rzeczową odpowiedź. A co w przypadku takiej nietypowej sytuacji- kończę studia inżynierskie w Polsce, po czym chciałbym wyjechać do pracy i odbyć studia magisterskie w Stanach. Proces rekrutacji na studia raczej rozumiem i wyszukałbym niezdbędne informacje, ale czy w przypadku gdy miałbym szansę na pracę już jako programista obowiązywałyby mnie inne procedury?

Studia mozesz odbyc - musisz tylko za nie zaplacic i wystapic o stosowna wize (studencka).

Napisano

Jesli zdobedziesz wyksztalcenie, bedzie Ci zapewne latwiej o prace i dodatkowo dostaniesz szanse na OPT, ktore umozliwia prace przez 12 miesiecy bez wizy pracowniczej/GC. OPT podlega teraz jakims transformacjom (z tego co pamietam sad zakwestionowal STEM OPT) i prawdopodobnie skonczy sie na korzysc absolwentow, dajac kazdemu wiecej czasu niz 12 miesiecy.

Szkola w USA bedzie platna, wiec musisz jakis plan miec jak za nia zaplacic i jak sie utrzymac. Czesciowym rozwiazaniem moze byc assitantship, ale nie pokryje to pewnie wszystkich kosztow.

Napisano

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Czy zatem możliwe byłoby wyjazd na studia i będąc na wizie studenckiej równolegle już tam pracować? Jakie możliwości daje wiza studencka pod tym względem? Mówię już tutaj o legalnej pracy jako programista dająca możliwości utrzymania, nie o dorywczej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...