soley_y Napisano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2016 Cześć! Wyjeżdżam na wakacje do NY i potrzebuję pomocy w sprawie płatności w USA. Czy najlepszym rozwiązaniem byłoby skorzystanie z konta walutowego, jeśli nie chciałabym mieć ze sobą gotówki? Nie ma problemu z obsługiwaniem naszych polskich kart debetowych Visa/Maestro wydawanych do takiego konta? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Femshep Napisano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2016 Ja miałam problemy z debetówkami niestety, szczególnie w np automatach biletowych. Wzielabym ze sobą na pewno dodatkowo jakąś kartę kredytową.
motorolnik Napisano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2016 Ja używałem debetowej karty dolarowej Alior w Nowym Jorku przy korzystaniu z CitiBike. Miałem problem tylko raz na początku gdy próbowałem wykupić tygodniowy abonament w automacie. Jak się okazało był to starszy model automatu i w nowszym wszystko poszło ok. Potem podczas wypożyczania rowerów karta była już rozpoznawana we wszystkich terminalach.
zielonywkarty Napisano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2016 znowu kogos zareklamuje. dzisiaj otworzylem konto walutowe usd w mbanku do ktorego daja karte debetowa rozliczana wlasnie w usd. wyplaty gotowki w bankomatach za granica bez prowizji podobno. konto bez oplat za prowadzenie. oplaty te co sie dowiedzialem 30 zl za wydanie karty na rok. 9zl czy wiecej za wplaty i wyplaty gotowki w odziale. w polaczeniu z wirtualnymi kantorami moim zdaniem rewelka. bo przelewac z polskiego konta na to sie po prostu nie oplaca . kupno w mbanku jest teraz po 3.82. a w kantorach 3.77. ja sie na to zdecydowalem lepiej niz tarmosik kasiore w kiermanie
soley_y Napisano 13 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2016 Dokładnie to samo powiedział mi doradca w mbanku. Dodał, że sama karta wydana do konta walutowego nie zawsze musi zostać zaakceptowana (szczególnie jeśli będę chciała wynająć samochód). Zaproponował kartę kredytową, którą mogłabym się posługiwać gdyby ta debetowa nie działała. Teraz muszę znaleźć korzystną ofertę karty kredytowej, tak aby nie tracić na niekorzystnym przewalutowaniu.
andyopole Napisano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2016 Dokładnie to samo powiedział mi doradca w mbanku. Dodał, że sama karta wydana do konta walutowego nie zawsze musi zostać zaakceptowana (szczególnie jeśli będę chciała wynająć samochód). Zaproponował kartę kredytową, którą mogłabym się posługiwać gdyby ta debetowa nie działała. Teraz muszę znaleźć korzystną ofertę karty kredytowej, tak aby nie tracić na niekorzystnym przewalutowaniu. A ten amigo nie mogl dac karty kredytowej splacalnej z tego walutowego konta?
soley_y Napisano 17 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2016 To chyba niemożliwe, bo w Polsce nie dostaniesz karty kredytowej w dolarach. Przynajmniej ja nie znalazłam takiej oferty.
KaeR Napisano 17 Kwietnia 2016 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2016 To chyba niemożliwe, bo w Polsce nie dostaniesz karty kredytowej w dolarach. Przynajmniej ja nie znalazłam takiej oferty. Ale mozna bylo dostac karte do konta walutowego, ktora moze nie byla kredytowa, ale tak wygladala na zewnatrz. Moja byla z BRE Banku(?) i uzywalem ja na poczatku pobytu w USA.
zielonywkarty Napisano 17 Kwietnia 2016 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2016 ta tez tak wyglada. jest wypukla itd. tylko nie ma credit pod visa. mbank to czesc bre banku
KaeR Napisano 17 Kwietnia 2016 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2016 ta tez tak wyglada. jest wypukla itd. tylko nie ma credit pod visa. mbank to czesc bre bankuW USA karty kredytowe nie maja zadnego dodatkowego oznaczenia. Debetowe maja. Wiele kart nie jest rowniez fizycznie wypukla.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.