Polka23 Napisano 12 Maja 2016 Zgłoś Napisano 12 Maja 2016 Witam, od listopada 2015 jestem sponsorowana przez meza (rezydenta usa) na zielona karte. Oprócz tego zostałam wylosowana w loterii wizowej. Czy jest możliwość, że z loteri wizowej otrzymam zielona karte szybciej niż przez sponsorowanie? Obecnie jestem w usa i czekam na wizę studencka więc mój status jest cały czas legalny.
kzielu Napisano 12 Maja 2016 Zgłoś Napisano 12 Maja 2016 Witam, od listopada 2015 jestem sponsorowana przez meza (rezydenta usa) na zielona karte. Oprócz tego zostałam wylosowana w loterii wizowej. Czy jest możliwość, że z loteri wizowej otrzymam zielona karte szybciej niż przez sponsorowanie? Obecnie jestem w usa i czekam na wizę studencka więc mój status jest cały czas legalny. Możliwość oczywiście że jest. Jak twój CN będzie w biuletynie wcześniej niż PD będzie current, to możesz robić AOS.
sly6 Napisano 12 Maja 2016 Zgłoś Napisano 12 Maja 2016 Pamiętaj o tym ze jak nie dostaniesz zmiany to wtedy pozostajesz w USA nielegalnie.Wtedy takie sponsorowanie przez męża może się przydać Co jest ważne kiedy też odeślesz dokumenty z loterii i gdzie będziesz mieć rozmowę czy na terenie USA czy np w Polsce
grape Napisano 12 Maja 2016 Zgłoś Napisano 12 Maja 2016 Jak masz dobry numer to ja bym brala karte z loterii, przynajmniej nie trzeba sie znowu macac z USCIS po 2 latach (chyba ze jestescie malzenstwem ponad 2 lata). Kiedy maz rozpoczal sponsorownie?
sly6 Napisano 12 Maja 2016 Zgłoś Napisano 12 Maja 2016 Jestes żoną rezydenta to pobyt nielegalny nie wchodzi w grę w sponsorowaniu przez męża Chyba ze miałby obywatelstwo USA
Polka23 Napisano 12 Maja 2016 Autor Zgłoś Napisano 12 Maja 2016 Możliwość oczywiście że jest. Jak twój CN będzie w biuletynie wcześniej niż PD będzie current, to możesz robić AOS. A czy mogę prosić o wyjaśnienie skrótu PD oraz AOS? Jestes żoną rezydenta to pobyt nielegalny nie wchodzi w grę w sponsorowaniu przez męża Chyba ze miałby obywatelstwo USA Dlatego utrzymuje legalny status przez wizę studencka Jak masz dobry numer to ja bym brala karte z loterii, przynajmniej nie trzeba sie znowu macac z USCIS po 2 latach (chyba ze jestescie malzenstwem ponad 2 lata). Kiedy maz rozpoczal sponsorownie? w listopadzie 2015Jeśli zdecyduje się na dalsze kroki w sprawie loterii wizowej czy powinnam zamknac sprawę ze sponsorowaniem? Czy te dwie sprawy się wykluczaja? I co odpowiedzieć na pytanie w formularzu ds260 czy mój mąż immigruje ze mną do usa?
czarex Napisano 12 Maja 2016 Zgłoś Napisano 12 Maja 2016 A czy mogę prosić o wyjaśnienie skrótu PD oraz AOS? Dlatego utrzymuje legalny status przez wizę studencka w listopadzie 2015 Jeśli zdecyduje się na dalsze kroki w sprawie loterii wizowej czy powinnam zamknac sprawę ze sponsorowaniem? Czy te dwie sprawy się wykluczaja? I co odpowiedzieć na pytanie w formularzu ds260 czy mój mąż immigruje ze mną do usa? AoS - Adjustment of Status (zmiana statusu wizy będąc w USA - z B1/B2 na F1 lub na GC lub z jakiejkolwiek na inną). PD - sponsorowanie rodzinne Trzymaj sprawę ze sponsorowaniem. Zobaczysz która rozwiąże się szybciej i będzie bardziej na rękę, będziesz miała przyznaną GC z opcji X to zamkniesz opcję Y - przezorny zawsze ubezpieczony Choć wersja z DV może być bezpieczniejsza dla Ciebie - dostajesz GC na 10 lat bez conditions i tyle. A jak od męża dostaniesz to masz 2 letnią conditional GC i po 2 latach bawicie się z USCIC ponownie, żeby dowieźć, że małżeństwo nie było dla picu. A poza tym co jeśli rozwód za rok czy dwa będzie mąż chciał a będziesz na sponsorowaniu męża? Oczywiście nie życzę takiej sytuacji, tylko uwzględniam... Mąź już jest w USA na GC to nie imigruje z Tobą... Tylko uwzględnij, że on istnieje
Polka23 Napisano 12 Maja 2016 Autor Zgłoś Napisano 12 Maja 2016 AoS - Adjustment of Status (zmiana statusu wizy będąc w USA - z B1/B2 na F1 lub na GC lub z jakiejkolwiek na inną). PD - sponsorowanie rodzinne Trzymaj sprawę ze sponsorowaniem. Zobaczysz która rozwiąże się szybciej i będzie bardziej na rękę, będziesz miała przyznaną GC z opcji X to zamkniesz opcję Y - przezorny zawsze ubezpieczony Choć wersja z DV może być bezpieczniejsza dla Ciebie - dostajesz GC na 10 lat bez conditions i tyle. A jak od męża dostaniesz to masz 2 letnią conditional GC i po 2 latach bawicie się z USCIC ponownie, żeby dowieźć, że małżeństwo nie było dla picu. A poza tym co jeśli rozwód za rok czy dwa będzie mąż chciał a będziesz na sponsorowaniu męża? Oczywiście nie życzę takiej sytuacji, tylko uwzględniam... Mąź już jest w USA na GC to nie imigruje z Tobą... Tylko uwzględnij, że on istnieje Super bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź!
kzielu Napisano 12 Maja 2016 Zgłoś Napisano 12 Maja 2016 PD to priority date a nie zadne sponorowanie rodzinne.
czarex Napisano 13 Maja 2016 Zgłoś Napisano 13 Maja 2016 PD to priority date a nie zadne sponorowanie rodzinne. Priority Date w przypadku sponsorowania.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.