IzabelaLap Posted July 5, 2016 Report Share Posted July 5, 2016 Witam wszystkich. Szukam wszelkim informacji na temat, który nie daje mi spokoju. Od trzech lat staraLem się o wizę turystyczna i trzy razy dostałem odmowę 214b. Moja dziewczyna ma gc od kilku lat i regularnie lata do swojej mamy, która mieszka w CT. Po odmowie 1 lipca zwątpilem, że kiedyś dostane b1. W międzyczasie dałem się naciągnąć dla gościa z Białegostoku, który ogłasza się jako znawca prawa imigracyjnego i mi pomoże. Zwinął kase, napisał jakiś list którego konsul nawet niechcial widzieć i to tyle. Pracuje w rodzinnej firmie, mam 25 lat. Moja dziewczyna studiuje filologię ang 2 rok. Teraz zastanawiamy się i szukamy info na temat ślubu cywilnego w Polsce. Jak wyglądają dokumenty, wniosek i130, ile czasu to może trwać. Dostałem niesprawdzone informacje, ze dziewczyna z gc może złożyć wniosek w usa o sponsorowanie mnie, że po ślubie min 30 dni musi zostać w pl a gdy będzie w usa złoży gdzieś jakieś dokumenty. Proszę o jakiekolwiek informacje na ten temat. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted July 5, 2016 Report Share Posted July 5, 2016 Bylo jakieś 1000 razy. Sponsorowanie przez rezydenta trwa około 2 lat, Wasz główny problem to taki że ewidentnie Twoja dziewczyna nie ma domicile bo mieszka w PL - musi mieszkać w US bo inaczej wiza wydawana w celu łączenia rodzin nie zostanie przyznana. Najpierw ślub, potem I-130 do Chicago lockbox i czekanie na priority datę. O turystycznej po trzech odmowach - zapomnij. Link to comment Share on other sites More sharing options...
IzabelaLap Posted July 5, 2016 Author Report Share Posted July 5, 2016 Tak, wiem. Jednak identycznych okoliczności nie znalazłem dlatego zacząłem od nowa. Jest jakiś określony czas ile sponsor musi być w US ? Latając co roku na 2-3 miesiące odprowadzala podatki, pracowała legalnie - czy to ma jakieś znaczenie czy musi być nieprzerwanie? Pensja z pracy w us wpływała na jej konto gdzie jest ok $20k. Proszę o szczegóły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted July 5, 2016 Report Share Posted July 5, 2016 Tak, wiem. Jednak identycznych okoliczności nie znalazłem dlatego zacząłem od nowa. Jest jakiś określony czas ile sponsor musi być w US ? Latając co roku na 2-3 miesiące odprowadzala podatki, pracowała legalnie - czy to ma jakieś znaczenie czy musi być nieprzerwanie? Pensja z pracy w us wpływała na jej konto gdzie jest ok $20k. Proszę o szczegóły. Raczej będzie ok - ale tym to się będziesz martwił za dwa lata. Teraz bym się zajal ślubem i wysłaniem petycji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest alik Posted July 6, 2016 Report Share Posted July 6, 2016 To jak ma GC od "paru lat" to czemu nie stara sie o obywatelstwo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
IzabelaLap Posted July 6, 2016 Author Report Share Posted July 6, 2016 Gc ma od 3 lat więc to za krótko , a na dodatek kończy studia w Polsce dlatego jest w Stanach 2 razy do roku . Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted July 6, 2016 Report Share Posted July 6, 2016 O obywatelstwie to na razie może zapomnieć bo nie spełnia wymagań na physical presence. Link to comment Share on other sites More sharing options...
IzabelaLap Posted July 6, 2016 Author Report Share Posted July 6, 2016 Kzielu jest jakiś warunek o odstępie ślubu od kolejnego wylotu ? Wylot 3 września wiec ślub jeszcze przed czy juz po ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted July 6, 2016 Report Share Posted July 6, 2016 Kzielu jest jakiś warunek o odstępie ślubu od kolejnego wylotu ? Wylot 3 września wiec ślub jeszcze przed czy juz po ? Bez znaczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
IzabelaLap Posted July 6, 2016 Author Report Share Posted July 6, 2016 Ostatnie pytanie w tej godzinie ☺ czy kwestie petycji, później opłat, wniosków da się załatwić samemu czy trzeba pomocy adwokata ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.