Aizy Napisano 12 Września 2016 Zgłoś Napisano 12 Września 2016 Hej! Rozmawiałam dziś z koleżanką, która jest już po wizycie w ambasadzie i powiedziała mi, że trzeba być z kimś w związku/znać się minimum 2 lata, żeby dostać wizę O.O Trochę mnie to zdziwiło, bo ja myślałam że to trzeba się było spotkać w okresie nie dłuższym jak w ciągu ostatnich dwóch lat (czyli np. nie 3 lata temu tylko max 2 lata odstępu między ostatnim spotkaniem), przynajmniej ja tak interpretuję takie informacje znalezione m.in. w internecie: "Prosze pamietac, ze U.S. Consulate ( konsulat amerykanski ) ODDALI prosbe obywatela amerykanskiego o wydnie wizy K-1 jego narzeczonej ( narzeczonemu ) jesli tenze obywatel USA NIE SPOTKAL sie osobiscie z osoba, ktora zamierza poslubic w ciagu 2 lat przed wypelnieniem petycji o wize narzeczenska K-1." My się znamy półtora roku.. co zostało napisane w liście zatytułowanym przez mojego narzeczonego jako Statement of Meetings, gdzie podał dokładne daty i dołączył jako dowód, który przesłał razem z petycją itd. za pierwszym razem. Po stronie USA mamy już wszystko zaakceptowane, ja czekam teraz na list z ambasady.. Jednakże teraz po tej informacji jestem trochę zbita z tropu.. wie ktoś coś może więcej na ten temat? Bo nie ukrywam, że mnie to zestresowało..
Joanna30 Napisano 12 Września 2016 Zgłoś Napisano 12 Września 2016 Żeby wystąpić o wizę narzeczeńską wystarczy spotkać się co najmniej raz w przeciągu dwóch lat przed złożeniem petycji. Czyli mogliście się spotkać tydzień temu, rok temu, ale gdybyście spotkali się po raz ostatni (i być może pierwszy) w sierpniu 2014, to już by było za późno na złożenie petycji, ponieważ od Waszego ostatniego spotkania minęły już 2 lata. Nie ma wytycznych, ile powinien trwać związek, nim złoży się petycję, także Twoja koleżanka się myli. Jedyną wytyczną jest spotkanie w przeciągu dwóch lat przed złożeniem petycji.
Aizy Napisano 12 Września 2016 Autor Zgłoś Napisano 12 Września 2016 Żeby wystąpić o wizę narzeczeńską wystarczy spotkać się co najmniej raz w przeciągu dwóch lat przed złożeniem petycji. Czyli mogliście się spotkać tydzień temu, rok temu, ale gdybyście spotkali się po raz ostatni (i być może pierwszy) w sierpniu 2014, to już by było za późno na złożenie petycji, ponieważ od Waszego ostatniego spotkania minęły już 2 lata. Nie ma wytycznych, ile powinien trwać związek, nim złoży się petycję, także Twoja koleżanka się myli. Jedyną wytyczną jest spotkanie w przeciągu dwóch lat przed złożeniem petycji. Super! dzięki za ekspresową odpowiedź od razu mi ulżyło, bo ja już prawie walizki spakowane haha pozdrawiam!
Wiktor_T Napisano 14 Września 2017 Zgłoś Napisano 14 Września 2017 Z tego co wiem trzeba donieść, że ślub odbędzie się w ciągu 90 dni od wylotu do USA
ilon Napisano 14 Września 2017 Zgłoś Napisano 14 Września 2017 3 godziny temu, Wiktor_T napisał: Z tego co wiem trzeba donieść, że ślub odbędzie się w ciągu 90 dni od wylotu do USA Nie dosc, ze odkopales watek z ponad rok temu to jeszcze odpisales nie na temat :>
Wiktor_T Napisano 15 Września 2017 Zgłoś Napisano 15 Września 2017 Czemu nie na temat? Z tego co ja się orientuję to nie ma wytycznych, co do długości związku. Trzeba przedstawić odowiednie poświadczenie, że slub jest planowany. Z resztą cytuję: Aby kwalifikować się do otrzymania wizy narzeczeńskiej, muszą być spełnione poniższe kryteria: jedno z narzeczonych powinno posiadać obywatelstwo amerykańskie; oboje narzeczeni muszą posiadać prawną zdolność do zawarcia związku małżeńskiego; związek małżeński zostanie zawarty w ciągu 90 dni od chwili przekroczenia przez narzeczoną/ego granicy Stanów Zjednoczonych na podstawie wizy narzeczeńskiej.
oliwia19 Napisano 2 Października 2017 Zgłoś Napisano 2 Października 2017 Dnia 15.09.2017 o 11:06, Wiktor_T napisał: Czemu nie na temat? Z tego co ja się orientuję to nie ma wytycznych, co do długości związku. Trzeba przedstawić odowiednie poświadczenie, że slub jest planowany. Z resztą cytuję: Aby kwalifikować się do otrzymania wizy narzeczeńskiej, muszą być spełnione poniższe kryteria: jedno z narzeczonych powinno posiadać obywatelstwo amerykańskie; oboje narzeczeni muszą posiadać prawną zdolność do zawarcia związku małżeńskiego; związek małżeński zostanie zawarty w ciągu 90 dni od chwili przekroczenia przez narzeczoną/ego granicy Stanów Zjednoczonych na podstawie wizy narzeczeńskiej. Dokładnie tak właśnie jest. Również nie słyszałam o wytycznych odnośnie długości trwania związku.
BBerry Napisano 4 Października 2017 Zgłoś Napisano 4 Października 2017 koniecznie obejrzyj "90 day fiance" serial... zobaczysz ze prawie kazdy jest akceptowqany. Nie pamietam dokladnego % ale jakos 95% aplikacji jest akceptowanych.
karina Napisano 5 Października 2017 Zgłoś Napisano 5 Października 2017 Tak, kiedys tak bylo, ze prawie kazda aplikacja byla approved. Teraz niestety to sie bardzo zmienilo... Znam wielu Polakow, gdzie byly problemy z otrzymaniem wizy narzeczenskiej, ze nie wspomne nawet o osobach z Rosji, Filipin, Chin, Indii czy innych ciekawych zakatow swiata, bo tam to juz w ogole jest ciezko. Urzednicy wymagaja sporo dowodow na to, ze to jest bona fide petition. Nawet sami widzicie, ze wiekszosc aplikacji, ktore sie skladalo teraz, w ostatnich czasach sie zmienilo.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.