usausausa Napisano 24 Października 2016 Zgłoś Napisano 24 Października 2016 Witam, Brałam udział w w&t już 4 razy, chcę jednak terz wyjechać na trochę dłużej niż 4 miesiące, więc zainteresowałam się wizą H2B. Mój pracodawca wyraził chęć załatwienia mi tej wizy, jednak ja mam kilka pytań. Wszystkie wątki dot. tego tematu są z 2007/1012 roku i chcę się upewnić czy wiaomości nie są przestarzałe. Pytania mam odnośnie kosztów aplikacji na wizę H2B: -Jakie koszty ponosi pracodawca ? - Czy jeżeli pracodawca chce starać się o wizę dla mnie i mojej koleżanki to czy (wyżej wymienione, o ile są) koszta będzie musiał ponosić podwójnie czy będą dzielone na nas dwie? ( na jakimś starym wątku znalazłam takie : 250$ DOL(Departament Pracy) 135$ INS-BCIS (Urząd Imigracyjny) 100$ Ambasada ) Oczywiste jest to, ze koszty które my płlacimy za wizę (teraz chyba 190$) płacimy osobno, jednak zastanawia mnie to czy praccodawca musi złożyć papiery dwukrotnie w urzędzie pracy, czy tylko raz (mimo tego, że stara się o wize dla dwóch osó \ Interesuje mnie również to, czy jest to jakiś trudny proces, który może odstraszyć pracodawce, czy jest to tylko tzw papierkowa robota, wypełnienie kilku formularzy i po sprawie? Czy pracodawcaa musi spełniać jakieś wymagania?? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.
sly6 Napisano 24 Października 2016 Zgłoś Napisano 24 Października 2016 Jesli pracodawca i prawnik podejdzie do tego jak wypełnienie papierków to wizy żadnej nie dostaniecie. Ma wykazać ze na Wasze miejsce brak chętnego na miejscu. To trochę pracy i wysiłku zajmuje. Prawnik zależy od jego pracy i czy policzy razy dwa.. Opłaty aktualne są na stronie urzędu imigracji.
usausausa Napisano 24 Października 2016 Autor Zgłoś Napisano 24 Października 2016 Nie chciałam, żeby zabrzmiało to jak zabrzmiało- z tymi papierkami. Chodziło mi o to, czy proces wymaga dużo wysiłku i biegania, czy nie. Dziękuję za odpowiedź.
sly6 Napisano 24 Października 2016 Zgłoś Napisano 24 Października 2016 Tutaj masz to ładnie opisane https://www.uscis.gov/working-united-states/temporary-workers/h-2b-temporary-non-agricultural-workers Dla mnie jest malo znam osoby ze przy dwóch papierach mówią ze dużo jest. Podaj pracodawcy linka i zobaczysz jego reakcje.
sly6 Napisano 24 Października 2016 Zgłoś Napisano 24 Października 2016 Ten link jest ciekawy https://www.foreignlaborcert.doleta.gov/h-2b.cfm
usausausa Napisano 23 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2017 Czy jeżeli moj pracodawca wystapil o wize dla mnie, moge sie o nia starac w ambasadzie bedac na wizie turystycznej w USA ?
kzielu Napisano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2017 2 minuty temu, usausausa napisał: Czy jeżeli moj pracodawca wystapil o wize dla mnie, moge sie o nia starac w ambasadzie bedac na wizie turystycznej w USA ? W jakiej ambasadzie ?
usausausa Napisano 23 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2017 1 minutę temu, kzielu napisał: W jakiej ambasadzie ? w sumie źle zadałam pytanie, czy mogę w jakikolwiek starać się o tą wizę będąc legalnie na terenie USA?
Gość Napisano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2017 W Stanach możesz co najwyżej starać się o zmianę status. Będąc w USA nie możesz strac się o wizę do USA. Trochę nie ma to sensu hm? W USA nie ma ambasad USA...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.