Skocz do zawartości

Prawo jazdy

DariuszB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Magnum to sie zapyta na jakiej zasadzie go masz i wtedy wszystko wyjdzie,jak nie masz GC lub tez obywatelstwa USA to nie mozesz go uzywac w Polsce .

Napisano

dodatkowa informacja: przy posiadaniu polskiego i amerykanskiego prawa jazdy w PL trzeba uzywac oczywiscie polskiego

co do praw jazdy to spotkalem sie z tym ze np. w new jersey do wiz J1 na WAT wydawano prawka na okres pobytu plus kilka miesiecy, niby jest ono nie potrzebne na WAT bo mozna uzywac polskiego pokazujac je z wazna wiza w paszporcie ale czy taj jest we wszystkich stanach przyznam sie nie wiem

jednym z plusow posiadania amerykanskiego prawka jest duzo latwiejsze wypozyczenie samochodu i czesto duzo nizsze koszty ;-)

Napisano

mam green card ale nie bede jej przy sobie nosil(chce jeszcze wrocic do usa lol )

jak jest z tlumaczeniem prawka? czytalem gdzies gleboko na forum ze mozna napisac egzamin teoretyczny w PL i miec polskie prawko. czy to prawda?

dzieki

Napisano
prawda jest taka ze jak pokazesz policjantowi amerykanskie prawo jazdy to i tak nie bedzie wiedzial o co w nim chodzi:) (bynajmniej w wiekszosci przypadkow)

Oczywiście, że będzie wiedział.

Napisano
czy posiadajac zielona karte moge poslugiwac sie na terenie usa w stanie pensylvania polskim prawem jazdy a jesli nie to co mam zrobic?

Nie mozesz. Kazdy rezydent USA musi w swoim stanie posiadacz ID stanowe. Tylko turysci i tymczasowi rezydenci nie musza, ale czasem i tymczasowi rezydenci musza miec stanowe ID, jesli beda dluzszy czas w danym stanie. Po przylocie do USA nalezy zaczac procedure uzyskania prawa jazdy, a do czasu otrzymania prawka mozna jezdzic z polskim, ale jest to ryzykowne, bo majac learner permit nalezy jezdzic z innym kierowca, a jak jechac bedziesz bez kierowcy to moga uznac, ze zlamales prawo i twoje polskie prawko nie ma znaczenia, bo rozpoczoles procedure uzyskania amerykanskiego, wiec musisz przestrzegac prawa.

Napisano
Magnum to sie zapyta na jakiej zasadzie go masz i wtedy wszystko wyjdzie,jak nie masz GC lub tez obywatelstwa USA to nie mozesz go uzywac w Polsce .

Klamstwo. Wystarczy prawko amerykanskie + miedzynarodowe prawko i policjant nie moze nic zrobic, a jak zacznie cos robic, to moze zostac ukarany administracyjnie za lamanie prawa.

Wielokrotnie policjanci czy straz miejska w PL mnie zatrzymywali bez powodu i chcieli dokumenty. Nawet z niby jakies piski opon (mimo, ze nie ruszalem z pisku, aby zadowolic niewiasty na ulicy) chcieli mi dowalic 50zl i 1 pkt, to po zobaczeniu prawka amerykanskiego i miedzynarodowego nie wiedzieli jak wpisac w formularz, wiec zarzadali zaplaty za mandat bez wypisywanych zadnych pism, wiec ich wysmialem i zarzadalem wizyty z komendantem w takim razie (200m od miejsca zdarzenia byla komenda) i szybko zmiekli i dali spokoj. Nawet jak juz jakis cwaniak po rozmowie z kims z centrali wypelnil formularz i dal mandat, to pkt nigdy nigdzie na zapisali. Mandatu tez nigdy do USA nie wyslali :D

Napisano

Fakt jednak jest taki, że nie wolno jeździć dłużej niż pierwsze 6 miesięcy pobytu.

A co do PA - taki jest łatwy i tani że trzeba i jazde i pisemną cześć zdawać..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...