milosz_44 Napisano 22 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2017 Cześć, W najbliższym czasie planuję dłuższy wyjazd do stanów w celach turystycznych. Mój wyjazd ma w zasadzie objąć nie tylko stany ale także Kanadę, Meksyk i wiele różnych krajów po drodze do Patagonii Jednak desant wg moich planów najpewniej nastąpi właśnie w Seattle. Zamierzam kupić tanie auto na craigslist (ok $1000) i ruszyć w objazdówkę głównie po parkach zachodnich stanów. Zamierzam poświęcić na to do 3 miesięcy, dalej droga na południe. I tu pojawia mi się wiele pytań, oto kilka z nich: 1. Jakie problemów mogę się spodziewać z polskim paszportem i międzynarodowym prawem jazdy przy zakupie auta? 2. Jakich formalności będę musiał dopełnić przy jego rejestracji i ile to będzie kosztowało? 3. Jak ubezpieczyć auto na 3 miesiące? 4. Co może pójść nie tak przy próbie opuszczenia nim USA na 2 tygodniowy wypad do Kanady, co w takim przypadku dzieje się z moją wizą turystyczną? 5. Jak z wyjazdem i sprzedażą tego auta, dajmy na to w Meksyku? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam.
sly6 Napisano 22 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2017 a znasz się na samochodach aby kupować takie za 1000 dol? do 30 dni podróż po za USA np Meksyk,Kanada pozostaje to samo I 94 które dostaniesz na granicy wlatując na teren USA. I na tym wrócisz do USA jeśli będzie ważne. Jesli Ci się skończy ważność to na granicy od nowa dostaniesz wizę pobytową tylko ze wklejka z wizą musi mieć w entres M.
milosz_44 Napisano 22 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2017 Myślę, że znam się na tyle żeby ocenić czy auto wytrzyma jeszcze 3mies. Poza tym chciałbym kupić auto, które znam: Jeepa Cherokee lub coś "z serii" Dodge Caravan/ Chrysler Voyager z roczników 98-01.
sly6 Napisano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2017 napisz w jakim stanie chcesz kupic samochód to ktoś Ci powie o ubezpieczeniach. Pamiętaj ze prawo jazdy stanowe ma inne stawki niż prawo jazdy międzynarodowe.
sly6 Napisano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2017 szukaj tutaj informacji https://www.tripadvisor.co.uk/ShowTopic-g32655-i61-k5039811-Buying_a_car_to_drive_in_the_USA_as_a_UK_Citizen-Los_Angeles_California.html
ilon Napisano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2017 Nie wiem jak w WA, ale w MD jak kupilismy samochod a ja nie mialam na ten moment mojego amerykanskiego prawa jazdy to nie moglam zarejestrowac samochodu na siebie nawet jako wspolwlasciciel z mezem. Tak samo bylo z ubezpieczeniem. Wiec poczytaj czy w ogole da rade tak kupic sobie samochod.
milosz_44 Napisano 28 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2017 Dnia 24.01.2017 o 08:08, sly6 napisał: napisz w jakim stanie chcesz kupic samochód to ktoś Ci powie o ubezpieczeniach. Pamiętaj ze prawo jazdy stanowe ma inne stawki niż prawo jazdy międzynarodowe. Na przykład coś takiego: https://seattle.craigslist.org/tac/cto/5974195950.html Najważniejsze żeby był sprawny i nie zapowiadało się na jakiś poważniejszy remont. Powinien też spełniać wymogi techniczne potrzebne do rejestracji. Przejrzałem sporo stron DMV w różnych stanach, ale nie znalazłem tam nic o rejestracji auta przez obcokrajowców. Czy mógłby ktoś napisać jak w ogólności wygląda ten proces, jaki jest czas na rejestrację i co grozi jazdę nie przerejestrowanym autem? Czy w momencie kupna, na początku jeżdżę na ubezpieczeniu poprzedniego właściciela, tak jak jest w Polsce?
Amy Napisano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2017 http://drivinglaws.aaa.com/tag/registration-for-non-residents/
KrysiaK Napisano 29 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2017 Dnia 1/28/2017 o 07:34, Amy napisał: http://drivinglaws.aaa.com/tag/registration-for-non-residents/ Te informacje dotycza osob ktore zmienily miejsce zamieszkania w Stanach. Mieli prawo jazdy i auto zarejestrowane w jednym stanie, przeprowadzili sie do innego i w tak okreslonym czasie musza zmienic prawo jazdy i rejestracje auta.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.