tomxczak Posted February 11, 2017 Report Share Posted February 11, 2017 Witam, Mam na imię Tomek mam 25 lat i mieszkam w Polsce od 20 lat. Urodziłem się w Chicago. Posiadam obywatelstwo Amerykańskie. W 2015 roku wziąłem ślub z miłością swojego życia (mieszkamy razem, nie mamy dziecka). Bardzo lubimy podróżować więc postanowiliśmy wylecieć do USA i pozwiedzać cały kraj z za kierownicy truck`a Problem polega na tym, że nie byłem w USA od 20 lat w związku z czym nie mam tam mieszkania, pracy itp. Czy w moim przypadku jest jakikolwiek sens składać form I-130? Czy lepiej by było wyjechać samemu, rozpocząć pracę, wynająć mieszkanie i dopiero składać I-130? (ciężko by było z rozstaniem) Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted February 11, 2017 Report Share Posted February 11, 2017 jak piszesz,lecisz,znajdujesz prace,mieszkanie i płacisz podatki i wtedy składasz to. rozliczałeś się z IRS bo jako obywatel USA musisz to robic. To tez ureguluj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted February 11, 2017 Report Share Posted February 11, 2017 14 godzin temu, tomxczak napisał: Witam, Mam na imię Tomek mam 25 lat i mieszkam w Polsce od 20 lat. Urodziłem się w Chicago. Posiadam obywatelstwo Amerykańskie. W 2015 roku wziąłem ślub z miłością swojego życia (mieszkamy razem, nie mamy dziecka). Bardzo lubimy podróżować więc postanowiliśmy wylecieć do USA i pozwiedzać cały kraj z za kierownicy truck`a Problem polega na tym, że nie byłem w USA od 20 lat w związku z czym nie mam tam mieszkania, pracy itp. Czy w moim przypadku jest jakikolwiek sens składać form I-130? Czy lepiej by było wyjechać samemu, rozpocząć pracę, wynająć mieszkanie i dopiero składać I-130? (ciężko by było z rozstaniem) Pozdrawiam A chcesz tam mieszkac / pracowac czy zwiedzac i wrocic do PL (bo truck to moze byc F-150 a moze byc semi) ? Jak to pierwsze, to I-130 jest jedyna legalna droga, wymaga domicile ktorego nie masz i okazania rozliczania sie z podatkow z IRS (co zreszta musisz robic tak czy inaczej - jak napisal Sly). Jak zwiedzac i wrocic do turystyczna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.