kanix Posted April 6, 2017 Report Share Posted April 6, 2017 Witam, Moja narzeczona czeka na przyznanie GC (jest pełnoletnim, niezamężnym dzieckiem rezydenta) i powinna już dostać informację pod koniec tego albo na początku przyszłego roku. Rozważamy by pojechać razem, pobrać się i złożyć wniosek na mnie jednakże przeraża nas wizja rozłąki, a co za tym idzie myślimy co zrobić by przetrwać ten okres jak najbardziej znośnie i doszły nas słuchy, że jest możliwość żeby narzeczona wyrobiła sobie biały paszport i te dwa lata oczekiwania, które przypadną mi spędzić razem w Polsce. Moje pytanie brzmi czy jest takie rozwiązanie w ogóle możliwe i co ze sponsorowaniem mnie jeśli narzeczona będzie na białym paszporcie ze mną w Polsce? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joanna30 Posted April 6, 2017 Report Share Posted April 6, 2017 Narzeczona oczywiście może sobie wyrobić biały paszport, ale żeby Ciebie ściągnąć do USA musi mieć domicyl w Stanach i odpowiednie zarobki, żeby móc Ciebie sponsorować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kanix Posted April 6, 2017 Author Report Share Posted April 6, 2017 Co to znaczy "domicyl"? A jeżeli Jej matka zgodziłaby się mnie współsponsorować to zmienia coś to sytuację czy narzeczona również musi na miejscu w USA pracować i wykazywać odpowiednie dochody? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 6, 2017 Report Share Posted April 6, 2017 Musi odprowadzac podatki, pokazac ze cos ja laczy z USA - wizy malzenskie sluza do laczenia rodzin - jak urzad zobaczy ze razem mieszkacie w Polsce to raczej nie ma co laczyc. http://www.immihelp.com/affidavit-of-support/country-of-domicile.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
kanix Posted April 6, 2017 Author Report Share Posted April 6, 2017 A co z tym współsponsoringiem? On jakoś przyspiesza całą procedurę w sensie, że wniosek można składać od razu, a nie po czasie jak narzeczona zacznie wykazywać dochody i odpowiednie zarobki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 6, 2017 Report Share Posted April 6, 2017 Nie przyspiesza. W przypadku gdy narzeczona/zona nie bedzie miala dochodow to wspolsponsoring jest koniecznoscia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kanix Posted April 6, 2017 Author Report Share Posted April 6, 2017 Czyli jeżeli Jej matka by się nie zgodziła by wpółsponsorować to narzeczona/przyszła żona musiałaby pracować przez dany okres czasu by mieć odpowiednie dochody i dopiero wtedy mogłaby składać wniosek na mnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted April 6, 2017 Report Share Posted April 6, 2017 przyspiesza tylko to ze Twoja przyszła żona szuka pracy a złożone dokumenty czekają na swoją kolej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted April 6, 2017 Report Share Posted April 6, 2017 to moze podpisac jej Mama czy ktos z ulicy. Wazne by mial odpowiednie dochody i chcial to podpisac. Dlatego nie pracujac w USA bedzie trudno o wize na pobyt staly. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kanix Posted April 6, 2017 Author Report Share Posted April 6, 2017 Rozumiem, wielkie dzięki za Wasze odpowiedzi, bardzo mi się przydały Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.