Jump to content
gosc333

DV-2018 Wylosowany / Nie Wylosowany

DV-2018 Wylosowany / Nie Wylosowany  

228 members have voted

  1. 1. Czy zostałeś/aś wylosowany/a w loterii DV-2018 ?



Recommended Posts

3 godziny temu, Kamil Seternus napisał:

Witam Wszystkich,

Ciekawe czy jeszcze ktoś odwiedza to forum.  Dziś narzeczona mnie budzi o 6 rano i mówi musisz lecieć do Stanów co pół roku. Teraz od początku. Zostałem wylosowany w loterii wizowej 2018,  w Warszawie wszystko dobrze, konsul powiedział tak i poleciałem do Stanów. Przekroczyłem granicę Amerykańską 18 czerwca 2018 roku. Dostałem SSN 23 lipca 2018, Zielona Kartę jakoś podobnie. Pozwiedzałem trochę  Stany, nie zakładałem konta bankowego ani nie robiłem prawo jazdy. Nie zgłosiłem się również do Wojska. Ale mam 25 lat, to myślę, że teraz jak bd jechał to się stawię. Wróciłem ze Stanów 24 września 2018 r. do Polski.  Zamierzam wrócić do Stanów gdzieś w okolicy 26 kwietnia 2019 r. Z dokumentów, które dostałem mam informację, że mogę przebywać nie dłużej niż rok poza granicami USA. A teraz moje pytanie, jak to jest muszę wracać co pół roku  do Stanów? I drugie pytanie okres poza granicami liczy się od daty wyjazdu z USA? Bo nie podawałem nigdzie kiedy wyjeżdżałem (inwigilacja swoją drogą :P ) Czy jak polecę w kwietniu tego roku nie bd miał problemów?

Pozdrawiam

Kamil

Polecam zapoznać się z informacją co oznacza stały pobyt w Stanach. Przy pierwszym takim razem nikt za dużych problemów nie robi lecz przy kolejnych wyjazdach możesz mieć skierowanie do Sądu imigracyjnego by odebrać Ci stały pobyt. Nie masz nic co Cię trzyma z USA więc łatwo będzie Ci Odebrać gc,pamiętaj o składaniu zeznania podatkowego do IRS. 

Teraz wloty i wyloty są rejestrowane. 

A co do tych pól roku to był przypadek tutaj gdy ktoś tak latał, złożył dokumenty na obywatelstwo i brak było obywatelstwa oraz gc. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 minuty temu, sly6 napisał:

Polecam zapoznać się z informacją co oznacza stały pobyt w Stanach. Przy pierwszym takim razem nikt za dużych problemów nie robi lecz przy kolejnych wyjazdach możesz mieć skierowanie do Sądu imigracyjnego by odebrać Ci stały pobyt. Nie masz nic co Cię trzyma z USA więc łatwo będzie Ci Odebrać gc,pamiętaj o składaniu zeznania podatkowego do IRS. 

Teraz wloty i wyloty są rejestrowane. 

A co do tych pól roku to był przypadek tutaj gdy ktoś tak latał, złożył dokumenty na obywatelstwo i brak było obywatelstwa oraz gc. 

 

@sly6 mowiac o zeznaniu podatkowy mowisz o Form 1040? zakładajac ze nic nie zarobilo sie na terenie USA, to jako posiadacz GC i tak trzeba wypelnic ten formularz wpisujac 0 ? czy trzeba podawac zarobki za granica (czyli z Polski)?

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Dread napisał:

@sly6 mowiac o zeznaniu podatkowy mowisz o Form 1040? zakładajac ze nic nie zarobilo sie na terenie USA, to jako posiadacz GC i tak trzeba wypelnic ten formularz wpisujac 0 ? czy trzeba podawac zarobki za granica (czyli z Polski)?

Kzielu Wam odpowie i inni.

Nawet jak masz 0 to skladasz zeznanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Godzinę temu, Dread napisał:

@sly6 mowiac o zeznaniu podatkowy mowisz o Form 1040? zakładajac ze nic nie zarobilo sie na terenie USA, to jako posiadacz GC i tak trzeba wypelnic ten formularz wpisujac 0 ? czy trzeba podawac zarobki za granica (czyli z Polski)?

Tak. Rozliczasz sie z dochodow gdziekolwiek na swiecie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minut temu, kzielu napisał:

Tak. Rozliczasz sie z dochodow gdziekolwiek na swiecie.

Kojarzysz moze czy sa jakies limit przeci podwojnemu opodatkowaniu? tzn czy powyzej powiedzmy 200k pln /rok w Polsce, nalezy sie jakis dodatowy podatek dochodwy w USA?

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Dread napisał:

Kojarzysz moze czy sa jakies limit przeci podwojnemu opodatkowaniu? tzn czy powyzej powiedzmy 200k pln /rok w Polsce, nalezy sie jakis dodatowy podatek dochodwy w USA?

OIDP to ~$90k w tej chwili.

Edit - https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/foreign-earned-income-exclusion

Edited by kzielu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warto dodać do kwesti długich nieobecności i przekraczania granicy, że oficer CBP to nie ksiądz, nie daje rozgrzeszenia. To, że kogoś wpuszczą bez żadnych problemów po n-tej nieobecności ponad pół roku, to nie znaczy że sprawa ulega zapomnieniu, nawet jak CBP o nic nie zapyta. Długość pobytu poza U.S. jest odnotowywana w systemie. W każdej chwili USCIS może wysłać delikwenta do sądu imigracyjnego. Po 2 dniach, po 2 miesiącach, po 20 latach... nie ma reguły. Wiadomo, jest burdel, dużo imigrantów, mało urzędników, także nie zdarza się to często jeżeli się ktoś USCIS specjalnie nie przypomina. Na pewno zdarza się to podczas rozpatrywania N-400...

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 4.01.2019 o 10:33, sly6 napisał:

Teraz wloty i wyloty są rejestrowane.

Wiesz może od jak dawna rejestrują? Moim zdaniem to duże ułatwienie dla turystów, którzy nie kombinują, bo dzięki temu przynajmniej zostaje jakiś ślad w systemie, kiedy wjechałeś i wyjechałeś. Nawet jak zapomnisz oddać jakiegoś formularza czy czegoś innego zgłosić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Dinozaur napisał:

Wiesz może od jak dawna rejestrują? Moim zdaniem to duże ułatwienie dla turystów, którzy nie kombinują, bo dzięki temu przynajmniej zostaje jakiś ślad w systemie, kiedy wjechałeś i wyjechałeś. Nawet jak zapomnisz oddać jakiegoś formularza czy czegoś innego zgłosić.

Od bardzo dawna. Nawet za czasów papierowych I-94 rejestrowali.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie zaglądałem trochę na forum, ale widzę, ze dalej tak samo... Po co brać zielona kartę, skoro pierwsze pytanie i rozważanie które się ma to „co ile muszę wracać do USA?”... ręce opadają... jesli nie chcesz emigrować do USA to bierz B1/B2, a nie zielona kartę... taniej, łatwiej i prościej... 

Zielona karta to pobyt stały czyli przeprowadzka na stale do USA, a nie wiza turystyczna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...