1q2w3e4r5t6y Napisano 28 Maja 2017 Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 Witam! Mam problem, właśnie ukończyłem edukację na poziomie szkoły średniej w Polsce, teraz będę miał sporo wolnego czasu i chciałbym odwiedzić rodzeństwo. Posiadam zieloną kartę wyrobioną w 2008 roku i od tamtego czasu byłem tylko jeszcze jeden raz, rok później. Byłem wtedy na 2 tygodnie i okazało się, że muszę zrobić odciski palców, czego nie zdążyłem zrobić wtedy, bo już musiałem wracać. Od tamtego czasu nic nie zrobiłem w tym kierunku, raz napisałem email do ambasady, ale nawet nie odpisali. Jak wygląda następująca sytuacja? Musieliby mi zrobić odcisk palca oraz by wypytywali czemu mnie aż 8 lat nie było, wybroniłbym się tym, że chciałem ukończyć naukę w Polsce? Mogliby mnie wrócić do Polski? Prawdopodobnie przepadła mi zielona karta? Dziękuję za odpowiedzi.
quarterback87 Napisano 28 Maja 2017 Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 Na moje oko to po GC pozostały wspomnienia. Z drugiej strony to pokazuje, że nie zależy Ci na współtworzeniu amerykańskiego PKB, więc startuj o zwyczajną, polską B1/B2.
1q2w3e4r5t6y Napisano 28 Maja 2017 Autor Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 Moja siostra jest obywatelką. Jeżeli straciłem GC to mogą być problemy z uzyskaniem nowej? Słyszałem coś jeszcze o zielonej karcie dla rodzeństwa, jak to wygląda? To jest do 21 roku życia? Na czym polega?
quarterback87 Napisano 28 Maja 2017 Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 Turystyczno-biznesowa. Poczekajmy na wypowiedzi bardziej doświadczonych forumowiczów.
sly6 Napisano 28 Maja 2017 Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 poczekasz na sponsorowanie przez rodzeństwo jakieś 12-14 lat i możesz mieć ponad 21 lat.
1q2w3e4r5t6y Napisano 28 Maja 2017 Autor Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 Mogę w tym samym czasie się ubiegać o turystyczną? Przepraszam jeżeli piszę jakieś bezsensowne rzeczy, ale chciałbym się dowiedzieć na ten temat, bo nikt mi nic wcześniej nie mówił, a mogli to już wcześniej załatwić, starać się :/
Gość Napisano 28 Maja 2017 Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 Zielonej karty już nie masz. Wizę turystyczną możesz dostać lub nie - szczególnie że wcześniej już miałeś zielona kartę co może wpłynąć na nie korzyść. Ale kto wie. Siostra może cię sponsorowac i potrwa to ponad 10 lat. Możesz ubiegać się o zielona kartę w czasie procesu o zielona kartę dla rodzeństwa. Tylko że musiałbyś przedstawić bardzo silne związki z Polską.
pelasia Napisano 28 Maja 2017 Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 8 minut temu, Roelka napisał: Możesz ubiegać się o zielona kartę w czasie procesu o zielona kartę dla rodzeństwa. Tylko że musiałbyś przedstawić bardzo silne związki z Polską. Roelka miala na mysli, ze mozesz ubiegac sie o wize turystyczna w czasie procesu o zielona karte...
1q2w3e4r5t6y Napisano 28 Maja 2017 Autor Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 Silne związki z Polską przy turystycznej?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.