Patrick23 Napisano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2017 Witam. Mam zamiar w sierpniu polecieć na wakacje do USA. Posiadam podwójne obywatelstwo (niemieckie i polskie), aktualnie posiadam meldunek w Polsce, ale gdyby trzeba bylo, to mogę zameldować się podójnie (o ile, że to możliwe). Posiadam paszport niemiecki oraz dowód, jak również dowód polski. Czy jest możliwe, aby lecieć do USA jako obywatel Niemiec, mając jednocześnie meldunek w samej Polsce? Paszport, obywatelstwo Niemieckie, meldunek w Polsce. Czy muszę posiadać meldunek w Niemczech?
Patrick23 Napisano 12 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2017 Czyli wystarczy sam paszport niemiecki oraz dowód, meldunek w Polsce? Kupuje bilet, siadam w samolot i lecę?
vlade Napisano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2017 5 minut temu, Patrick23 napisał: Czyli wystarczy sam paszport niemiecki oraz dowód, meldunek w Polsce? Kupuje bilet, siadam w samolot i lecę? Tak wystarczy, meldunek to relikt PRL, nie ma znaczenia gdzie mieszkasz. tylko jak wyjezdzasz na paszporcie niemieckim, bez wizy, to pamietaj o wypelnieniu ESTA.
Patrick23 Napisano 12 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2017 Ogólnie znajdę na forum gdzieś post, jak się przygotować, bo totalnie zielony jestem w tym temacie i nie chce niczego przeoczyć, żeby nie było niespodzianki.
sly6 Napisano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2017 wypełniasz ten druk i czekasz na odpowiedź https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ później kupujesz bilet. Resztę masz na stronie danej linii lotniczej co tam wymagają.
katlia Napisano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2017 Pamietaj, ze wjedzdzajac na paszporcie niemieckim, nie mozesz byc w USA dluzej niz 90 dni.
sly6 Napisano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2017 sa tez inne obostrzenia np brak przedłużenia pobytu,zmiany statusu. Pozostaje 90 dni i powrót.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.