Felek07 Napisano 18 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2017 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi Dnia 12.08.2017 o 18:00, Patipitts napisał: Kempingi w Kaliforni zwłaszcza w parkach typu yosemite trzeba rezerwować z wyprzedzeniem. Wiem, bo tydzień temu rezerwoawalam bratu na wrzesień i były prawie pełne (w yosemite, dalej w utah i Arizonie ale pewnie cie to nie interesuje). Na Joshua tree sa kempingi typu kto pierwszy ten lepszy. Polecam strone recreation.gov, tam sa prawie wszystkie kempingi do rezerwoawania online, bądź informacje o kempingach typu kto pierwszy ten lepszy. Koszt noclegu to zazwyczaj Ok 20-30$ za miejsce kempingowe, trzeba miec swoj namiot. Jest możliwość grillowania lub rozpalenia ogniska, czasem prysznice, jakies knajpy w okolicy. Na Grand kanionie rezerwowalismy wczoraj kemping za 18$ za miejsce, tez były juz 2 ostatnie. Na Zion nie bylo juz miejsc ale podobno sa tam tez kempingi bez rezerwacji. To samo w dolinie smierci. Moj brat podróżuje z 5 znajomych wiec noclegi wychodzą im za grosze. Znajomi którzy podróżowali 2 lata temu mówili ze bez problemu mozna znalezc wszędzie kemping nawet bez rezerwacji ale ja tego nie potwierdzam bo sama nie byłam i nie daje gwarancji, ja lubię miec wszystko wczesniej zaplanowane No i osobno trzeba liczyc wejściówki na parki, praktycznie wszędzie jest to 30$ za auto. Dzięki za te informację. Zarezerwowałem już kemping w Kanionie na 2 noce (18 dol. za noc). To samo chcę jeszcze zrobić w Yosemite i Sequoia - tu po jednej nocy. Zastanawiam się tylko, czy około 20 października nie będzie za zimno. Sprawdzałem archiwalną pogodę z poprzednich lat z października i może być tak, że będzie 30 stopni w ciągu dnia, a może być 15. Noce wiadomo - chłodniejsze. Co do dwóch wspomnianych parków - rozważam jeszcze wariant nocowania we Fresno lub w okolicach. Wydaje się to całkiem dobra baza wypadowa do tych parków (1 dzień=1 park).
Jackie Napisano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2017 2 minuty temu, Felek07 napisał: Sprawdzałem archiwalną pogodę z poprzednich lat z października i może być tak, że będzie 30 stopni w ciągu dnia, a może być 15. Noce wiadomo - chłodniejsze. "Chłodniejsze" to ładnie powiedziane. Przygotuj się na temp. kilka stopni powyżej zera Celsjusza. Kupcie naprawdę ciepłe śpiwory.
Felek07 Napisano 18 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2017 10 minut temu, Jackie napisał: "Chłodniejsze" to ładnie powiedziane. Przygotuj się na temp. kilka stopni powyżej zera Celsjusza. Kupcie naprawdę ciepłe śpiwory. Tak było rok temu w Yosemite w ostatnim tygodniu października. Nocami temp. nie spadała poniżej 10 stopni, choć nie oznacza to, że podobnie może być i tym razem.
agatenka Napisano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2017 Godzinę temu, Felek07 napisał: ...Zastanawiam się tylko, czy około 20 października nie będzie za zimno. Sprawdzałem archiwalną pogodę z poprzednich lat z października i może być tak, że będzie 30 stopni w ciągu dnia, a może być 15. Noce wiadomo - chłodniejsze. Ty tu się martwisz o Yosemite ale w październiku nawet w Death Valley może być różnie także w razie czego miej koniecznie plan B Fakt faktem - byłam tam lata temu ale: 2005, ok 11 września - Death Valley ciepło ale nie jakoś wyjątkowo gorąco, W Yosemite w nocy zmarzłam jak cholera, rankiem bylo naprawdę chłodno, ale w ciągu dnia temperatura bardzo przyjemna 2009, 14 października - Death Valley ( jak widać na załączonym obrazku) tak, to jest kurtka zimowa - z klapeczek i sukieneczki wyskoczyłam jeszcze szybciej niż się w nie ubrałam rano w hotelu. Powiem tak, - pizgało strasznie. Yosemite ( Tioga Rd) była zamknięta (nie przejezdna) z powodu znacznych opadów śniegu więc musieliśmy ten park odpuścić i jechać na około do SF. Także bież wszystko pod uwagę.
Jackie Napisano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2017 57 minut temu, Felek07 napisał: Tak było rok temu w Yosemite w ostatnim tygodniu października. Nocami temp. nie spadała poniżej 10 stopni, choć nie oznacza to, że podobnie może być i tym razem. Mój mąż wędrowniczek który zna Yosemite od podszewki twierdzi że nocowanie w Yosemite pod koniec października oznacza jedno: może być nawet zimowo. Lepiej przygotowac się na niskie temperatury. Ciepły spiwór zawsze można rozpiąć.
Jackie Napisano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2017 https://www.nps.gov/yose/planyourvisit/fall.htm "Weather: Quite variable, with weather ranging from hot to cold, dry to rainy or snowy. Yosemite Valley & Wawona (4,000 ft / 1,200 m): 54°F (12°C) / 35°F (2°C)."
Jackie Napisano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2017 30 minut temu, agatenka napisał: 2009, 14 października - Death Valley ( jak widać na załączonym obrazku) tak, to jest kurtka zimowa - z klapeczek i sukieneczki wyskoczyłam jeszcze szybciej niż się w nie ubrałam rano w hotelu. Powiem tak, - pizgało strasznie. Super zdjęcie!
Felek07 Napisano 18 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2017 Ok, dzięki za cenne radu. Zdecydowanie bardziej wierze wam niż tym wykresom Ale wiecie co? Do odważnych świat należy! Niech będzie zimno - jak przygoda, to przygoda!
agatenka Napisano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2017 17 minut temu, Jackie napisał: Super zdjęcie! hahaha dzięki! Felek - nie znam twojej trasy ale zazwyczaj większość osób wjeżdża do Yosemite od strony wschodniej ( przynajmniej tak mi się wydaje). I zazwyczaj Tioga Pass jest otwarta do końca października - ale mogą zdarzyć się jedno czy dwu dniowe burze śnieżne i tu bardziej chodziło mi o to że musisz mieć plan B jeżeli park będzie niedostępny. (my zahaczyliśmy o nieplanowane Tahoe) To że zimno, trudno dacie rade!
agatenka Napisano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2017 2 godziny temu, Felek07 napisał: Dzięki za te informację. Zarezerwowałem już kemping w Kanionie na 2 noce (18 dol. za noc). To samo chcę jeszcze zrobić w Yosemite i Sequoia - tu po jednej nocy. My tutaj gdybamy czy będzie zimno czy nie ale wg tych informacji kempingi w twoich datach mogę być już zamknięte. Także zobacz czy w ogóle będziesz mógł coś na 20 października zarezerwować. https://www.nps.gov/yose/planyourvisit/seasonal.htm
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.