KrysiaK Napisano 15 Listopada 2017 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2017 albo:"The rooster cock at 4am raises my very low blood pressure".
jodi Napisano 15 Listopada 2017 Autor Zgłoś Napisano 15 Listopada 2017 Takie "kukuryku" o 4tej nad ranem podniosloby cisnienie rowniez wszystkim sasiadom;-)
Czołg Napisano 15 Listopada 2017 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2017 Widziałem w tematach, że jest tu na forum ktoś, kto tęskni za paprykarzem Podzielę się sprawdzonym i prostym przepisem, bo wychodzi bardzo dobry. 1 wędzona makrela 2 średnie cebule pół słoika koncentratu pomidorowego pół woreczka ugotowanego ryżu pieprz i papryka (słodka choć dodaję odrobinę ostrej) do smaku. Kupuję wędzoną makrelę , najlepsza jest taka luzem (te pakowane próżniowo mogą być, ale są suche i trzeba wtedy pamiętać o dodaniu łyżki oleju w trakcie przyrządzania). Obieram z tej makreli całe mięsiwo i pozbywam się wszystkich ości. W lekko osolonej wodzie gotuję torebkę ryżu i odsączam go. Na patelnię z odrobiną masełka wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i szklę ją, dodaję do tego rozdrobnioną makrelę i doprawiam do smaku pieprzem i papryką. Podgrzewam na niedużym ogniu przez około 10 min.. Następnie dorzucam pół woreczka ryżu , znowu około 10 minut grzeję i na koniec dodaję trochę więcej niż połowę słoiczka koncentratu pomidorowego i znowu około 10 min smażenia i gotowe. Soli nie daję , bo makrela jest dość słona. W całym procesie ciągle mieszam, by nie przypalić. Paprykarz wychodzi superowy. U mnie w domu znika tak szybko jak się pojawia
BBerry Napisano 15 Listopada 2017 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2017 1 hour ago, Czołg said: Widziałem w tematach, że jest tu na forum ktoś, kto tęskni za paprykarzem Podzielę się sprawdzonym i prostym przepisem, bo wychodzi bardzo dobry. 1 wędzona makrela 2 średnie cebule pół słoika koncentratu pomidorowego pół woreczka ugotowanego ryżu pieprz i papryka (słodka choć dodaję odrobinę ostrej) do smaku. Kupuję wędzoną makrelę , najlepsza jest taka luzem (te pakowane próżniowo mogą być, ale są suche i trzeba wtedy pamiętać o dodaniu łyżki oleju w trakcie przyrządzania). Obieram z tej makreli całe mięsiwo i pozbywam się wszystkich ości. W lekko osolonej wodzie gotuję torebkę ryżu i odsączam go. Na patelnię z odrobiną masełka wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i szklę ją, dodaję do tego rozdrobnioną makrelę i doprawiam do smaku pieprzem i papryką. Podgrzewam na niedużym ogniu przez około 10 min.. Następnie dorzucam pół woreczka ryżu , znowu około 10 minut grzeję i na koniec dodaję trochę więcej niż połowę słoiczka koncentratu pomidorowego i znowu około 10 min smażenia i gotowe. Soli nie daję , bo makrela jest dość słona. W całym procesie ciągle mieszam, by nie przypalić. Paprykarz wychodzi superowy. U mnie w domu znika tak szybko jak się pojawia super! A ta makrela to gdzie kupujesz? Ja odkrylam wiele dan polskich, o ktorych zapomnialam bedac prawie dekade za granica. Stronka http://allrecipes.pl/
ilon Napisano 15 Listopada 2017 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2017 Godzinę temu, Czołg napisał: Widziałem w tematach, że jest tu na forum ktoś, kto tęskni za paprykarzem Hahah, chyba slawna sie robie na tym forum lol Dokladnie, skad makrela? To racja lody są pyszne! Ja się piszę, póki jest mama i może zostać z małym z przyjemnością gdzieś wyskoczę się odmulić Próbowałam wielu przepisów i nie ma nic prostszego niż ten a chleb naprawdę jest pyszny jak jest świeży , potem już trochę gorzej Więc spróbuj, może Ci podpasuje Jak moja odjedzie to cos sie wymysli
jodi Napisano 15 Listopada 2017 Autor Zgłoś Napisano 15 Listopada 2017 5 minutes ago, BBerry said: Ja odkrylam wiele dan polskich, o ktorych zapomnialam bedac prawie dekade za granica. Stronka http://allrecipes.pl/ Znam te strone- bardzo uzyteczna:-) Polecam rowniez whiteplate.com- dobre, sprawdzone przepisy, autorka zna sie na rzeczy.
andyopole Napisano 15 Listopada 2017 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2017 3 minuty temu, ilon napisał: Hahah, chyba slawna sie robie na tym forum lol Dokladnie, skad makrela? Jak moja odjedzie to cos sie wymysli Ja mam makrele w naszym polskim sklepiku, taka jak trzeba. Natomiast u "meksiow" tam gdzie kupuje rozne smakolyki typu bulgarska papryka, maja "ruski department" I tam jest tez makrela ale "cold smoked" czyli taka bardziej surowawa. Kiedys kupilem i podgrzalem na parze, wyszlo OK tyle ze troche z tym zachodu.
jodi Napisano 16 Listopada 2017 Autor Zgłoś Napisano 16 Listopada 2017 Pamietam jak moja babcia robila pierogi z podsmazanymi płuckami cielecymi I cebula- byly pyszne!
Czołg Napisano 16 Listopada 2017 Zgłoś Napisano 16 Listopada 2017 Dnia 15.11.2017 o 20:09, BBerry napisał: A ta makrela to gdzie kupujesz? hm...no ja mam ją w zasięgu ręki prawie na każdym rogu, ale Ty musisz sobie z tym jakoś poradzić Nie wiem czy można makrelę zastąpić jakąś inną wędzoną rybą, bo się na rybach aż tak nie znam Dnia 15.11.2017 o 20:23, andyopole napisał: Ja mam makrele w naszym polskim sklepiku, taka jak trzeba. I to jest rozwiązanie
andyopole Napisano 16 Listopada 2017 Zgłoś Napisano 16 Listopada 2017 Ilon, Ty mieszkasz na jakims zadupiu jesli dobrze pamietam. W kazdym razie nie w miescie. Uwedz sobie sama rybke. Makreli surowej raczej tu nie kupisz ale ja w sierpniu wedzilem lososia wprawdzie zlowionego w Columbia River przez mojego kolege ale w sklepie tez kupisz. Gdy robie paste rybna do smarowania chleba losos z powodzeniem zastepuje tak popularna w Polsce makrele.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.