Skocz do zawartości
Gość

Odrzucony wniosek o przedłużenie wizy B1

Recommended Posts

Gość

Witam,

Chciałbym zasięgnąć porady w związku z odrzuconym wnioskiem przedłużenia wizy B1 do USA. Sprawa wygląda następująco. Otrzymałem kontrakt od firmy na najbliższe 3-4 lata na projekt w USA. Ja oraz moja rodzina (żona oraz córka) otrzymaliśmy kolejno wizę L1B oraz L2. Na samym początku naszego wyjazdu zabrałem mamę, dla której staraliśmy się o wizę B1. Otrzymała wizę na rok czasu. Wyjechaliśmy do USA i aktualnie po 5 miesiącach wróciliśmy do kraju na święta. W dniu dzisiejszym pojechaliśmy do ambasady aby przedłużyć wizę dla mamy gdyż w maju wiza kończyłaby ważność....i w tym momencie pojawił się problem....

Konsul stwierdził, że wiza turystyczna jest do zwiedzania, a nie odwiedzania i mama nie otrzymała przedłużenia/nowej wizy, a tym samym wiza, która była ważna do maja została przez konsula anulowana. Oczywiście została powiedziana cała prawda, że syn jest na kontrakcje i mama chce pojechać aby pomóc żonie przy dziecku (dziecko poniżej 2 roku życia). Nie rozumiem również dlaczego poprzednia wiza została anulowana skoro została zapłacona poprzednim razem i nie straciła ważności. Rozumiem, że jak się otrzymuje nową wizę to poprzednią trzeba anulować (coś jak przy paszporcie) ale konsul anulował wizę, a później dopiero stwierdził, że nowej nie otrzyma. Nie rozumiem również dlaczego miałaby nie otrzymać nowej wizy skoro wszystko obyło się zgodnie z prawem, mama wróciła przed czasem, nie było przewinienia itd itp. 

Czy wiecie może co z takim fantem można zrobić? Póki co planuje porozmawiać z firmą aby wystawili pismo, które może pomóc przy otrzymaniu wizy dla członka rodziny. Aczkolwiek pomyślałem, że może warto podpytać Was forumowiczów co można jeszcze w takim przypadku zrobić (np inny rodzaj wizy, dodatkowe dokumenty, zaproszenie...)

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Mateusz

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Nie wiem czy teraz da się z tym coś zrobić, sądzę że problem dla konsula jest w tym zdaniu.

23 minuty temu, Braveshock napisał:

Oczywiście została powiedziana cała prawda, że syn jest na kontrakcje i mama chce pojechać aby pomóc żonie przy dziecku (dziecko poniżej 2 roku życia).

Jakakolwiek praca podczas pobytu na wizie turystycznej jest zabroniona, niezależnie czy zarobkowa czy wolontariat.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Gość
4 minutes ago, Yabba said:

Nie wiem czy teraz da się z tym coś zrobić, sądzę że problem dla konsula jest w tym zdaniu.

Jakakolwiek praca podczas pobytu na wizie turystycznej jest zabroniona, niezależnie czy zarobkowa czy wolontariat.

Hmmm....czy pomoc przy dziecku, rodzinie to od razu wolontariat, a tym bardziej praca, na którą konsul nie wyraża zgody? Nigdzie nie znalazłem nawet informacji aby wolontariat w postaci pomocy rodzinie był zabroniony...zwłaszcza, że wiza B1/B2 to turystyka oraz odwiedzanie rodziny/znajomych.

Zresztą, to samo zostało powiedziane za pierwszym razem i nikt nie miał jakichkolwiek zastrzeżeń co do przyznania wizy na rok czasu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Wolontariat czy nie, mama wykonywała pracę za którą płaci sie obywatelom USA. Żadne pisma czy odwołania nie pomogą. 

Konsul prawidłowo anulowal wizę. Inny rodzaj wizy też się nie kwalifikuje. Podejrzewam że mama już wizy turystycznej przez następnych parę lat nie otrzyma. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
10 minut temu, Braveshock napisał:

Hmmm....czy pomoc przy dziecku, rodzinie to od razu wolontariat, a tym bardziej praca, na którą konsul nie wyraża zgody? Nigdzie nie znalazłem nawet informacji aby wolontariat w postaci pomocy rodzinie był zabroniony...zwłaszcza, że wiza B1/B2 to turystyka oraz odwiedzanie rodziny/znajomych.

Zresztą, to samo zostało powiedziane za pierwszym razem i nikt nie miał jakichkolwiek zastrzeżeń co do przyznania wizy na rok czasu.

Tak jak napisala Roelka - pomoc przy rodzinie to praca. Zrobic sie nie da nic, co wiecej Twoja Mama ma bardzo niewielkie szanse na jakakolwiek wize nieimigracyjna w przyszlosci.

  • Upvote 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Gość
19 minutes ago, Roelka said:

Wolontariat czy nie, mama wykonywała pracę za którą płaci sie obywatelom USA. Żadne pisma czy odwołania nie pomogą. 

Konsul prawidłowo anulowal wizę. Inny rodzaj wizy też się nie kwalifikuje. Podejrzewam że mama już wizy turystycznej przez następnych parę lat nie otrzyma. 

 

12 minutes ago, kzielu said:

Tak jak napisala Roelka - pomoc przy rodzinie to praca. Zrobic sie nie da nic, co wiecej Twoja Mama ma bardzo niewielkie szanse na jakakolwiek wize nieimigracyjna w przyszlosci.

Rozumiem. To czemu za pierwszym razem wiza została przyznana i nie było z tym problemu? Akurat przy tej rozmowie sam uczestniczyłem i jasno konsul otrzymał informację, że mama jedzie pomóc nam przy przeprowadzce i będzie opiekować się dzieckiem....i tutaj nie było problemu więc nie wmawiajcie, że to dyskwalifikuje.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

13 minut temu, Braveshock napisał:

 

Rozumiem. To czemu za pierwszym razem wiza została przyznana i nie było z tym problemu? Akurat przy tej rozmowie sam uczestniczyłem i jasno konsul otrzymał informację, że mama jedzie pomóc nam przy przeprowadzce i będzie opiekować się dzieckiem....i tutaj nie było problemu więc nie wmawiajcie, że to dyskwalifikuje.

Ale czaisz ze to co Ci "wmawiamy" nie ma zasadniczo wiekszego znaczenia - mozesz wierzyc lub nie, fakty Ci mowia (i beda mowic) same za siebie ?

Nie wiem dlaczego przy pierwszej rozmowie to nie bylo problemem, niemniej jednak zrob minimum researchu i poszukaj podobnych tematow na VJ. To jest standard, potrafia takie osoby jak Twoja mama zawrocic z granicy po rozmowie z CBP.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
23 minuty temu, Braveshock napisał:

....i tutaj nie było problemu więc nie wmawiajcie, że to dyskwalifikuje.

Jakiś problem był bo dostała wizę tylko na rok. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Gość
9 minutes ago, kzielu said:

Ale czaisz ze to co Ci "wmawiamy" nie ma zasadniczo wiekszego znaczenia - mozesz wierzyc lub nie, fakty Ci mowia (i beda mowic) same za siebie ?

Nie wiem dlaczego przy pierwszej rozmowie to nie bylo problemem, niemniej jednak zrob minimum researchu i poszukaj podobnych tematow na VJ. To jest standard, potrafia takie osoby jak Twoja mama zawrocic z granicy po rozmowie z CBP.

A czy Ty przeczytałeś w ogóle moje pytanie? Czaisz? Zapytałem co można z tym zrobić, a Ty skupiłeś się na temacie, dlaczego został wniosek odrzucony. Sam nie wiesz dlaczego za pierwszym razem nie odrzucili...czy to nie jest jasna odpowiedź, że za takie rzeczy się nie odrzuca wniosków. Gdyby tak było to wszyscy trzymaliby się takiej zasady. To nie jest przedłużony pobyt za, który uwalają każdą osobę na rozmowie. Konsul jasno wyraził się, że turystyczna to wiza turystyczna na zwiedzanie, a nie na odwiedzania, z czym się nie zgadzam.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Gość
2 minutes ago, vlade said:

Jakiś problem był bo dostała wizę tylko na rok. 

Dlaczego tak twierdzisz? Nigdzie nie jest napisane, że wiza turystyczna jest przyznawana na 10 lat. Może i być przyznana na 6 miesięcy.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

×