Skocz do zawartości
Adam Zbigniew Jankowski

Jeśli jestem osoba bezrobotna i ucząca się w liceum dla dorosłych mam jakie kolwiek szans na wizę ?

Recommended Posts

25 minut temu, Adam Zbigniew Jankowski napisał:

Chciał bym uzyskać wizę ale nie pracuje i uczę się a moja mam przeniosła się do Chicago i chciał bym do niej poleciec czy mam jakie kolwiek szanse żeby uzyskać wizę ?

Marne. A jeżeli mama przeniosla się nie do końca legalnie, to praktycznie zerowe.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Znaczy dostała wizę na pół roku ale ma wziąć tam ślub i ma mieć obywatelstwo z tego co zrozumiałem od niej . Tylko z tego co wiem te papierkowe sprawy trwają od pół roku do roku chyba ze moge zielona kartę wyrobić mam dopiero 20 lat 

 

 

Edytowane przez Adam Zbigniew Jankowski

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Obywatelstwo dostanie nie wcześniej niż za 3 lata. A wtedy niestety już nie będziesz się kwalifikował na sponsorowanie jako nieletni. A to oznacza ponad 10 lat czekania na GC.

Ale z tego co widzę-to twoja stara, to obrotna kobita. Szybko się uwineła i znalazła obywatela chętnego  by ją zalegalizować.

No to niech tera ci jako dziewuchie z hamerykanskim paszportem wynajdzie.

 

 

Edytowane przez RobertNYc

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

11 minut temu, Adam Zbigniew Jankowski napisał:

Z tego co czytałem ciężko jest uzyskać dv1 bo to loteria czy nie łatwiej było by mi się starać normalnie o wizę ? 

Prędzej dostaniesz K1, niż zwykłą wizę turystyczną.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

6 minut temu, andyopole napisał:

Gdyby nowy "tatus" zechciał Cię zasponsorowac razem z mamą to dostalibyscie GC razem.

Taaa... Tyle ze "taryfa" wzrosła by o 100%.

  • Upvote 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
11 minut temu, andyopole napisał:

Gdyby nowy "tatus" zechciał Cię zasponsorowac razem z mamą to dostalibyscie GC razem.

Nieprawda. Matka musiała by wziąć ślub przed 18 rokiem życia syna żeby stepdad mógł sponsorować syna w kategorii immediate relative.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
5 minut temu, kzielu napisał:

Nieprawda. Matka musiała by wziąć ślub przed 18 rokiem życia syna żeby stepdad mógł sponsorować syna w kategorii immediate relative.

Och, myslalem ze graniczne jest 21 lat. No to ino żeniaczka.

Nie wiem czy w Ciupagowie jest jakas nizsza taryfa dla mlodocianych...:P  Jakas oblubienica, taka 55+, moze by i dala rabat, bo mlody to i trawnikiem sie zajmie, garbeć kany wystawi, moze i ogródek uprawi...;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

1 godzinę temu, andyopole napisał:

Och, myslalem ze graniczne jest 21 lat. No to ino żeniaczka.

Nie wiem czy w Ciupagowie jest jakas nizsza taryfa dla mlodocianych...:P  Jakas oblubienica, taka 55+, moze by i dala rabat, bo mlody to i trawnikiem sie zajmie, garbeć kany wystawi, moze i ogródek uprawi...;)

Troche jest - 21 lat jest graniczne zeby byl traktowany jako dziecko - ale na to generalnie nie ma szans bo zanim matka dostanie GC i zacznie go sponsorowac to bedzie juz mial 21 lat i przeskoczy do innej kategorii. 

Stepdad moglby go sponsorowac (i wtedy by to trwalo ~rok) gdyby wzial slub z matka przed jego 18-ym rokiem zycia. 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Możesz zrobić jedno - czekać aż mama zacznie cię sponsorowac. Tak kilka dobrych lat to potrwa. 

Nawet jakbyś dostał jakimś cudem wizę turystyczną i przesiedziec pobyt. Co jak widzę na pewno by się stało, to wtedy mama nie będzie mogła cię sponsorowac. W twoim przypadku nie możesz być nawet jednego dnia nielegalnie. 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Z przykrością zawiadamiam ze matki to nie zobaczysz od 3 do 5 lat minimum. Nie wyjedzie z USA póki nie bedzie miała papierów ok. Nawet do Kanady nie wyjedzie, wiec spotkanie tam tez odpada.

Mam jeszcze jedna smutna wiadomość. Wcale nie jest powiedziane ze ślub z obywatelem jej pomoże. Bedzie musiała udowodnić ze to wlasnie miłość jej życia na która tak czekała. Dopiero wtedy moze uzyska obywatelstwo.

I na koniec. W obecnych czasach taki numer odbije sie na tobie. Moim zdaniem prawdopodobnie nigdy nie dostaniesz jakiejkolwiek wizy do USA. Zwłaszcza ze sam nie ukrywasz ze chcesz sie tam osiedlić. 

Przykre ale mozesz „podziękować” mamie. Naprawdę ci pomogła.

  • Upvote 2

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×