Skocz do zawartości

Wysyłka części samochodowych do PL

Adam Harych

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

potrzebuję porady albo wskazówek, mianowicie kupił mi kuzyn w USA części do samochodu (małe gabaryty, cześci silnikowe) miał z tym jak co roku przylecieć na święta ale niestety sprawy się pokomplikowały i musiał zostać. Problem teraz jest taki jak to mądrze wysłać do nas żeby zminimalizować cło i podatek. Części są w połowie nowe (odkupione od kogoś bez kartonów nie zakładane) częściowo używane. Cena nowych tych maneli jest spora myślę że okolice 10 tys zł natomiast on to odkupił i skompletował za przysłowiową czapkę śliwek. Pytanie teraz jak to spakować, wysłać, opisać itd żeby na urzędzie celnym nie policzyli mi tego jako nowe bo w tym momencie mógł bym sobie to u nas kupić i nie było by problemu, oraz jaką najlepiej to firmą wysłać. Dodam że w gre wchodzi wysyłka tylko lotnicza, mam możliwość wysłać do w kontenerze w jakimś samochodzie ale paczka popłynie pewnie z 2 miesiące. Ktoś pomoże?

Napisano
15 godzin temu, Adam Harych napisał:

Witam,

potrzebuję porady albo wskazówek, mianowicie kupił mi kuzyn w USA części do samochodu (małe gabaryty, cześci silnikowe) miał z tym jak co roku przylecieć na święta ale niestety sprawy się pokomplikowały i musiał zostać. Problem teraz jest taki jak to mądrze wysłać do nas żeby zminimalizować cło i podatek. Części są w połowie nowe (odkupione od kogoś bez kartonów nie zakładane) częściowo używane. Cena nowych tych maneli jest spora myślę że okolice 10 tys zł natomiast on to odkupił i skompletował za przysłowiową czapkę śliwek. Pytanie teraz jak to spakować, wysłać, opisać itd żeby na urzędzie celnym nie policzyli mi tego jako nowe bo w tym momencie mógł bym sobie to u nas kupić i nie było by problemu, oraz jaką najlepiej to firmą wysłać. Dodam że w gre wchodzi wysyłka tylko lotnicza, mam możliwość wysłać do w kontenerze w jakimś samochodzie ale paczka popłynie pewnie z 2 miesiące. Ktoś pomoże?

Poczta. Standardowy box Medium Flat Rate. Stała cena ok. $71, waga max. 20 funtów. W deklaracji: "gift" - używane części samochodowe. Value=$15. Wypaćkać zelastwo starym smarem, tylko bez przesady bo celnicy to nie durnie, zapakować i wysłać. Za dwa tygodnie dojdzie. Acha, i prywatne adresy, nie firmowe.

Napisano
5 hours ago, andyopole said:

celnicy to nie durnie

Nie durnie, ale maja uwierzyc ze komus sie chcialo wyslac $15 za $71? To nie lepiej wyslac jednego Bena Franklina listem za $2? OP by sobie kupil 3 takie zestawy I jeszcze na flache by zostalo...

Przy braku rachunku/faktur izba celna dokonuje wlasnej wyceny, bo jak Andy zauwazyl: celnicy to nie durnie.

Napisano

Niektóre części nie są dostępne do tej pory w Polsce , choć to się poprawia. Więc jak to się dobrze uzasadni to powinno przejść. Miałem identyczny pomysł jak andyopole. W sumie najbezpieczniej by było jakby to poszło w kontenerze z jakimś samochodem wtedy by się nie doczepiali.

Napisano
10 minutes ago, Łukasz90 said:

Niektóre części nie są dostępne do tej pory w Polsce

Ale ja nie kwestionuje sensownosci wysylki, tylko sugestii wpisania wartosci na poziomie $15... a oprocz smaru jeszcze trzeba czerwona wstazka obwinac, bo wtedy celnik na pewno to jako prezent potraktuje.

Napisano

Przy wysyłce istotna jest cena zakupu. Paczki są kontrolowane losowo, to nie komuna że w każdej szukają nielegalnych wydawnictw. Można wysłać serwetke warta dwa dolary a dla odbiorcy ma ona wartość bezcenna bo jest po Babci.

Wy teoretyzujecie a ja jestem praktyk.

Napisano
20 minutes ago, andyopole said:

Przy wysyłce istotna jest cena zakupu. Paczki są kontrolowane losowo, to nie komuna że w każdej szukają nielegalnych wydawnictw. Można wysłać serwetke warta dwa dolary a dla odbiorcy ma ona wartość bezcenna bo jest po Babci.

Wy teoretyzujecie a ja jestem praktyk.

Pelna zgoda! Zarowno co do wyrywkowosci kontroli, jak I tego ze placi sie od ceny zakupu (jezeli oczywiscie wycena byla uczciwa I mozna to udokumentowac). Skad Ci sie Andy w takim razie wzielo to $15?

Napisano
1 hour ago, Łukasz90 said:

Bo 15$ to max co może iść jako Gift

No czerwona wstazke sugerowalem nie bez kozery. W koncu uwiarygadnia narracje z prezentem... Jeszcze w papier z choinkami zawinac. Celnik sie wzruszy, ze to spoznione na Gwiazdke  i jeszcze pchnie dalej priorytetem.

Ogolnie, nvm. Przeczytalem ten watek z rana i mnie dysonans uderzyl. Z jednej strony celnicy to nie durnie, a z drugiej wystarczy smarem czesci umaziac, zeby sie chlopiny nie skapneli. Tak samo wypadaloby sie rozliczac z izba celna od kwoty zakupu, ale lepiej wpisac $15 bo wtedy nie dowala cla/podatku.

Teraz jestem juz po kawie i dysonans mi sie zmniejszyl. Ponadto mam do zawieszenia polke w kuchni i kabel od czujnika w garazu do wymiany. Koncze sie przypieprzac na dzis. OP niech sobie sle jak chce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...