mcpear Napisano 1 Marca 2018 Zgłoś Napisano 1 Marca 2018 To bardzo zależy ile jest tej gotówki. Wypłata z ATM nie musi być za darmo, bo nawet jak twój bank oferuje darmowe wypłaty za granicą i podpina ci kartę debetową do konta dolarowego to właściciel ATM przeważnie pobierze opłatę. Wyjątkiem jest sytuacja, że polski bank ma swój oddział w USA i wypłacasz pieniądze w bankomacie macierzystego banku. Tak jest w przypadku np Citibank. Znajomy był ostatnio na Florydzie i mimo, że ING go zapewniał, że ma wypłaty za darmo za granicą to każdy bankomat do którego podszedł uprzedzał go, że on go "skasuje" dodatkowo pomiędzy 2-5 dolarów od wypłaty. Tak więc nie wiem gdzie masz konto (jaki bank) i czy on potrafi ci wskazać sieć darmowych bankomatów. Z drugiej strony wiezienie jakiejś dużej gotówki może nie być do końca bezpieczne - jeśli będzie jej ponad 10k to pamiętaj musiałbyś ją zgłosić na wlocie do USA
bloczek2 Napisano 1 Marca 2018 Autor Zgłoś Napisano 1 Marca 2018 Hmm.... generalnie na tę chwilę mam 3k w USD na koncie, reszta w złotówkach na "czarna godzinę" - czyli wg. Was warto wymienić przed wyjazdem parę złotych na $? Ile tego zabrać?
mcpear Napisano 1 Marca 2018 Zgłoś Napisano 1 Marca 2018 To bardzo indywidualna sprawa - Jeśli chcesz zużyć te pieniądze i absolutnie zminimalizować koszty posługiwania się nimi to ja bym wziął całość w gotówce, ale są tacy co wolą brać mało i dobierać w trakcie drogi licząc się z tym, że muszą czasami coś za tę obsługę zapłacić
haneczka019 Napisano 31 Marca 2018 Zgłoś Napisano 31 Marca 2018 Dnia 1.03.2018 o 19:49, Michał Paczyński napisał: Na pewno dam znać Michał i jak tam nocleg w motelu Good Nite Inn w Calabasas? W porządku było czy jakiś zastrzeżenia? I jak z tą kaucją, płaciłeś gotówką czy blokowali Ci deposit na karcie kredytowej?
bloczek2 Napisano 31 Marca 2018 Autor Zgłoś Napisano 31 Marca 2018 Nie mam prawa narzekać, super obsługa, czyściutki pokój, miła okolica. Natomiast blokady nie zrobili żadnej A płaciłem kartą debetową, co zresztą opisalem w poniższym poście.
haneczka019 Napisano 31 Marca 2018 Zgłoś Napisano 31 Marca 2018 7 minut temu, Michał Paczyński napisał: Nie mam prawa narzekać, super obsługa, czyściutki pokój, miła okolica. Natomiast blokady nie zrobili żadnej A płaciłem kartą debetową, co zresztą opisalem w poniższym poście. No widzisz, pisałeś w trakcie jak ja zadawałam pytanie ;). Dzięki , uż idę czytać.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.