wroncia Posted June 5, 2018 Report Share Posted June 5, 2018 Witam. Mam pytanko. Bylem u konsula w Krakowie chodziłem wtedy do 1 klasy zawodowej. Było to rok temu. Niestety odmówiono mi dostania wizy chociaż mam pol rodziny w usa od 20 lat. Konsul pytał mnie czy byłem zagranica w papierach ds miałem napisane ze nie byłem a powiedziałem ze byłem. Sam nie wiem dlaczego chyba ze stresu bo to był mój pierwszy raz. Po chwili oddał mi paszport. I zapomnialem tez zapytać jaki był powód odmowy. Czy myslice ze to przez to ze zle powiedziałem ? Chciałbym teraz jeszcze raz spróbować ale nie jestem pewny czy dostanę. Co teraz napisać w ds ? Ze byłem za granica czy ze nie byłem ? Jakie są szanse ze dostane wizę ? ostatnie pytanko czy konsul widzi na monitorze u siebie że np ciocia robi w stanach czym się zajmuje itp ? Proszę o odpowiedz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 5, 2018 Report Share Posted June 5, 2018 Konsul ma w systemie twój poprzedni wniosek i zapis rozmowy. Co masz wpisać we wniosku? Prawdę. Chyba wiesz czy byłeś za granicą czy nie. Jeśli ciotka i rodzinę wpisałeś we wniosku to w ambasadzie zawsze mogą sprawdzić co i jak. Chociaż ciotka to nie jest najbliższa rodzina. Gdy konsul zapyta cię czy masz rodzinę w US to powinieneś o tym wspomnieć. Szanse masz jak każdy 50/50. Mów prawdę, trzymaj kciuki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wroncia Posted June 5, 2018 Author Report Share Posted June 5, 2018 SUPER. Dziękuje za odpowiedz. Ale słyszałem ze jak się nie dostanie wizy za pierwszym to później coraz trudniej. Prawda to ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ilya_ Posted June 5, 2018 Report Share Posted June 5, 2018 Zdecydowanie jest trudniej dla osob, ktore sa zdesperowane i koniecznie chca dostac i koniecznie ida na kolejna rozmowe bardzo szybko MIMO iz w ich zyciu sie nic nie zmienilo. Ty musisz przemyslec dlaczego nie dostales promesty za 1 razem, odczekac [forum nakazuje minimum 12 miesiecy] i isc ponownie. W Twoim zyciu podczas tego okresu musi sie cos zmienic. Musi byc zdecydowana roznica tak aby urzednik w konsulacie widzial, ze masz zwiazek z krajem - Wiekszy niz masz teraz ! Oczywiscie sa przypadki, ze ludzie dostali za 2,3 razem. Tu na forum tez ! Mowisz, ze masz pol rodziny w USA. Jak oni sie tam znalezli ? Chodzi mi o sprawy wizowe / imigracyjne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wroncia Posted June 5, 2018 Author Report Share Posted June 5, 2018 Wyjechali tam wujek ciocia i dużo kuzynów. Później kuzyn wyszedł za mąż za Amerykankę i kuzynka tez. Są już tam 20 lat i maja obywatelstwo amerykańsko polskie. A ciocia ma jakieś korzenie rodzinne w USA. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andyopole Posted June 5, 2018 Report Share Posted June 5, 2018 1 godzinę temu, wroncia napisał: Wyjechali tam wujek ciocia i dużo kuzynów. Później kuzyn wyszedł za mąż za Amerykankę i kuzynka tez. Są już tam 20 lat i maja obywatelstwo amerykańsko polskie. A ciocia ma jakieś korzenie rodzinne w USA. Kuzyn wyszedl za mąż za Amerykanke i kuzynka tez za tę Amerykankę, wesoła rodzinka, nic dziwnego ze wizy nie dali.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wroncia Posted June 6, 2018 Author Report Share Posted June 6, 2018 5 godzin temu, andyopole napisał: Kuzyn wyszedl za mąż za Amerykanke i kuzynka tez za tę Amerykankę, wesoła rodzinka, nic dziwnego ze wizy nie dali.... Hahah kuzynka wyszła za amerykanina ;p Link to comment Share on other sites More sharing options...
ilya_ Posted June 6, 2018 Report Share Posted June 6, 2018 opowiedz drogi kolego jak wygladala Twoja rozmowa w ambasadzie od A do Z Link to comment Share on other sites More sharing options...
wroncia Posted June 6, 2018 Author Report Share Posted June 6, 2018 1 godzinę temu, ilya_ napisał: opowiedz drogi kolego jak wygladala Twoja rozmowa w ambasadzie od A do Z Rozmowa wyglądała tak ze pytał mi się ja początku po co chce lecieć powiedziałem ze chce jechać odwiedzić rodzine i pozwiedzać stany. Później co ciocia robi z wujkiem w USA. To powiedziałem ze pracują zapytał gdzie pracują powiedziałem ze wujek jeździ w ciężarówkach a ciocia opiekuje się dziećmi. Zapytał tez czy byłem za granica. Wtedy właśnie popełniłem błąd bo napisałem w ds ze nie byłem a ze stresu powiedziałem ze byłem sam nawet nie wiem dlaczego później zapytał na jak długo chce jechać to powiedziałem ze na wakacje. No i powiedział mi ze niestety nie może mi dać wizy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.