adamsky Posted July 30, 2018 Report Share Posted July 30, 2018 Tak jak w tytule. Jak myslicie, bylbym w stanie przewieść do Polski np. 3 iPhone'y tak, aby nie zostalo na mnie nałożone clo? Jestem tutaj na wakacjach (wczesniej tez mieszkałem) i wiem, ze sprzęty tej wlasnie firmy sa o wiele tansze, wiec korzystając z okazji chciałbym sie w nie wyposażyć tutaj, aby nie przeplacac w Polsce. Jest jakas okreslona kwota np 10.000$, ktorej zakupione urzadzenia nie moga prekroczyc? Byłbym wdzięczny za każda pomocna odpowiedz Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
miron_ksi Posted July 30, 2018 Report Share Posted July 30, 2018 Generalnie cło jest należne: http://www.zoll.de/EN/Private-individuals/Travel/Entering-Germany/Duties-and-taxes/Travellers-allowances/travellers-allowances_node.html JEdyna opcja, to tzw. mienie przesiedleńcze (repatriacyjne): rok poza UE i 6 miesięcy posidadanie rzeczy, ale z 3 telofonami tak mógłby być problem. Oprócz tego, to tylko liczenie, że do kontroli nie wybiorą, a jak wybiorą to oprócz cła, będą też kary. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpear Posted July 30, 2018 Report Share Posted July 30, 2018 Cło na elektronikę sprowadzaną z USA w Polsce wynosi 0%, aczkolwiek obowiązuje podatek VAT w wysokości 23% Link to comment Share on other sites More sharing options...
miron_ksi Posted July 31, 2018 Report Share Posted July 31, 2018 No tak złe nazewnictwo - "cło" jest równe podstawowej stawce VAT: w Polsce 23%, a w Niemczech tylko 19%. Z własnego doświadczenia mogę dodać, że są jeszce pewne zwolnienia od cła (VAT) przy imporcie, np. na sprowadzanie materiałów (rzeczy) do celów dydaktycznych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olmeca Posted August 1, 2018 Report Share Posted August 1, 2018 W tym przypadku to nie ma nic wspólnego, ani z własnym użytkowaniem, ani celami dydaktycznymy. Stawiam na to, że to będzie Janusz biznesu - kupi ile się da zmieścić w walizce i po powrocie do Polski będzie ten towar opychał już po lokalnych korzystnych cenach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.