Jump to content

Recommended Posts

Czesc. Chcialbym sie was dzis zapytac o pare techniczno-medycznych spraw, ze tak powiem. Studiuje medycyne w PL i tak sie zastanawiam, hipotetyczna sytuacja, stał się cud: wygrywam GC. Dodatkowo ukonczylem pierwszy rok medycyny w PL. Nie mam rodziny w US ale mam gdzie mieszkac na FL (blisko tampy i st.p), chcialbym sie przeniesc na ktoras z tamtejszych uczelni. Nie sadze, ze chcialbym sie pakowac w doktora ale physician assistant jak najbardziej. Jakie sa szanse na to, ze w ogole gdzies sie moge przeniesc (po polskiej maturze i polskim roku lekarskiego)? Wybór jest mały, bo tak  jak mowilem Tampa/St.Pt. Czy moglbym od razu startowac w program PA (z moja udokumentowana "polska" wiedza) czy musialbym zaczynac od majora i potem aplikowac na program? Jak duza pomoc finansowa moge otrzymac bedac stalym rezydentem bez rodziny w US (bez dochodow)? Czy mozna dostac pozyczki studenckie (federal i/lub perkins) bez cosignera? Hipotetyczne dzieki za wszelka pomoc ;D

TL&DR czy moje zycie ma sens?

4 godziny temu, wirrles napisał:

Jakie sa szanse na to, ze w ogole gdzies sie moge przeniesc (po polskiej maturze i polskim roku lekarskiego)? 

Na przeniesienie sie na program physicians assistant? Zadne. To jest program na poziomie graduate, wiec dla absolwentow. I niektore uczelnie w ogole nie zaakceptuja dyplomu z Polski (jak naprzyklad na University of South Florida w Tampie.) Wiec jeden rok medycyny w Polsce nic Ci nie da. Jest bardzo malo financial aid na studia magisterskie, i mozliwie ze nie bedziesz mogl dostac pozyczki bez cosignera. Generalnie, studia w USA to bardzo droga przyjemnosc, a studia zwiazane z medycyna sa jedne z najdrozszych.

@sly6 problem ze strona ktora podales polega na tym ze wymaga rozliczenia sie z podatkow i posiadanie SS# zeby otrzymac podstawowe informacje na temat financial aid. OP ani jego rodzice nie placa podatkow w USA i tez nie maja SS#, wiec on niczego sie nie dowie na tej stronie; dokladniejsze informacje tez wymagaja podania uczelni gdzie dana osoba bedzie studiowala ( bo biora pod uwage koszty zycia, czesne, na ktorym roku jest dana osoba, itp.)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...