Skocz do zawartości

ZAKUP MIESZKANIA W USA PODATKI ITP

Kamil84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam . Mam pytanie do ludzi którzy moze sa w temacie. Mam mozliwosc kupna mieszkania w Chicago od znajomego. Mieszkanie i okolice znam bo jak jestem w Chicago to tam przebywam .

Aktualnie mieszkanie jest wynajete . Moje pytania sa nastepujace:

1.jaki jest podatek dochodowy w Usa (zakladajac ze mieszkanie bedzie wynajete za 1000$ ile z tego musze oddac do US (podatek od nier wynosi 2300$ wiec to juz wiem )

2.czy mieszkajac w Polsce płace podatek tylko w Usa czy tez w Pl

3.Jakich kosztow moge sie jeszcze spodziewc 

Dzieki z gory za odpowiedz. 

Napisano

Podatek federalny jest taki sam wszedzie natomiast pozostale podatki dochodowe sa zazwyczaj inne w kazdym powiecie (county). Takich rzeczy musisz sie dowiedziec w konkretnym miejscu. Wiadomo ze od przychodu odlicza sie koszty i od tego co zostanie placi sie podatek dochodowy. Nie wiem czy jestes swiadom tego ze na wlascicielu ciazy obowiazek utrzymania w sprawnosci standartowego wyposazenia jak np. pralka, suszarka, zmywarka, mikrofalowka, bojler do grzania wody, kuchenne meble, itd. Takie rzeczy sa zazwyczaj naprawiane badz wymieniane na sprawne "na telefon", natychmiast.

U nas np. jest tak ze jesli sprzedajesz wynajmowane meszkanie to oplaty przy sprzedazy sa wyzsze, trzeba na min. 2 lata zmienic status z "wynajmowanego" na "residential" przez wlasciciela. Ale te sprawy jak pisalem sa zazwyczaj inne w kazdym county.

Napisano

Dzieki za odpowiedz. Mam ten plus ze siostra ze szwagrem mieszkaja kilka km od mieszkania wiec w razie w wszystko ogarna. A wiec działam jakby ktos jeszcze cos wiedział prosze o info.

Pozdr 

Napisano
19 godzin temu, andyopole napisał:

Nie wiem czy jestes swiadom tego ze na wlascicielu ciazy obowiazek utrzymania w sprawnosci standartowego wyposazenia jak np. pralka, suszarka, zmywarka, mikrofalowka, bojler do grzania wody, kuchenne meble, itd.

To wszystko zalezy jaka umowe podpisze sie z wynajmujacym. Czy jest to co-op apartament, czy jest tam HOA.

Napisano

1. Jak Andy pisał w zależności od county i stanu zapłacisz podatki lokalne. Przy $12k rocznego dochodu (pewnie jeszcze będziesz miał jakieś koszty) to będziesz albo w 0% federalnego opodatkowania albo w 12%. Czyli raczej podatku nie zapłacisz w USA wcale albo bardzo mało.

2. Wszystkie dochody z USA masz obowiązek zgłosić w Polskim urzędzie skarbowym i połączasz jez z dochodami uzyskanymi w Polsce. Wyliczasz wg stawki (18/32%) ile należy się Polskiemu Fiskusowi i od sumy podatku należnego odliczasz co zapłaciłeś w USA (ale tylko w stosunku proporcjonalnym w stosunku do dochodów). Skoro jednak zapewne nie zapłacisz podatku w USA, tak więc polski fiskus opodatkuje ci te dochody w wysokości 18% / 32% (w zależności czy te $12k (ok 50k PLN) + twoje dochody z Polski przekroczą lub nie 85k PLN). Czyli w skrócie obowiązuje zasada - płacisz zawsze podatek w kwocie "wyższej" w zależności czy w USA czy w Polsce jest wyższa stawka podatku - w tym przypadku na 100% stawka w Polsce będzie wyższa - więc tę stawkę musisz uwzględnić. Nie masz obowiązku oZUSować tego dochodu ani objąć go składką zdrowotną.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...