Jump to content
Sign in to follow this  
pmpiotr

Sponsorwanie córki/siostry przez ojca/brata

Recommended Posts

Szukam informacji od czego zacząć:

Obywatelem USA jest mojej mamy brat i ojciec. Chcemy skorzystać z możliwości sponsorowania przez nich, aby moja mama uzyskała zielona kartę i w późniejszym terminie sponsorowała mnie. 
Czy jest sens zajmowania się tą sprawą samemu na ile jest to skomplikowane ? Czy skorzystać z pomocy adwokata imigracyjnego, może jest ktoś do polecenia na forum ? 
Jest mozliwosc sponsorawania jednoczenie mojej matki i mnie jako syna przez reszte rodziny ? czy jednak wpierw zielona karte musi otrzymac mojaja mama ? 

Z gory dziękuje za wszystkie przydatne informację :-) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

30 minut temu, pmpiotr napisał:

Szukam informacji od czego zacząć:

Obywatelem USA jest mojej mamy brat i ojciec. Chcemy skorzystać z możliwości sponsorowania przez nich, aby moja mama uzyskała zielona kartę i w późniejszym terminie sponsorowała mnie. 
Czy jest sens zajmowania się tą sprawą samemu na ile jest to skomplikowane ? Czy skorzystać z pomocy adwokata imigracyjnego, może jest ktoś do polecenia na forum ? 
Jest mozliwosc sponsorawania jednoczenie mojej matki i mnie jako syna przez reszte rodziny ? czy jednak wpierw zielona karte musi otrzymac mojaja mama ? 

Z gory dziękuje za wszystkie przydatne informację :-) 

Nie jest to skomplikowane - ojciec moze sponsorowac Twoja mame w kategorii F3, brat w F4, zajmie to srednio (na dzien dzisiejszy- moze sie zmienic) 12 lat.

Ty bedziesz derivative beneficiary (czyli dostaniesz zielona karte razem z mama) jezeli za te 12 lat ( w uproszczeniu - troche bedzie mozna od tego odjac wg CSPA) bedziesz mial mniej niz 21 lat - jezeli wiecej, to ona po wyemigrowaniu bedzie musiala Ciebie z kolei sponsorowac.

Zarowno brat jak i ojciec musza oczywiscie spelnic warunki - podatki, odpowiednie zarobki itd...

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak powyższe:

Ojciec lub brat sponsorują Twoją mamę (trwa to około 12 lat). Na dzisiaj ciut krótsza kolejka jest w przypadku ojca twojej mamy - 12 lat, podczas gdy w przypadku sponsorowania przez brata jest to prawie 13 lat. Po tym czasie Twoja Mama uzyskuje zieloną kartę.

Zakładam, że za te 12 lat będziesz miał jednak 21 lat i zapewne będziesz żonaty. Co oznacza, że mama z zieloną kartą w kieszeni musi się przeprowadzić do USA - zacząć tam mieszkać i płacić podatki.

Po 5 latach pobytu tam nabywa prawo uzyskania obywatelstwa. Ten proces trwa dzisiaj około roku. Jak zostanie obywatelką to może wystąpić z petycją o Ciebie i Twoją rodzinę - kategoria F3. Znowu proces trwa około 12 lat, przez który Twoja mama musi przebywać w USA i płacić tam podatki.

Całość w Twoim przypadku będzie trwała około 30 lat - o ile kolejki się nie wydłużą / skrócą i nie zmienią prawa  - może warto przez te 30 lat startować w loterii a nóż się w którejś z edycji uda

Proces nie wymaga prawnika wg mnie. Wymaga złożenia petycji I-130 zgodnie z instrukcjami na sieci.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...