ruthli Napisano 14 Stycznia 2020 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2020 Witajcie, jestem tu nowa, ale to forum śledzę już dosyć długo Mam pytanie jak w temacie. Otóż mój przyjaciel jest w USA na wygaśniętej wizie J-1 (work & travel program). Przeglądając te forum i kontaktując się z prawnikiem wiem, że skuteczne sponsorowanie jest możliwe, ale ukazały się wątpliwości: 1. Jeden prawnik sugeruje (czytając przepisy), że jest to możliwe jedynie przy posiadaniu wykształcenia na poziomie co najmniej Bachelors 2. Drugi sugeruje, że teraz nie jest najlepszy czas na takie sponsorowanie z uwagi na politykę Trumpa w kierunku emigrantów (czas przed wyborami - bedą chcieli podbić statystyki odmów). Znajomy jest wykwalifikowanym pracownikiem, wartościową osoba na rynku pracy, jest w trakcie robienia Bachelors degree. Czy rzeczywiście lepiej poczekać na uzyskanie dyplomu/ew przeczekać czas przedwyborczy? Pozdrawiam i będę wdzięczna za jakikolwiek odzew
mola Napisano 14 Stycznia 2020 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2020 2 godziny temu, ruthli napisał: Witajcie, jestem tu nowa, ale to forum śledzę już dosyć długo Mam pytanie jak w temacie. Otóż mój przyjaciel jest w USA na wygaśniętej wizie J-1 (work & travel program). Przeglądając te forum i kontaktując się z prawnikiem wiem, że skuteczne sponsorowanie jest możliwe, ale ukazały się wątpliwości: 1. Jeden prawnik sugeruje (czytając przepisy), że jest to możliwe jedynie przy posiadaniu wykształcenia na poziomie co najmniej Bachelors 2. Drugi sugeruje, że teraz nie jest najlepszy czas na takie sponsorowanie z uwagi na politykę Trumpa w kierunku emigrantów (czas przed wyborami - bedą chcieli podbić statystyki odmów). Znajomy jest wykwalifikowanym pracownikiem, wartościową osoba na rynku pracy, jest w trakcie robienia Bachelors degree. Czy rzeczywiście lepiej poczekać na uzyskanie dyplomu/ew przeczekać czas przedwyborczy? Pozdrawiam i będę wdzięczna za jakikolwiek odzew Jeśli Twój przyjaciel jest obecnie w USA na wygaśniętej wizie i marzy mu się wiza pracownicza, to powinien zacząć od złapania pierwszego możliwego lotu do Polski. Będąc nielegalnie w USA nie ma absolutnie ŻADNEJ opcji na zmianę statusu poprzez sponsorowanie pracownicze, gdyż nie ma żadnej procedury, która pozwala zmienić status z nielegalnego na pracowniczy i jego wykształcenie w tym przypadku nie ma tu nic do rzeczy. Jedyną jego formalną opcją na zmianę statusu jest małżeństwo z obywatelką. Jedyną jego opcją na sponsorowanie pracownicze jest szybki powrót do Polski, odsiedzenie bana (jeśli ban ma w jego przypadku zastosowanie) zdobycie wykształcenia/doświadczenia, znalezienie pracodawcy który chce go zatrudnić i który rozpocznie proces sponsorowania pracowniczego - bo sponsorowanie pracownicze przeprowadza PRACODAWCA a nie potencjalny pracownik, przejście procedury wizowej w PL. Im dłużej Twój znajomy siedzi w USA na nielegalu, tym mniej prawdopodobne jest to, że całość zakończy się sukcesem.
ilya_ Napisano 14 Stycznia 2020 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2020 4 godziny temu, ruthli napisał: Witajcie, jestem tu nowa, ale to forum śledzę już dosyć długo Mam pytanie jak w temacie. Otóż mój przyjaciel jest w USA na wygaśniętej wizie J-1 (work & travel program). Przeglądając te forum i kontaktując się z prawnikiem wiem, że skuteczne sponsorowanie jest możliwe, twoj przyjaciel przebimbal sobie wize pracownicza prawdopodobnie na zawsze... 4 godziny temu, ruthli napisał: Jeden prawnik sugeruje (czytając przepisy), że jest to możliwe jedynie przy posiadaniu wykształcenia na poziomie co najmniej Bachelors 2. Drugi sugeruje, że teraz nie jest najlepszy czas na takie sponsorowanie z uwagi na politykę Trumpa w kierunku emigrantów (czas przed wyborami - bedą chcieli podbić statystyki odmów). Z prawnik mowi Ci to co chcesz uslyszec. Pani kontaktowala sie z prawnikiem w sprawie przyjaciela, ktory jest w USA na wygasnietej wizie J1, a raczej juz na zadnej nie jest ? i malo tego..jest wykfalifikowanym pracownikiem ? To sam nie moze ogarnac sprawy ? Nie jest to polityka Trumpa - tylko tak bylo juz od wielu wielu lat....
ruthli Napisano 14 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2020 38 minut temu, ilya_ napisał: twoj przyjaciel przebimbal sobie wize pracownicza prawdopodobnie na zawsze... Przebimbać nie przebimbał, są nawet tutaj na forum przypadki z wygaśniętą wizą J-1 i udanym sponsorowaniem na green card (może nie uściśliłam, że to miałam na myśli konkretnie). 39 minut temu, ilya_ napisał: Pani kontaktowala sie z prawnikiem w sprawie przyjaciela, ktory jest w USA na wygasnietej wizie J1, a raczej juz na zadnej nie jest ? i malo tego..jest wykfalifikowanym pracownikiem ? To sam nie moze ogarnac sprawy ? Osobiście, kontaktował się jak najbardziej, ale jako bliska przyjaciółka też mogę pomóc i się trochę zainteresować ? Zresztą tematem nie jest moje zainteresowanie lub jego brak Pozdrawiam
ruthli Napisano 14 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2020 2 godziny temu, mola napisał: Jeśli Twój przyjaciel jest obecnie w USA na wygaśniętej wizie i marzy mu się wiza pracownicza, to powinien zacząć od złapania pierwszego możliwego lotu do Polski. Będąc nielegalnie w USA nie ma absolutnie ŻADNEJ opcji na zmianę statusu poprzez sponsorowanie pracownicze, gdyż nie ma żadnej procedury, która pozwala zmienić status z nielegalnego na pracowniczy i jego wykształcenie w tym przypadku nie ma tu nic do rzeczy. Jedyną jego formalną opcją na zmianę statusu jest małżeństwo z obywatelką. Jedyną jego opcją na sponsorowanie pracownicze jest szybki powrót do Polski, odsiedzenie bana (jeśli ban ma w jego przypadku zastosowanie) zdobycie wykształcenia/doświadczenia, znalezienie pracodawcy który chce go zatrudnić i który rozpocznie proces sponsorowania pracowniczego - bo sponsorowanie pracownicze przeprowadza PRACODAWCA a nie potencjalny pracownik, przejście procedury wizowej w PL. Im dłużej Twój znajomy siedzi w USA na nielegalu, tym mniej prawdopodobne jest to, że całość zakończy się sukcesem. Z wizami studenckimi typu J-1 właśnie jest tak nie jest się nielegalnie. Wygasa status, a status a data wygaśnięcia wizy to dwie różne kwestie w świetle prawa o czym nie jednokrotnie było już wspominane na tym forum. Data powrotu na I-94 jest duration of status i ban 10 letni nie obowiązuje. Jak najbardziej jest możliwe sponsorowanie na green card z tym , że jest konieczność przylotu do Polski do Ambasady w celu odbycia rozmowy. Kwestia sponsora/pracodawcy nie jest problemem.
mola Napisano 14 Stycznia 2020 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2020 15 minut temu, ruthli napisał: Z wizami studenckimi typu J-1 właśnie jest tak nie jest się nielegalnie. Wygasa status, a status a data wygaśnięcia wizy to dwie różne kwestie w świetle prawa o czym nie jednokrotnie było już wspominane na tym forum. Data powrotu na I-94 jest duration of status i ban 10 letni nie obowiązuje. Jak najbardziej jest możliwe sponsorowanie na green card z tym , że jest konieczność przylotu do Polski do Ambasady w celu odbycia rozmowy. Kwestia sponsora/pracodawcy nie jest problemem. Jest zupełnie odwrotnie. Jeśli wygaśnie Ci wiza możesz dalej być legalnie o ile wystąpiło się o przedłużenie statusu. Wizy J są ważne tylko na czas trwania danego programu + 30 dni grace period, który można wykorzystać na pobyt w stanach turystycznie. To okno, które kiedyś było z "duration of status", co to pozwalało ślizgać się po niesprecyzowanych do końca przepisach, zostało dość niedawno zamknięte przez Trumpa, o czym pisałam kiedyś na forum, pozwolę sobie wkleić jeszcze raz. W momencie kiedy skończył się okres jego Work&Travel, który miał zapisany w dokumentach +30dni grace period, zaczął mu się nielegalny pobyt. I jeszcze raz - luka prawna pt. "Duration of status" jest zamknięta. https://www.uscis.gov/sites/default/files/USCIS/Laws/Memoranda/2018/2018-08-09-PM-602-1060.1-Accrual-of-Unlawful-Presence-and-F-J-and-M-Nonimmigrants.pdf Twój znajomy jest w USA nielegalnie, w pełnym tego słowa znaczeniu.
ruthli Napisano 14 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2020 7 minut temu, mola napisał: Jest zupełnie odwrotnie. Jeśli wygaśnie Ci wiza możesz dalej być legalnie o ile wystąpiło się o przedłużenie statusu. Wizy J są ważne tylko na czas trwania danego programu + 30 dni grace period, który można wykorzystać na pobyt w stanach turystycznie. To okno, które kiedyś było z "duration of status", co to pozwalało ślizgać się po niesprecyzowanych do końca przepisach, zostało dość niedawno zamknięte przez Trumpa, o czym pisałam kiedyś na forum, pozwolę sobie wkleić jeszcze raz. W momencie kiedy skończył się okres jego Work&Travel, który miał zapisany w dokumentach +30dni grace period, zaczął mu się nielegalny pobyt. I jeszcze raz - luka prawna pt. "Duration of status" jest zamknięta. https://www.uscis.gov/sites/default/files/USCIS/Laws/Memoranda/2018/2018-08-09-PM-602-1060.1-Accrual-of-Unlawful-Presence-and-F-J-and-M-Nonimmigrants.pdf Twój znajomy jest w USA nielegalnie, w pełnym tego słowa znaczeniu. Zgadzam się , ale te przepisy zostały wstrzymane w Maju 2019 roku, sąd stwierdził, że przepisy zostały wprowadzone z naruszeniem procedur administracyjnych i są niezgodne z prawem imigracyjnym. Dlatego ta 'luka' nadal istnieje. Potrzebowałabym trochę dłuższego czasu na znalezienie odpowiedniego dokumentu.
mola Napisano 14 Stycznia 2020 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2020 10 minut temu, ruthli napisał: Zgadzam się , ale te przepisy zostały wstrzymane w Maju 2019 roku, sąd stwierdził, że przepisy zostały wprowadzone z naruszeniem procedur administracyjnych i są niezgodne z prawem imigracyjnym. Dlatego ta 'luka' nadal istnieje. Potrzebowałabym trochę dłuższego czasu na znalezienie odpowiedniego dokumentu. Nawet jeśli ta luka wciąż istnieje i Twój znajomy wraz z pracodawcą wystąpią o zmianę statusu, to szanse że to się zakończy powodzeniem są bardzo małe. Po pierwsze Twojemu znajomemu wiszenie na statusie J1 nie daje prawa do pracy, a aplikacja o zmianę statusu zajmie kilka miesięcy. W związku z tym jeśli wciąż pracuje - pracuje nielegalnie. Po drugie - gmeranie przy statusach słabo będzie wyglądało przy interview i będzie argumentem, żeby tej wizy pracowniczej nie dać. Po trzecie - nawet jeśli teoretycznie jest legalnie, to złamał zasady Work&Travel i to znowu go pogrąża przy staraniu się o wizę pracowniczą. Już nie wspominając jak trudno jest tę wizę uzyskać. Serio - jeśli marzy mu się legalny pobyt w USA drogą inną niż małżeństwo, to powrót do PL jest do tego pierwszym krokiem.
mola Napisano 14 Stycznia 2020 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2020 Ach i jeszcze jedno. To są stare regulacje: foreign students and exchange visitors (F and J nonimmigrants, respectively) who were admitted for, or present in the United States in, duration of status (D/S) started accruing unlawful presence on the day after USCIS formally found a nonimmigrant status violation while adjudicating a request for another immigration benefit To co robi Twój kolega to jest właśnie nonimigrant status violation. Jeśli złoży wniosek o adjustment of status, myślisz, że jak sprawa się potoczy? Bo IMO z automatu odrzucą mu wniosek i zaczną odliczać dni na oficjalnym nielegalu.
Tomaszadamek86 Napisano 26 Maja 2022 Zgłoś Napisano 26 Maja 2022 Mogę spytać jak skończyła się praca.. bo ja mam podobno sytuację, jestem na wizie F1 od 2013 roku,szkole skończyłem w 2017 i od tej pory nie chodze.chodzę.. w 2020 złożyłem o sponsorowanie ,przezedlem wszystkie etapy tu w stanach i mam termin na lipiec w warszawie..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.