carol92 Napisano 13 Października 2020 Zgłoś Napisano 13 Października 2020 Witam Planuje wraz z mezem dac moim rodzicom darowizne pieniezna w wysokosci 70 tys $ na zakup mieszkania przelewem do polski na ich konto. Wiem ze musza zglosic to polskiemu urzedowi skarbowemu. Czy my z mezem rowniez musimy zglaszac to do irs i placic od tego jakis podatek? maz ma obywatelstwo ja green card
Xarthisius Napisano 13 Października 2020 Zgłoś Napisano 13 Października 2020 9 hours ago, carol92 said: Witam Planuje wraz z mezem dac moim rodzicom darowizne pieniezna w wysokosci 70 tys $ na zakup mieszkania przelewem do polski na ich konto. Wiem ze musza zglosic to polskiemu urzedowi skarbowemu. Czy my z mezem rowniez musimy zglaszac to do irs i placic od tego jakis podatek? maz ma obywatelstwo ja green card Tax exempt jest $15k rocznie indywidualnie dla Was i dla kazdej osoby obdarowanej. Czyli zarowno Ty, jak i Maz, mozecie obdarowac Twoich rodzicow po $30k (czyli razem $60k). Czy trzeba to zglaszac upewnijcie sie u radcy podatkowego, bo nie wiem jakie sa reguly dla malzenstw, ale podatku na pewno od tego nie placicie. Limit wyzeruje sie 1/1/21 i wtedy mozecie przelac im pozostale $10k.
ilon Napisano 10 Marca 2022 Zgłoś Napisano 10 Marca 2022 A czy Urzad Skarbowy w Polsce sprawdza osobe ktora taka darowizne zrobila? Jesli dalabym darowizne dajmy na to mojej mamie i ta zglosilaby to w Urzedzie Skarbowym ze taka darowize otrzymala ode mnie - czy Urzad Skarbowy ogolnie zainteresuje sie dlaczego ja zrobilam darowizne i skad mialam pieniadze jesli ja osobiscie w skarbowce sie nie rozliczam?
mcpear Napisano 11 Marca 2022 Zgłoś Napisano 11 Marca 2022 19 hours ago, ilon said: A czy Urzad Skarbowy w Polsce sprawdza osobe ktora taka darowizne zrobila? Jesli dalabym darowizne dajmy na to mojej mamie i ta zglosilaby to w Urzedzie Skarbowym ze taka darowize otrzymala ode mnie - czy Urzad Skarbowy ogolnie zainteresuje sie dlaczego ja zrobilam darowizne i skad mialam pieniadze jesli ja osobiscie w skarbowce sie nie rozliczam? Przecież nie darujesz jej "nielegalnych" pieniędzy. Nie podlegasz pod polskie obowiązki podatkowe więc nic ci zrobić nie mogą. Jak nawet się zainteresują to odpowiesz, że mieszkasz na stałe w USA, tam utrzymujesz centrum interesów życiowych i pieniądze, które wysłałaś podlegały opodatkowaniu w USA
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.