nomad Napisano 8 Listopada 2020 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2020 Witajcie, w tym roku wyjątkowo muszę zrobić samodzielnie zdjęcie do DV. I przerosło mnie to niemiłosiernie. Próbuję zrobić zdjęcie na tle białej ściany i ciągle mam cienie. Czytałem różne poradniki i nic z tego. Chyba, że oświetlenie słabe? Jak fotografowie to robią, że tło je białe mimo ścianki? czy fotki można retuszować? proszę o pomoc i informacje jak robiliście samodzielnie zdjęcie do loterii wizowej....
cargool Napisano 8 Listopada 2020 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2020 Uzywasz lampy? Probowales oddalic sie na pewna odleglosc od sciany? Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka
kzielu Napisano 8 Listopada 2020 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2020 7 hours ago, nomad said: Witajcie, w tym roku wyjątkowo muszę zrobić samodzielnie zdjęcie do DV. I przerosło mnie to niemiłosiernie. Próbuję zrobić zdjęcie na tle białej ściany i ciągle mam cienie. Czytałem różne poradniki i nic z tego. Chyba, że oświetlenie słabe? Jak fotografowie to robią, że tło je białe mimo ścianki? czy fotki można retuszować? proszę o pomoc i informacje jak robiliście samodzielnie zdjęcie do loterii wizowej.... Przede wszystkim lampa generuje głębokie ostre cienie - naturalne światło, najlepiej rozproszene przez jakąś żaluzje albo roletę i najlepiej w miarę prostopadle do ściany służącej za tło. Fotografowie mają lampę podświetlająca tło i mocno rozproszone światło z lamp studyjnych.
whysoserious3 Napisano 9 Listopada 2020 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2020 Moja rada: źródło światła ustawiaj jak najbliżej aparatu (najlepiej bezpośrednio za), a tułów i głowę jak najbliżej ściany - unikniesz w ten sposób cieni. Po prostu się do niej przyklej tyłem. Zasłoń wszystkie inne źródła światła, chociaż jeśli masz możliwość to najlepiej na białej ścianie i naturalnym światłem skierowanym prosto na twarz (nie z boku, bo po drugiej stronie buzia będzie miała cień). Ja osobiście kombinowałem z szafkami, podkładaniem książek pod nocną lampkę, pluszowym miśkiem żeby trzymał telefon w miejscu i nawet walizką do podróży żeby dobrze się wypozycjonować do kamery telefonu. Nie wspomnę już o tym, że telefon podłączyłem kablem do laptopa który pokazywał mi obraz z aparatu live i wywoływałem zrobienie zdjęcia przy pomocy zegarka (Apple Watch ma funkcje wysyłania polecenia zrobienia zdjęcia do iPhona), żeby nie wstawać co chwile i nastawiać sekund. Dość zabawnie to wyglądało. Druga kwestia - nie obrabiaj zdjęcia w żadnym programie graficznym, z palcem w tyłku da sie wykryć takie obróbki. Do wykadrowania, rozdzielczości i wielkości użyj programu Photo Tool. Jest on dostępny na stronie loterii.
Amelia31 Napisano 9 Listopada 2020 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2020 Ja mam robione w domu ale jednak nie robil amator. Niestety nie udalo sie uniknac cienia na szyi (malego). Mam nadzieje, ze to przejdzie ??
maciopa Napisano 10 Listopada 2020 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2020 W dniu 9.11.2020 o 04:15, whysoserious3 napisał: Druga kwestia - nie obrabiaj zdjęcia w żadnym programie graficznym, z palcem w tyłku da sie wykryć takie obróbki. Do wykadrowania, rozdzielczości i wielkości użyj programu Photo Tool. Jest on dostępny na stronie loterii. Jeśli użyje ich cropper'a do przycięcia zdjęcia to nie zostaje żaden ślad w pliku po jakichkolwiek zmianach. Narzędzie skutecznie czyści wszelkie informacje, a poprzez degradację jakości zdjęcia po jego wykorzystaniu - ślad po edycji np pieprzyków czy cieni pod oczami - znika. W związku z powyższym można skutecznie używać programów do obróbki graficznej zdjęć (i profesjonalni fotografowie to robią) ale najlepiej dla zdjęć o dpi min. 450 tak aby po użyciu croppera pozostało ciągle dpi 300.
maciopa Napisano 10 Listopada 2020 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2020 W dniu 9.11.2020 o 07:49, Amelia31 napisał: Ja mam robione w domu ale jednak nie robil amator. Niestety nie udalo sie uniknac cienia na szyi (malego). Mam nadzieje, ze to przejdzie ?? Oh... Stracona szansa.... A serio - obejrzyj zdjęcia podane przez DS jako przykładowe i nie wpadaj w panikę.
Amelia31 Napisano 10 Listopada 2020 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2020 1 hour ago, maciopa said: Oh... Stracona szansa.... A serio - obejrzyj zdjęcia podane przez DS jako przykładowe i nie wpadaj w panikę. Oh, dzieki za mily komentarz. A tak serio- ocywiscie, ze patrzylam. Przerylam cale google. I mimo wszystko mam mala watpliwosc, to chyba normalne.
Arczevski Napisano 10 Listopada 2020 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2020 Zrobienie zdjęcia w domowych warunkach to był chyba najgorszy etap wypełniania wniosku. Chyba ze 2h walczyliśmy z żoną żeby nie było cieni, dobre światło i żebyśmy wyglądali w miarę jak ludziki z poradnika. Na koniec crop w phototoolu, 10 minut i wnioski wysłane
whysoserious3 Napisano 10 Listopada 2020 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2020 9 hours ago, Arczevski said: Zrobienie zdjęcia w domowych warunkach to był chyba najgorszy etap wypełniania wniosku. Chyba ze 2h walczyliśmy z żoną żeby nie było cieni, dobre światło i żebyśmy wyglądali w miarę jak ludziki z poradnika. Na koniec crop w phototoolu, 10 minut i wnioski wysłane Jakieś delikatne, bardzo drobne cienie postury na tle są dopuszczalne. Widać to w przykładowych zdjęciach na stronie loterii. Niedopuszczalne są tylko cienie twarzy, gdzie cała buzia jest zbyt ciemna lub jedna strona jest jaśniejsza od drugiej. A tak poza tym to nie ma co popadać w paranoje. Te zdjęcia nie trafiają do żadnych oficjalnych dokumentów, bo u lekarza i przy interview trzeba i tak zrobić i wywołać fizycznie po dwa profesjonalne zdjęcia. Mam taką tezę, że te zdjęcia są tylko po to, by sprawdzić czy potrafisz kłamać. W ambasadzie pierwsze pytanie jakie dostajesz to czy zdjęcie było robione w ostatnich 6 miesiącach. No i cyk, oni to sprawdzają bez problemu, że jedno te same zdjęcie było użyte np. przy 3 aplikacjach.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.