Xarthisius Napisano 24 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 24 Listopada 2021 (edytowane) 24 minutes ago, ala2022 said: możesz podesłać jakiś link ? USA się odniosło jakoś do tego, czy ich nie interesowało ? Link do czego? Do braku interviews? Czy tego ze nie procesowali nikogo poza obywatelami Turcji? Do tego drugiego, to bylo oficjalne oswiadczenie na stronie ambasady [1]... Co to znaczy "USA sie odnioslo"? Ambasady to nie USA? [1] https://web.archive.org/web/20210814213738/https://tr.usembassy.gov/visas/immigrant-visas/ Edytowane 24 Listopada 2021 przez Xarthisius s/rezydentami/obywatelami/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ala2022 Napisano 25 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Listopada 2021 23 godziny temu, Xarthisius napisał: Link do czego? Do braku interviews? Czy tego ze nie procesowali nikogo poza obywatelami Turcji? Do tego drugiego, to bylo oficjalne oswiadczenie na stronie ambasady [1]... Co to znaczy "USA sie odnioslo"? Ambasady to nie USA? [1] https://web.archive.org/web/20210814213738/https://tr.usembassy.gov/visas/immigrant-visas/ USA przydzielając obywateli danego kraju do konkretnej ambasady nie interesuje się, czy ten kraj tych obywateli przyjmie ? W sensie - podało im dane ambasady i dalej radźcie sobie sami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 25 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Listopada 2021 (edytowane) 20 minutes ago, ala2022 said: USA przydzielając obywateli danego kraju do konkretnej ambasady nie interesuje się, czy ten kraj tych obywateli przyjmie ? W sensie - podało im dane ambasady i dalej radźcie sobie sami ? Caly czas jest dla mnie niejasne kogo Ty masz na mysli piszac "USA"... O tym pod jaka ambasade podpadasz decyduje miejsce zamieszkania. W Iranie nie ma ambasady, wiec procesuja ich w panstwach osciennych w Turcji albo w UAE. Edytowane 25 Listopada 2021 przez Xarthisius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illusion Napisano 28 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 https://www.whitehouse.gov/briefing-room/presidential-actions/2021/11/26/a-proclamation-on-suspension-of-entry-as-immigrants-and-nonimmigrants-of-certain-additional-persons-who-pose-a-risk-of-transmitting-coronavirus-disease-2019/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magsasi Napisano 28 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 https://www.whitehouse.gov/briefing-room/presidential-actions/2021/11/26/a-proclamation-on-suspension-of-entry-as-immigrants-and-nonimmigrants-of-certain-additional-persons-who-pose-a-risk-of-transmitting-coronavirus-disease-2019/Oby to i na nas się nie odbiło Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewsco Napisano 30 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Listopada 2021 cześć czy ktoś kto dostał już list w sprawie przesłania dokumentów z KCC mógłby tu wkleić jego treść czy jak wpisuje nazwy plików do wysłania to cn_imięnazwisko_rodzajdokumentu a jak dla członków rodziny to tylko ich imię i nazwisko czy nasze i ich jak nazywać dokumenty jak mam dwa akty ślubu poproszę o wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AS13 Napisano 1 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 10 godzin temu, ewsco napisał: cześć czy ktoś kto dostał już list w sprawie przesłania dokumentów z KCC mógłby tu wkleić jego treść czy jak wpisuje nazwy plików do wysłania to cn_imięnazwisko_rodzajdokumentu a jak dla członków rodziny to tylko ich imię i nazwisko czy nasze i ich jak nazywać dokumenty jak mam dwa akty ślubu poproszę o wsparcie Na stronie 29 tego wątku jest taka informacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelo1988 Napisano 1 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) On 11/22/2021 at 4:44 AM, kenadams said: Zgadzam się, że te sumy brzmią niebotycznie, ale takie są realia. W mojej obecnej firmie (która płaci dosyć przeciętnie jak na Bay Area, na poziomie 50-60 percentyla w tech) na moim obecnym stanowisku dostałbym ok. 150-200K USD TC, firmy FAANG po prostu lepiej płacą. Poza tym, napisałem że próg wejścia jest bardzo wysoki (dosyć ciężko się tam dostać) i będę próbował szczęścia, więc tak - jest to poniekąd marzenie, ale nie aż tak nierealistyczne jak to przedstawiasz. Ktoś w tym Bay Area płaci te mortgage'e po 12K miesięcznie. W Polsce też mi daleko do przeciętnego wynagrodzenia - taka branża (i na pewno nie jedyna). Właśnie miałem tę stronę zalinkować :-) Ja jestem z dv2020, przeprowadziłem się w tym roku w lutym, 10 lat doświadczenia w UK i 170k to było dość średnio jak szukałem w chicago, dostałem w banku okolice 200z Z tego co słyszę od innych co poznałem to bay area zarabiają 250/270 i nie są to Google ale proprostu duże korpo. Ale w chicago znowu płace za studio w dobrej okolicy 850 z rachunkami (dużo ludzi zdalnie i ceny pospadały) a 1bed w lakeview do kupna 160-200k i masa do wyboru do koloru na zollow. Jak żyjesz w miarę oszczędnie to bez problemu oszczędzisz 100k plus rocznie (mówię o chicago). W cali mimo ze więcej zarobisz to te osoby co znam to ciężko im odłożyć 100k, dlatego mi osobiście tam nie spieszno. Chicago mi się wydawało okropne przed przyjazdem a polubiłem tu. I przedewszystkim tu jest normalne miasto - metro, rowerem czy pieszo wszędzie daje radę. Nawet jak wylosowalem to nie chciałem tu na początku jechać bo znałem głównie miasta na południu - Phoenix, houston czyli setki mil domków, brak chodnika a centrum puste i paru bezdomnych. Nigdy jakoś nie poczułem tej wolności amerykańskiej bo wciaz człowiek zależny od samochodu. Dlatego np chicago było fajna niespodzianka bo tu mam wszystko pod nosem - parki, plaże, sklepy a centrum 7 stacji metrem. Generalnie to w USA łatwo wydawać pieniądze, i warto być praktycznym. Patrząc na bardziej zasiedziałych znajomych to widzę czemu trudno im cokolwiek odłożyć. Dom duży - spłata + podatki + czasami jakieś hoa to 3k. 2 auta plus ubezpieczenia plus długie dojazdy po to z reguły pod chicago. Sporo ma skuter wodny, łódki a to trzeba gdziesz przechować, naprawiać itd itd Drogie restauracje plus napiwki. Ubrania w outletach a nie rossie/marshalli czy czym 3x tańszym za te same marki I generalnie 6-10k kosztuje ich życie, i robią wielkie oczy jak mówię ze miesięcznie oszczędzam 9k i nie odmawiam sobie niczego - poprostu nie przesadzam. Ale jak ktoś jest praktyczny to w USA da się ogromne pieniądze oszczędzić na pewno więcej niz w uk czy Australii czyli krajach co mieszkałem. Porostu uważaj na wciągniecie się w coś co niekoniecznie potrzebujesz typu mieszkanie w wysokim budynku (wysokie HOA nawet $800), czy zbyt duży dom na przedmieściach z ogródkiem itd. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Ale co kto lubi - może twoim marzeniem jest duży dom. Ja lubię mieć pieniądze na inwestycje i podróże i uwielbiam chodzić pieszo gdzie mnie oczy poniosą. Edytowane 1 Grudnia 2021 przez pawelo1988 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewsco Napisano 1 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 5 godzin temu, AS13 napisał: Na stronie 29 tego wątku jest taka informacja. mam nadzieję, że jak napisałam _criminal_records_certificate a nie _police_certificate to nie zostanie to zdyskwalifikowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewsco Napisano 1 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 4 godziny temu, pawelo1988 napisał: Ja jestem z dv2020, przeprowadziłem się w tym roku w lutym, 10 lat doświadczenia w UK i 170k to było dość średnio jak szukałem w chicago, dostałem w banku okolice 200z Z tego co słyszę od innych co poznałem to bay area zarabiają 250/270 i nie są to Google ale proprostu duże korpo. Ale w chicago znowu płace za studio w dobrej okolicy 850 z rachunkami (dużo ludzi zdalnie i ceny pospadały) a 1bed w lakeview do kupna 160-200k i masa do wyboru do koloru na zollow. Jak żyjesz w miarę oszczędnie to bez problemu oszczędzisz 100k plus rocznie (mówię o chicago). W cali mimo ze więcej zarobisz to te osoby co znam to ciężko im odłożyć 100k, dlatego mi osobiście tam nie spieszno. Chicago mi się wydawało okropne przed przyjazdem a polubiłem tu. I przedewszystkim tu jest normalne miasto - metro, rowerem czy pieszo wszędzie daje radę. Nawet jak wylosowalem to nie chciałem tu na początku jechać bo znałem głównie miasta na południu - Phoenix, houston czyli setki mil domków, brak chodnika a centrum puste i paru bezdomnych. Nigdy jakoś nie poczułem tej wolności amerykańskiej bo wciaz człowiek zależny od samochodu. Dlatego np chicago było fajna niespodzianka bo tu mam wszystko pod nosem - parki, plaże, sklepy a centrum 7 stacji metrem. Generalnie to w USA łatwo wydawać pieniądze, i warto być praktycznym. Patrząc na bardziej zasiedziałych znajomych to widzę czemu trudno im cokolwiek odłożyć. Dom duży - spłata + podatki + czasami jakieś hoa to 3k. 2 auta plus ubezpieczenia plus długie dojazdy po to z reguły pod chicago. Sporo ma skuter wodny, łódki a to trzeba gdziesz przechować, naprawiać itd itd Drogie restauracje plus napiwki. Ubrania w outletach a nie rossie/marshalli czy czym 3x tańszym za te same marki I generalnie 6-10k kosztuje ich życie, i robią wielkie oczy jak mówię ze miesięcznie oszczędzam 9k i nie odmawiam sobie niczego - poprostu nie przesadzam. Ale jak ktoś jest praktyczny to w USA da się ogromne pieniądze oszczędzić na pewno więcej niz w uk czy Australii czyli krajach co mieszkałem. Porostu uważaj na wciągniecie się w coś co niekoniecznie potrzebujesz typu mieszkanie w wysokim budynku (wysokie HOA nawet $800), czy zbyt duży dom na przedmieściach z ogródkiem itd. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Ale co kto lubi - może twoim marzeniem jest duży dom. Ja lubię mieć pieniądze na inwestycje i podróże i uwielbiam chodzić pieszo gdzie mnie oczy poniosą. My też postawiliśmy na Chicago, ale u nas ogromne przedsięwzięcie, przenosimy się ośmioosobową rodziną i zdecydowanie wybieramy dom pod miastem, ale w niedalekiej odległości od downtown 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi